Până la finele acestui an, 37 de comune sucevene vor beneficia de microbuze şcolare, două dintre acestea ajungând deja la primăriile din Berchişeşti şi Gălăneşti.
Edilii acestor două comune au primit maşinile în cursul săptămânii trecute, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, alături de alţi aproape 100 de primari din ţară.
Ceea ce au omis guvernanții este faptul că aceste microbuze au nevoie de șoferi, care, din păcate, la această oră, nu pot fi angajați. Blocarea posturilor în administraţia publică face ca primăriile de comună unde au ajuns microbuzele destinate transportului elevilor la şcoală să nu poată angaja şoferi care să le conducă.
Puşi în faţa acestei situaţii, edilii sunt nevoiţi să caute soluţii pentru ca maşinile să nu stea pe tuşă în următorul an şcolar, ci de ele să beneficieze elevii care fac naveta, zilnic, până la şcoală.
Zenovia Violeta Ţăran, primarul comunei Berchişeşti, spune că în schema primăriei există un post de şofer, însă nu se pot face angajări.
Pentru ca microbuzul să deservească elevilor, aceasta a arătat că îl va trimite la cursuri pe unul dintre muncitorii din primărie (de la întreţinere), acesta urmând să fie şoferul maşinii primite.
„Acesta va trebui să facă şcoala de şoferi pentru categoria D1, iar mai apoi îi va fi completată fişa postului şi cu atribuţiile unui şofer de microbuz şcolar. Dacă există voinţă se pot găsi alternative. Important e ca aceşti copii să meargă la şcoală”, a menţionat Zenovia Violeta Ţăran. Aceasta a mai precizat că, pentru a ajunge la şcoală, unii elevi din comună erau nevoiţi să parcurgă pe jos chiar şi câte 5 kilometri.
De partea cealaltă, Liviu Mironescu, edilul din Gălăneşti, a declarat că doi şoferi de utilaje din cadrul primăriei vor fi trimişi la cursuri pentru obţinerea permisului pentru categoria D1 şi a atestatului de transport persoane.
„Dacă nu vom reuşi să angajăm un şofer plătit de Inspectoratul Şcolar, îi voi trimite pe cei doi şoferi la cursuri. Vor face pe rând transporturile, ne mai gândim. Avem cam 32 de elevi care vor beneficia de acest microbuz, ceea ce înseamnă câte două curse pe zi”, a menţionat edilul.
Maşini distribuite în două etape
Cele 37 de microbuze vor ajunge în tot atâtea comune sucevene în două etape, primele maşini (17 la număr) urmând să ajungă la Suceava în intervalul iulie-septembrie, iar a doua serie în perioada octombrie - decembrie.
Parcul de maşini şcolare va fi suplimentat, în perioada iulie-septembrie, în Bălăceana, Boroaia, Dorna Candrenilor, Drăguşeni, Forăşti, Horodnic de Sus, Moldoviţa, Muşeniţa, Panaci, Pârteştii de Jos, Poiana Stampei, Putna, Râşca, Ulma, Vadu Moldovei şi Valea Moldovei. În intervalul octombrie – decembrie, vor primi microbuze comunele Adâncata, Burla, Bogdăneşti, Breaza, Cornul Luncii, Dărmăneşti, Fundu Moldovei, Horodnic de Jos, Iacobeni, Ilişeşti, Ipoteşti, Izvoarele Sucevei, Moldova Suliţa, Sadova, Şaru Moldovei, Şcheia, Straja, Udeşti şi Vultureşti.
Microbuzele sunt noi, cu 16+1 locuri.
În prezent, judeţul Suceava are în dotare 90 de microbuze şcolare, din gama Fiat şi Ford, din loturile repartizate de Ministerul Educaţiei, începând cu 2006.