Rezultatele examenului de titularizare din acest an au scos în evidenţă o situaţie cel puţin paradoxală. Cei mai mulţi dintre cei care aspiră la o carieră în învăţământul preuniversitar sucevean au fost genii la inspecţiile de la clasă, însă au avut note de repetenţie la proba scrisă a examenului de ocupare a posturilor, unii primind puţin peste punctul din oficiu.
Astfel, zeci de înscrişi care au obţinut calificative de 9 şi 10 la inspecţii au fost mediocri la examenul scris, fiind evaluaţi cu note de 2, 3 sau 4. Diferenţele dintremedia de la clasă şi media de la evaluare ajung şi la peste 7 puncte. Peste 700 de candidaţi suceveni au susţinut examenul de titularizare din acest an, testare care constă într-o inspecţie specială la clasă şi o probă scrisă.
Diferență record de 7,75 de puncte între cele două note
După ce a fost notat cu 9,75 la inspecţia de la clasă, un candidat pentru un post de învăţător a încasat la proba scrisă nota 2. Diferenţa dintre cele două calificative este de 7,75, astfel că e greu de spus care dintre cele două note reprezintă nivelul real de pregătire al candidatului care vrea să stea la catedră.
2,4 are la examenul scris un candidat la un post de învăţător din Forăşti, acesta primind 9,5 la inspecţiile de la clasă, iar un alt înscris, de la educaţie fizică, are 1,9 la proba scrisă şi 9,5 la inspecţie.
Un alt candidat, examinat la fizică de data aceasta, are 9,37 la inspecţia de la clasă şi 3,55 la proba scrisă a titularizării.
Un aspirant pentru un post de învăţător a obţinut 10 la inspecţia de la clasă şi doar 3,05 la examenul scris.
2,7 a obţinut o candidată examinată la chimie, aceasta fiind evaluată la inspecţie cu 9.
Un alt exemplu relevant îl constituie cazul unui candidat notat cu 1,9 la examenul scris, dar cu 9,5 la inspecţie.
2,40 e nota unui alt aspirant pentru o catedră de educaţie fizică, acesta primind nota maximă la inspecţie.
Lista cu cei care primitnote de 2, 3 şi 4 la proba scrisă, însă au fost de 10 la inspecţii poate continua cu zeci de astfel de exemple.
Candidaţii care au note mari la inspecţia de la clasă, însă au fost mediocri la proba scrisă nu vor putea ocupa un post pe perioadă nedeterminată (ca titular) sau pe perioadă determinată (ca suplinitor).
Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, candidaţii trebuie să obţină minim nota 7 atât la proba scrisă, cât şi la inspecţia specială de la clasă. Pentru angajarea pe perioadă determinată, candidaţii trebuie să obţină minim nota 5 la fiecare dintre cele două probe. Nota obţinuţă la proba scrisă de la titularizare are o pondere de 75% în media de repartizare, 25% reprezentând nota de la inspecţie.
77,8% dintre candidaţi au note peste 5
Reamintim că la nivelul judeţului Suceava, 77,87% dintre cei care au susţinut titularizarea au luat note peste 5. Asta înseamnă că vor putea ocupa un post didactic, cei cu note peste 7 ca profesor, iar cei cu note peste 5 ca suplinitor. 53,5% au luat peste 7, nota minimă pentru a ocupa un post ca titular.
Pentru cei care au promovat titularizarea cu note peste 7 sunt disponibile doar 91 de posturi cu viabilitate de 4 ani, care pot fi ocupate pe perioadă nedeterminată.
Repartizarea candidaţilor pentru angajare pe perioadă nedeterminată se realizează în şedinţe publice în zilele de 31 iulie şi 1 august 2014. Repartizarea candidaţilor pentru angajare pe perioadă determinată se realizează în şedinţe publice organizate în perioada 4-5 august 2014.
(29 iul 2014, 11:47:19