Patru lucrări ale candidaţilor la examenul de titularizare desfăşurat la Suceava au fost anulate de profesorii corectori, acestea cuprinzând elemente de indentificare ale candidaţilor în afara colţului secretizat. Cu alte cuvinte, cei patru candidaţi şi-au trecut numele şi prenumele într-unul din textele redactate în lucrare, astfel dispărând caracterul secret al lucrării.
714 de candidaţi care aspiră la o carieră didactică au susţinut, la începutul acestei săptămâni, examenul de titularizare în învăţământul sucevean, rezultatele tezelor fiind făcute publice vineri, 25 iulie.
77,87% dintre candidaţii suceveni au luat note peste 5
77,87% dintre cei care au susţinut titularizarea au luat note peste 5. Asta înseamnă că vor putea ocupa un post didactic, fie ca profesor titular, fie ca suplinitor. 53,5% au luat peste 7, nota minimă pentru a ocupa un post ca titular.
Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Şcolar Suceava, „din totalul de 714 lucrări transmise în centrele naţionale de evaluare ale examenului de titularizare, 158 au obţinut note sub 5, 224 au note aparţinând intervalului 5-6,99, iar 328 au note între 7 şi 9,99”.
Doi candidaţi din judeţ au fost notaţi cu calificative maxime. Este vorba despre Eugen Gurincu, din Liteni, acesta susţinând examenul la geografie, şi Andreea Larisa Ardelean, din Gura Humorului (educatoare), ambii fiind încadraţi, până în prezent, ca suplinitori.
Pentru cei care au promovat titularizarea cu note peste 7 sunt disponibile doar 91 de posturi cu viabilitate de patru ani, care pot fi ocupate pe perioadă nedeterminată (ca titular). Concurenţa cea mai mare se înregistrează pentru catedrele de învățător, geografie, engleză şi limba şi literatura română.
În zilele de 25 şi 26 iulie, profesorii pot depune contestații, urmând ca rezultatele finale ale examenului de titularizare să fie afișate în data de 30 iulie 2014.
Candidat eliminat din examen
Reamintim că la proba scrisă pentru ocuparea posturilor didactice din învăţământul preuniversitar s-au înscris 820 de candidaţi. S-au prezentat 749, dintre care 34 au părăsit sălile de examinare după ce au văzut cerinţele, iar un alt candidat a fost eliminat după ce a fost surprins de supraveghetori cu ciorne neştampilate.
Concursul de titularizare constă într-o probă practică sau inspecţie specială la clasă şi o probă scrisă. Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, candidaţii trebuie să obţina minim nota 7 atât la proba scrisă, cât şi la proba practică sau la inspecţia specială de la clasă. Pentru angajarea pe perioadă determinată, candidaţii trebuie să obţină minim nota 5 la fiecare dintre cele două probe. Nota obţinuţă la proba scrisă de la titularizare are o pondere de 75% în media de repartizare, 25% reprezentând nota de la inspecţie.
Repartizarea candidaţilor pentru angajare pe perioadă nedeterminată se realizează în şedinţe publice în zilele de 31 iulie şi 1 august 2014. Repartizarea candidaţilor pentru angajare pe perioadă determinată se realizează în şedinţe publice organizate în perioada 4-5 august 2014.
Promovabilitate apropiată de cea înregistrată la nivel naţional
La nivel naţional, 79,88% dintre candidaţi au luat note peste 5.
Dintre aceştia, 158 de candidaţi au obţinut nota 10 (cei mai mulţi în Bucureşti – 18), 13.161 de candidaţi (48,66%) au obţinut note între 7 şi 9,99, iar 8.151 de candidaţi (31,22%) au obţinut note între 5 şi 6,99. Alţi 4.639 de participanţi (20,12%) au obţinut note sub 5.
Cel mai ridicat procent al notelor peste 7 s-a înregistrat în judeţul Iaşi (55,87), iar cel mai scăzut procent, în judeţul Mehedinţi (31,50).