miercuri, 30 iul 2014 - Anul XIX, nr. 174 (5683)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7792 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   32 imagini |   ø fişiere video

Poiana Stampei

Festivalul Naţional „Fiii Satului. Tradiţii de pe Valea Dornelor”, o ediţie reuşită

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În comuna Poiana Stampei s-a desfăşurat, în perioada 25-27 iulie, cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Naţional „Fiii Satului. Tradiţii de pe Valea Dornelor”, manifestare care are rolul de a scoate în evidenţă tradiţiile, obiceiurile, gastronomia specifică, folclorul şi tot ceea ce are mai frumos această zonă.

„Momentul când cei dragi se întorc acasă este cel mai important. Ei vin şi văd ce am mai făcut noi de când au plecat din sat şi transmit mai departe felul cum satul din care au plecat se dezvoltă de la un an la altul”, ne-a declarat Petrică Chiforescu, directorul Casei de Cultură din Poiana Stampei.

Prezent în toate cele trei zile la Poiana Stampei, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a apreciat calitatea şi diversitatea manifestărilor organizate.

„Este o onoare să fiu invitat la o astfel de manifestare importantă şi vin cu drag la Poiana Stampei de fiecare dată. Totdeauna ne simţim bine la Poiana Stampei, o localitate în care toată suflarea gândeşte, trăieşte aceleaşi momente frumoase pentru a face ceva deosebit pentru locuitori şi pentru cei care vin ca oaspeţi. O comunitate în care îţi este drag să revii când vezi atâta lume implicată”, a precizat Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava

 

Cel mai priceput fasonator a primit o drujbă

Manifestările au început vineri, 25 iulie, cu concursul de îndemânare silvică „Forestierul Priceput”, la care au participat 15 agenţi economici din Poiana Stampei. Alături de cei implicaţi în gestionarea fondului forestier sau prelucrarea lemnului s-au aflat angajaţii Direcţiei Silvice Suceava, care au vizat corectitudinea desfăşurării concursului şi i-au punctat pe fasonatorii mecanici, aceştia demonstrând cât sunt de pricepuţi în mânuirea motofierăstrăului printr-o probă de doborât la ţintă şi curăţat crăci susţinută chiar în pădure. Apoi au avut loc întrecerile în precizie, fineţe şi rapiditate.

Cei mai pricepuţi mânuitori ai toporului şi motofierăstrăului au fost răsplătiţi cu accesorii pentru drujbe, ocupantul locului II, Valerică Stoian, a primit o motocoasă, iar Cristian Iuraş, cel care s-a clasat pe primul loc, a primit o drujbă.

 

Căsoi, cel mai frumos sat din comuna Poiana Stampei

Tot vineri, însoţiţi de ghizii locali, numeroşii turişti sosiţi din ţară au putut  vizita rezervaţia naturală Tinovul Mare. Vegetaţia abundentă, pădurea extrem de sălbatică, stratul de mușchi foarte gros care acoperă turba şi pe care, dacă păşeşti, te afunzi destul de mult şi dai de apă şi poteca din lemn cu o lungime de peste 1 km au stârnit interesul celor care au ajuns în această locaţie.

Cei care au dorit să se informeze despre un stil de viaţă sănătos şi mai ales să afle ce alimente trebuie să consume pentru a avea cele mai bune surse de energie pentru organism au participat la simpozionul “Mâncarea tradiţională – energie vie pentru viaţă”.

În urma vizionării filmului “Cel mai frumos sat din comuna Poiana Stampei”, un juriu de specialitate a decis că cel mai frumos sat din comună este Căsoi, urmat de Poiana Stampei şi Teşna (satul câştigător în 2013). Printre criteriile care au stat la baza departajării celor şapte sate componente ale comunei s-au numărat amenajarea grădinilor de flori şi diversitatea plantelor din grădinile de legume, curăţenia din gospodării, modul cum sunt întreţinute casele, întreţinerea fâneţelor.

La intrarea şi ieşirea din satul Căsoi, sat care a avut cele mai frumoase gospodării, cele mai frumoase grădini cu flori, vor fi montate plachete cu inscripţia “Cel mai frumos sat din comuna Poiana Stampei”. De asemenea, toate gospodăriile şi gospodinele înscrise în concurs vor fi premiate în cadru festiv.

 

“Duel” al produselor tradiţionale între Bucovina şi Prahova

Prima parte a zilei de sâmbătă a fost dedicată competiţiilor sportive, atletism, ciclism, volei, fotbal, tenis de masă, miza fiind premiile foarte tentante oferite de organizatori, 12 biciclete mountain bike.

Atât sâmbătă, cât şi duminică a fost prezentat modul de preparare a mâncărurilor tradiţionale din zonă, dar şi din comuna Izvoarele, judeţul Prahova, iar în vecinătatea casei muzeu gospodinele din Coşna au prezentat o expoziţie cu dulceţuri şi siropuri obţinute din fructe de pădure, prăjituri de casă, medicamente obţinute din plante din flora montană şi ceaiuri. Pâinea cu cartofi, dulceaţa din ceapă roşie, vinetele murate, caşul de vacă îmbrânzit cu sare şi chimion au fost cele mai apreciate mâncăruri tradiţionale.

 

Compact, 33 de ani de existenţă

De la ora 15,00, pe râul Dorna  bărcile pneumatice au pornit într-o competiţie de river-rafting, iar de la ora 20,00, trupa Compact a susţinut un spectacol live, din care nu au lipsit cele mai cunoscute melodii. Acestea au fost cântate împreună cu numerosul public care a înfruntat ploaia şi nu s-a speriat de tunete şi fulgere. Compact a încântat publicul şi cu o piesă nouă, „Zâmbetul din ochii tăi”, una din melodiile de pe viitorul album al trupei, album care marchează împlinirea a 33 de ani de existenţă a trupei Compact. Evoluţia lui Paul Ciuci şi a celorlalţi colegi de trupă, Leluţ, Alex şi Adrian, a fost apreciată de prefectul Florin Sinescu şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, care au dorit să asculte melodiile pe care le fredonau în tinereţe. După spectacolul de peste o oră al trupei Compact, cerul a fost luminat de jocurile de lasere care s-au armonizat cu fulgerele.

La finalul concertului, membrii trupei Compact s-au fotografiat cu fanii şi au oferit autografe, „pentru că le merită din plin. Au stat în ploaie să fie alături de noi şi trebuie să le mulţumim”, a precizat Paul Ciuci.

 

Diplome de fidelitate pentru 50 de ani de căsătorie

Duminică, după slujba religioasă oficiată de un sobor de preoţi la biserica din centrul comunei a avut loc sărbătorirea a trei cupluri care în această perioadă împlinesc 50 de ani de căsătorie.

„Cu bune şi cu rele, cu lipsuri şi cu nevoi, cu mare ascultare faţă de părinţii care v-au născut şi care v-au crescut şi pe care îi respectați mergând şi aprinzând o lumânare la mormintele lor, cu greutăţi şi suferinţe, aţi răbdat, aţi ascultat unul de altul şi Dumnezeu v-a binecuvântat şi v-a luminat să puteţi ajunge să convieţuiţi 50 de ani împreună şi să fiţi fruntea comunei Poiana Stampei”, a precizat preotul paroh Domiţian Tătaru.

La fel ca în ceilalți ani, naşul spiritual a fost primarul comunei, Viluţ Mezdrea, împreună cu soţia sa, Corneluţa. După înmânarea “diplomelor de fidelitate”, longevivele cupluri au petrecut împreună cu copiii, nepoţii şi strănepoţii în Parcul Primăriei.

 

Spectacol folcloric pentru fiii satului

Parada militară, parada portului popular şi parada căruţelor au deschis manifestările din după-amiaza zilei de duminică. Înainte de întâlnirea cu fiii satului, la Monumentul eroilor a avut loc o slujbă de pomenire a eroilor din comuna Poiana Stampei care s-au jertfit pentru ţară.

„Domnul primar continuă această tradiţie, de a aduna în aceste zile fiii satului, iar dumneavoastră prezentaţi în faţa noastră tradiţiile care reprezintă acest popor. Nu putea începe a treia zi de sărbătoare la Poiana Stampei decât cu o slujbă religioasă, o binecuvântare şi o comemorare a eroilor. Este o zi în care sunt convins că la fiecare dintre dumneavoastră a venit cineva drag acasă, fiii satului s-au reîntors pe aceste meleaguri. Bătătura unde te-ai născut este locul cel mai important pentru fiecare şi nu se uită niciodată”, a spus prefectul Florin Sinescu în deschiderea manifestărilor.

De la ora 14,00, în cadrul unui spectacol folcloric au evoluat alături de solişti şi formaţii din Bazinul Dornelor Călin Brăteanu, Ansamblul „Arcanul” din Suceava, Laura Lavric şi Orchestra Populară „Rapsozii Botoşanilor”. 

„Ne-am adunat cu toţii astăzi în centrul satului pentru a-i sărbători pe fiii satului întorşi de departe în comuna lor natală şi care, atunci când pleacă de aici, mărturisesc despre aceste locuri numai lucruri frumoase. Timp de trei zile am transformat această comunitate într-un sat cultural, împreună cu dumneavoastră, cu echipa din primărie, şi cu ceilalţi parteneri. Cred că merităm cu toţii această sărbătoare, a muzicii clasice, a cântecului, dansului, a tradiţiilor culinare, a culturii”, ne-a declarat primarul Viluţ Mezdrea. 

Manifestările au fost organizate de Primăria şi Consiliul Local Poiana Stampei, Casa de Cultură, Şcoala Gimnazială Poiana Stampei în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Turism, Asociaţia “Cele mai frumoase sate din România”, ANTREC România şi Asociaţia „Roua Cerului”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Naţional „Fiii Satului. Tradiţii de pe Valea Dornelor”, o ediţie reuşită.
 Vizualizări articol: 1735 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Festivalul Naţional „Fiii Satului. Tradiţii de pe Valea Dornelor”, o ediţie reuşită5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei