Numele patronului fabricii de îngheţată Betty Ice, Vasile Armenean, apare în dosarul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în care au fost arestaţi preventiv procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuţă şi omul de afaceri rădăuţean Constantin Babiuc.
Armenean este cel care, arată anchetatorii, a intervenit pe lângă procurorul Dumitru Dîmbu pentru a-l scăpa de dosar penal pe un angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, prins băut la volan în cursul anului trecut.
Aşa cum vă informam în exclusivitate în ediţia de ieri, procurorii anticorupţie au extins urmărirea penală faţă de fostul procuror-şef al secţiei de Urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava pentru încă o infracţiune de favorizarea infractorului, acuzaţiile constând tocmai în faptul că Dîmbu ar fi intervenit pentru a-l scoate basma curată pe pompierul depistat cu o alcoolemie aproape de două ori mai mare decât cea de la care legea o consideră infracţiune.
Ce legătură există între pompierul respectiv, Vasile Rusu, omul de afaceri Vasile Armenean şi procurorul Dumitru Dîmbu? Ultimii doi, arată procurorii, sunt în „relaţii de amiciţie”, sens în care, explică anchetatorii DNA, amicul de la Betty Ice l-a rugat pe amicul de la Parchet să-l ajute pe pompier la „exonerarea răspunderii penale”. Adică, să iasă imaculat din tot acest dosar, în care risca să fie dat afară de la ISU Suceava.
Cât despre legătura dintre pompierul Vasile Rusu şi patronul fabricii de îngheţată, liantul ar fi, susţin sursele noastre, fiica primului dintre ei, care lucrează (sau lucra) chiar la Betty Ice. Sursele noastre spun că ar fi fost mai mult de o legătură patron - angajat între Armenean şi fata pompierului, însă, aşa cum declara ieri şi afaceristul, „e o chestiune privată”.
Corect. Dar cu intervențiile la Dîmbu? „Am avut o discuţie cu dl Dîmbu, dar ca amici, ca între doi oameni normali, în care i-am cerut sfaturi juridice”, explica ieri Vasile Armenean. Cât despre acuzaţiile procurorilor? „Sunt doar presupuneri”, comentează patronul de la Betty Ice.
„Presupunerile” anchetatorilor DNA
Angajatul ISU Vasile Rusu lucrează la Detaşamentul de pompieri Suceava, iar la începutul lunii august a anului trecut s-a izbit cu maşina, la Moara, într-un stâlp de beton de la reţeaua electrică.
Când poliţiştii i-au pus alcooltestul, avea o alcoolemie de 0,82 la mie în aerul expirat, iar la probele de sânge i-a ieşit o alcoolemie de 1,60 la mie (prima probă), respectiv 1,45 (cea de-a doua).
Pompierului i s-a întocmit dosar penal, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, dosar care a fost preluat în martie 2014, odată cu modificarea legislației penale, de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi.
Între timp însă, potrivit scenariului conturat de procurorii DNA, Armenean, pe filiera prezentată mai sus, a intervenit pe lângă Dumitru Dîmbu.
„Inculpatul Dîmbu Dumitru a intervenit pe lângă un ofiţer de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Suceava, pentru a identifica modalităţi concrete prin care Rusu Vasile să scape de răspundere penală”, arată reprezentanții structurii anticorupţie.
Odată preluat dosarul la Parchetul Militar, continuă anchetatorii DNA, „Armenean Vasile a apelat din nou la inculpatul Dîmbu Dumitru pentru ca acesta să-şi folosească influenţa, să identifice procurorul militar căruia i-a fost repartizat dosarul şi să încerce obţinerea unei soluţii favorabile numitului Rusu Vasile”.
„Autoritatea supremă” Dîmbu nu a reușit să „rezolve” un banal dosar de alcoolemie?
Ne-am interesat de soarta dosarului penal întocmit pe numele angajatului de la Pompieri şi am aflat că Vasile Rusu a fost trimis recent în judecată, pentru conducere a unui autoturism pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice, cauza fiind înregistrată pe rolul Tribunalului Militar Iaşi.
Chiar pe 3 iulie a.c., judecătorii au dispus începerea judecăţii, primul termen fiind fixat pentru a doua jumătate a lunii viitoare.
Ca urmare, intervenţiile procurorului Dîmbu, dacă acestea într-adevăr s-au petrecut şi în realitate, nu numai în referatul DNA, nu prea au avut efect.
Curios, însă, aceiaşi procurori anchetatori îl caracterizau pe Dumitru Dîmbu că a ajuns „să fie recunoscut în județul Suceava drept autoritate supremă, care poate soluționa în afara cadrului legal orice litigiu dintre părți și orice problemă judiciară pe care părțile o aveau” (caracterizare făcută în referatul prin care s-a propus şi admis arestarea preventivă a fostului procuror-şef).
Şi atunci, cum oare n-o fi reuşit „autoritatea supremă” să aranjeze un banal dosar de alcoolemie, infracţiune de care în anii trecuţi mulţi şoferi au scăpat printr-o simplă recalculare teoretică a alcoolemiei, prin care concentraţia de alcool în sânge scădea sub limita de la care era considerată infracţine.
N-o fi fost el, procurorul, influent şi la Iaşi, dar din august 2013 până în martie 2014 dosarul a stat la Suceava, abia după aceea fiind preluat de procurorii militari.
DNA: Armenean, pus de Dîmbu să cumpere un apartament
Procurorii anticorupție mai arată că procurorul Dumitru Dîmbu i-ar fi cerut amicului său Armenean, în schimbul serviciilor sale, „să achiziționeze, la un preț mult supraevaluat, un apartament într-un imobil construit de către un alt prieten de-al său”.
E vorba de un apartament într-un bloc nou, în zona centrală a municipiului Suceava.
Cât despre preţul „mult supraevaluat”, ar fi fost vorba de aproximativ 800 de euro pe metru pătrat.
Or, în municipiul reședință de județ, cam aceasta este prețul pieței la apartamentele în blocurile nou construite.
„Vi se pare un preţ umflat? Tot aşa a fost o discuție în care discutam despre una, despre alta. Şi am vorbit şi subiectul ăsta, cât mai costă un apartament, dacă mă interesează... irelevant”, explică Vasile Armenean, precizând că nici măcar nu a cumpărat un apartament în acel imobil.
(25 iul 2014, 12:34:30