Ploile care se dovedesc a fi interminabile în această vară provoacă îngrijorare în rândul agricultorilor care au cultivat grâu, recoltarea fiind întârziată deja cu aproape două săptămâni. Dacă ploile vor mai continua, fără zile calde între ele, există riscul ca grâul să se scuture masiv ori, în cel mai rău caz, să încolţească. Fermierii sunt totuşi optimişti şi aşteaptă ca vara să fie până la urmă vară, subliniind totodată că, per ansamblu, ploaia a făcut mai mult bine decât rău agriculturii.
Producţiile medii obţinute şi ce s-a recoltat până acum
Conform datelor contabilizate de Direcţia Agricolă Suceava, orzul de toamnă şi orzoaica de toamnă au fost recoltate în totalitate, cu producţii medii de 2.650, respectiv 2.700 de kilograme la hectar. Rapiţa a fost recoltată în proporţie de puţin peste 30%, cu o producţie medie de 3.000 de kilograme la hectar, în timp ce grâul a fost recoltat doar în proporţie de 27%. În judeţ au fost, în total, peste 16.000 de hectare cultivate cu grâu, secară şi triticale, producţia medie estimată fiind de 3.100 de kilograme la hectar, peste media ultimilor ani.
Grâul se prezintă în condiţii bune dar, din cauza ploilor, există risc de pierderi
Constantin Acostoaie, şef serviciu în cadrul Direcţiei Agricole Suceava, a explicat: “Culturile de grâu se prezintă per ansamblu bine, paiul este uscat, bobul a ajuns la maturitate, sperăm ca de acum să avem şi condiţiile meteo care să ne permită să-l strângem. Există riscul de a pierde un anumit procent din producţie din cauza ploilor, din cauză că grâul se poate scutura din spic.”
El a subliniat că, având în vedere numeroasele precipitaţii, este necesar ca nici o zi bună de recoltat să nu fie pierdută.
„Având în vedere condiţiile meteorologice, facem un apel către toţi cei care sunt implicaţi în campania de recoltare a grâului să profite de perioadele de vreme bună şi să intre la recoltat, fiecare zi este importantă pentru că diminuează pierderile care se pot produce. Credem că două-trei zile cu soare bun, consecutive, vor permite intrarea la recoltat”, a mai spus Constantin Acostoaie.
Grâul se prezintă bine, riscă să încolţească dacă mai plouă
Marii cultivatori au şi ei aceeaşi mare problemă: ploaia. Zilele autentice de iulie sunt tot ceea ce îşi doresc. Gheorghe Abogătoaie, preşedintele Asociaţiei Plop-Agro Plopeni, care a cultivat în acest an 150 de hectare de teren cu grâu, a declarat: “Ploile au întârziat cam cu două săptămâni campania, la mine trebuia să fie deja încheiată. La grâu, dacă nu e uscat, nu poţi intra la recoltat. Dacă mai continuă ploile o săptămână grâul va încolţi, am înţeles că la Botoşani, unde cultura este mai înaintată, deja a încolţit. La noi nu sunt încă probleme de încolţire”, a spus fermierul. El a precizat că va intra la recoltat chiar şi după o zi călduroasă, indiferent dacă va fi duminică.
Restul culturilor se prezintă foarte bine datorită ploilor
Gheorghe Abogătoaie a spus că celelalte culturi pe care a pus accent, porumb, floarea-soarelui şi soia, se prezintă foarte bine la această oră, în special datorită ploilor.
De altfel, mai toţi agricultorii spun că au preferat acest an ploios, în locul unuia secetos.
Costache Luculescu, din Plopeni, un bărbat care practică agricultura de zeci de ani, a spus: “Deocamdată e foarte bine, nu a fost niciodată cartoful aproape gata la această dată, porumbul e de 2-3 metri, ploaia a făcut mai mult bine decât rău”.
Nemulţumiri legate de preţul mic oferit pe kilogramul de grâu
Revenind la cultura grâului, preţul nu este prea încurajator. Gheorghe Abogătoaie a explicat că, având în vedere producţiile care se estimează a fi peste media ultimilor ani, preţurile la kilogram sunt mici.
„Ca în fiecare an, când se estimează producţii bune, preţurile sunt mici. Am primit ofertă la 55 de bani kilogramul de grâu, dar să nu fie încolţit, dacă e furajer, preţul e de 35 de bani la kilogram. Pentru cei care au grâul încolţit e un dezastru, asigurarea nu acoperă încolţirea”, a declarat fermierul din Plopeni.
El a spus că va obţine o producţie în jur de 4 tone la hectar, foarte bună pentru această zonă a ţării, dar incomparabil mai mică decât se obţine de pe terenurile din sudul României. Acest mare dezavantaj, al climei, îi face pe mulţi fermieri suceveni să nu mai pună un accent deosebit de cultura grâului.