Locuitorii comunei Vama, mulți dintre ei crescători de vaci și oi din generație în generație, sunt revoltați și înspăimântați de atacurile succesive ale unor urși și ale altor fiare care bântuie prin toată zona. Administratorii stânelor și văcăriilor, dar și gospodarii care cresc vite mai numeroase pe dealuri susțin că vor fi nevoiți să coboare animalele de la vărat înainte de finalul sezonului de pășunat, deși există iarbă din belșug, pentru că nu mai pot face față pericolului și pagubelor. Ciobanii și văcarii sunt tot mai greu și mai scump de angajat din cauza riscului și mulți renunță la slujbe indiferent de salariul oferit. Proprietarii de animale spun că vor sacrifica ori vor vinde vitele dacă nu le pot ține la munte, pentru că oricum nu vor avea acasă destul fân și pentru acum, și pentru la iarnă.
Administrația locală a încercat până acum zadarnic să sensibilizeze autoritățile competente. Nimeni n-a mișcat un deget în ajutorul vămenilor, sunt mereu invocate restricții legale și proceduri birocratice, iar atacurile au devenit între timp zilnice și în toate zonele comunei. Au fost sfâșiate vite chiar și în sat, lângă calea ferată. Numărul câinilor ciobănești uciși nu-l mai știe nimeni. Și fiarele nu se opresc aici. Localnicul Gheorghe Axintoi, care deține o gospodărie și animale în zona Sălătruc, s-a trezit cu o namilă de urs care a intrat peste el în șură. Omul a scăpat cu fuga, dar știe că ursul poate reveni și s-ar putea să reacționeze mult mai violent.
Zeci de animale sfâșiate
Potrivit precizărilor primarului comunei, Nicolai Baltag, în ultimele luni au fost sfâșiate zeci de animale. ”Nu mai este zi să nu aflăm de un nou atac, n-am mai pomenit așa ceva. Oamenii bătrâni din sat spun că nici moșii lor nu au trăit asemenea perioadă și nu au văzut atâtea fiare. Cei mai agresivi sunt urșii, dar fac ravagii și mistreții. Când spunem zeci de animale atacate, ne referim numai la cazuri în care proprietarii ne-au anunțat oficial. Pentru că lumea s-a cam lămurit că e puțin probabil să fie despăgubiți proprietarii, sunt tot mai multe cazurile în care nici nu mai reclamă atacul, mai ales dacă vitele au fost doar rănite. Și mai sunt și zeci de animale sălbatice, căprioare și altele, ale căror resturi sunt împrăștiate prin pădure și pe care nu le-a inclus nimeni în statistică. Nu e nici o exagerare, știți că noi, la munte, suntem învățați să mai apară urs ori alte fiare, nu ne speriem ușor, dar situația este mai mult decât îngrijorătoare”, ne-a explicat primarul Baltag.
Invazia secretă
Curios este că nimeni nu a putut oferi o explicație clară a înmulțirii subite a urșilor în zonă. Sunt indicii că poate fi vorba despre o populare artificială a fondurilor de vânătoare private, în vederea unei oferte mai generoase pentru viitorii vânători străini, care dau bani grei pentru trofee. Printre vămeni este vehiculat chiar numărul de ”47 de urși gunoieri, aduși de prin alte locuri”.
Se vorbește și despre un posibil trafic care s-ar face cu pui de urși crescuți în captivitate până la maturitate, hrăniți cu resturi de carne și aduși în secret pentru viitoare vânători private, ceea ce ar explica apropierea și dependența lor nefirească de oameni și de carne. Dar toate acestea sunt deocamdată doar povești, poate bucăți de adevăr, poate istorii inventate.
Primarul comunei admite că i s-a povestit și lui despre ”niște urși care ar fi fost aduși cu mașina și lăsați în pădure”, dar nu există nici o informație oficială despre astfel de transporturi. Administratorii fondurilor de vânătoare private nu par însă deloc interesați de lămurirea situației și nici măcar la comisiile de evaluare a pagubelor nu se grăbesc să participe.
Primarul vămean a precizat: ”Aici avem fonduri de vânătoare ale Agenţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AJVPS) Suceava, Hunter Iași și al celor de la Agronomie. Nimeni nu recunoaște că ar fi adus urși, parcă ar fi căzut din cer. Am solicitat să aflăm câți urși au acum, dar nu ne spun, e chestiune privată. Le-am cerut să ia măsuri ca să oprească atacurile, dar ne-au spus că nu știu sigur dacă urșii lor au atacat, apoi că nu e sezon de vânătoare și nu pot fi împușcați pentru că sunt ocrotiți. Păgubașii sunt foarte rar despăgubiți. Practic, nu se face nimic pentru a opri atacurile, iar nouă nu ne permite legea să intervenim direct. Situația este cunoscută și de prefectul județului. Teamă îmi este că se vor lua măsuri, dar abia după ce se întâmplă o nenorocire și omoară fiarele un om. Ori va trebui să suportăm urșii până vin vânătorii după trofee, că astea par să intereseze mai mult decât animalele din gospodării și viețile oamenilor în pericol. Poate s-au schimbat vremurile și e mai bine să renunțăm la vite și să umplem munții de fiare, dacă mai mult contează interesul comercial în vânătoare. Poate vor să plecăm și noi toți și să nu mai încurcăm afacerile dumnealor, măcar ar trebui să spună deschis, să știm la ce să ne așteptăm”.
Pericol permanent
Dincolo de pagubele proprietarilor de animale, administrația locală este îngrijorată de siguranța turiștilor, a culegătorilor de ciuperci și a localnicilor în general. ”Animalele astea se comportă ciudat, vin prea aproape de om și atacă fără teamă. La noi e plin prin păduri acum de copii și de bătrâni care merg la ciuperci, de turiști care habar nu au de pericol și se plimbă pe munte. Sunt victime sigure, vă dați seama? Apoi spre toamnă, când va fi mai puțină hrană la pădure, ne vom trezi cu urșii pe acasă sau vor fi în pericol copiii care merg la școală pe cărările mai izolate. Nu se poate continua astfel. Noi nu spunem să îi ucidă, ci să îi ducă în zone împrejmuite, sigure, departe de comunitate, unde să fie hrăniți și supravegheați, dacă tot i-au adus grămadă ca pe o marfă oarecare. Teamă îmi e că dacă nu se face asta, localnicii furioși vor face singuri curățenie prin păduri, fără duhul blândeții, și atunci va fi rău și pentru urși, dar și pentru oamenii care ar încerca să îi elimine ca să scape de teroarea asta. Adevărul este că oamenii nu mai pot suporta și sunt furioși, nu putem ști cum vor reacționa, bine ar fi să preîntâmpinăm așa ceva”, spune primarul Baltag.
În comună au mai existat și în trecut probleme cauzate de atacurile mistreților, lupilor și urșilor asupra gospodăriilor, dar niciodată atacurile nu au fost atât de dese, de numeroase și de periculoase pentru oameni. În majoritatea cazurilor, fiarele implicate, indiferent câte pagube au produs și oricâte eforturi oficiale s-au depus, au dispărut numai după ce s-a organizat următoarea vânătoare programată în sezon.