În urmă cu câteva săptămâni, vă prezentam în ziarul nostru cazul incredibil al unui boschetar din Rădăuţi, Dorin Bubă (60 de ani), care şi-a făcut un obicei din a se întinde aproape zi de zi pe stradă, în centrul oraşului, pentru a fi dus cu ambulanţa la spital, unde ia masa şi îşi tratează mahmurelile, bărbatul fiind un consumator înrăit de spirtoase. Stă câteva ore în spital, după care pleacă. A doua zi, scenariul se repetă.
Peste 35.000 de lei, contravaloarea deplasărilor cu ambulanţa în primele şase luni ale acestui an
Aparent hilar, cazul lui Dorin scoate la iveală „buba” unui întreg sistem, neputincios în astfel de situaţii.
Pentru că fiecare deplasare a lui Dorin cu „taxiul” său cu girofar şi sirenă şi fiecare consultaţie în spital înseamnă fonduri risipite. Şi vorbim de sume de ordinul zecilor de mii de lei.
De exemplu, numai în cursul anului trecut, Dorin Bubă a fost adus de 141 de ori la camera de gardă – psihiatrie - a spitalului rădăuţean.
Anul acesta, potrivit statisticilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă, rădăuţeanul a fost transportat cu ambulanţa la spital, numai în perioada ianuarie - iunie (inclusiv), de nu mai puţin de 93 de ori. Cifra ar fi fost mult mai mare, dacă bărbatul nu ar fi fost şi internat o perioadă în spitalul din Rădăuţi, la cererea Serviciului de asistenţă socială din cadrul primăriei din localitate.
Toate acele 93 de deplasări cu ambulanţa se cuantifică în bani, din bugetul statului, din buzunarul nostru, al tuturor. Cât au însemnat toate acele deplasări? 35.349 de lei, ne fac un calcul cei de la Ambulanţă, cifra fiind stabilită după numărul de kilometri parcurşi şi echipajul care se deplasează. De exemplu, la cele mai multe intervenţii a fost trimisă o ambulanţă de tip B, cu şofer şi asistent, costul cu echipajul fiind de 382 de lei/intervenţie, la care se adaugă 1,8 lei pentru fiecare kilometru parcurs).
Fost boxer, după cum povestesc cei care îl cunosc, bărbatul nu are asigurare şi astfel spitalul nu poate încasa nici un leu de pe urma consultaţiilor, deşi, în mod normal, de pe urma fiecărui pacient asigurat, unitatea îşi recuperează cheltuielile de la Casa de Asigurări de Sănătate (225 de lei pentru fiecare urgenţă medico-chirurgicală). Cam cât pierde spitalul din Rădăuţi? Păi să facem un calcul: 141 de prezentări x 225 de lei, egal: 31.725 lei, numai pentru anul trecut.
Spitalul a făcut plângere la Poliţie. „Nu s-a luat nici o măsură”
Dorin Bubă a devenit un coşmar al ambulanţierilor şi cadrelor medicale din spitalul din Rădăuţi.
Luna trecută, reprezentanţii Spitalului municipal Rădăuţi au făcut o plângere la poliţie. De fapt, o nouă plângere, o revenire la o adresă făcută în decembrie 2013, când „nu s-a luat nici o măsură”.
„Numitul Bubă Dorin, consumator cronic de băuturi alcoolice, este adus frecvent în stare de ebrietate, mizerie fiziologică, la Secţia de Psihiatrie a Spitalului municipal Rădăuţi, de către ambulanţă sau SMURD, câteodată şi de 1-2 ori/zi, prin apelarea numărului unic de urgenţă 112”, se arată în sesizarea făcută către poliţia din Rădăuţi de către unitatea medicală, cu precizarea că „în majoritatea cazurilor nu este urgenţă medicală, respectivul solicitând doar cazare şi masă”.
Deşi apelarea abuzivă la 112 este considerată o contravenţie, interesant este că în cazul boschetarului din Rădăuţi, la serviciul de preluare a apelurilor de urgenţă nu sună respectivul, ci persoane care îl văd întins pe stradă şi cred că bărbatului i s-a făcut rău. Mulți îl cunosc deja şi ştiu că nu e nici o urgenţă medicală, însă aproape de fiecare dată se găseşte câte un trecător care să nu ştie de „boala” lui Dorin Bubă.
„Devine violent, adresează injurii personalului de serviciu, fiind chiar agresiv”
În sesizarea trimisă poliţiei, reprezentanții spitalului din Rădăuţi arată şi faptul că pacientul este agresiv.
„La fiecare prezentare în secţia Psihiatrie, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, devine violent, adresează injurii personalului de serviciu şi/sau din echipa de gardă, devenind chiar agresiv cu aceştia”, scriu reprezentanţii spitalului, care descriu şi cazul unei infirmiere care ar fi fost bruscată de către Dorin Bubă.
Cei de la spital cer pedepsirea bărbatului, făcând referire la un articol din legea privind reforma în domeniul sănătăţii, articol potrivit căruia: „ameninţarea săvârşită nemijlocit ori prin mijloace de comunicare directă contra unui medic, asistent medical, şofer de autosanitară, ambulanţier sau oricărui alt fel de personaj din sistemul sanitar, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoarea de la şase luni la doi ani sau cu amendă (...) lovirea sau orice alte acte de violenţă se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”.
Dorin Bubă are nevoie de ajutor medical, dar nu aşa cum vrea el, o oră - două, o masă caldă şi înapoi pe străzi, ci internat la Dezalcoolizare, iar autorităţile din Rădăuţi trebuie să găsească o soluţie pentru a-i asigura bărbatului un acoperiş deasupra capului şi a-l împiedica să mai folosească „taxiul” cu ambulanţieri.
Dorin „în acţiune”. Imaginile pe MonitorulTV.ro
În urmă cu două zile, am asistat în direct la „rutina” de zi cu zi a lui Dorin Bubă. L-am găsit întins pe o stradă din zona centrală a municipiului Rădăuţi.Lângă el, un bagaj şi o sticlă goală de spirt.
Apare în scurt timp un tânăr în stare de ebrietate şi îl trage pe Dorin de tricou: „Scoală, bă!”. Boschetarul ridică capul şi începe să-l înjure, suficient cât celălalt personaj să îşi continue drumul.
Strada e intens circulată, dar bărbatul întins pe jos pare din decor. „L-aţi fotografiat? Scoală, bă!”, îi spune un alt pieton.
Imediat vin şi lămuririle: „Îl şţiţi? - ne întreabă un trecător. „Aproape zilnic face asta, se găseşte un om să sune şi vine ambulanţa şi-l duce la spital. Când i se pune pata, hop, pe jos...”.
„Să-l ia, să-l ducă la un spital”, i se împleticește limba în gură unui bărbat tocmai ieşit din birt.
În câteva minute, apare o tânără, însoţită de un copil. Femeia se apleacă asupra bărbatului căzut, îl întreabă dacă îi e rău, iar apoi sună la 112. În câteva minute, ambulanţa e la faţa locului.
„Dorine, hai să ne ridicăm! Ce faci?”, îl salută asistenta de pe ambulanţă care, împreună cu şoferul, îl urcă în „taxiul” cu girofar şi sirenă şi iau drumul spitalului. Nimeni nu îşi asumă riscul să-l lase în stradă.
Cel mai probabil, mâine scenariul se va repeta.
(30 iul 2014, 16:41:37