Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 23 iul 2014 - Anul XIX, nr. 168 (5677)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pe ultima sută de metri

Olimpiada Internaţională de Astronomie de la Suceava, un eveniment unic pentru un oraş de provincie din România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 1-11 august, Suceava va găzdui Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, manifestare de o însemnătate deosebită pe plan mondial, la care vor participa peste 600 de elevi, profesori însoţitori, observatori, oameni de ştiinţă, cercetători şi voluntari, din 38 de ţări.

Trei instituţii din judeţ – Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) şi Societatea Ştiinţifică Cygnus - şi-au asumat organizarea acestei competiţii de rang înalt, manifestare îndrăzneaţă ce presupune o desfăşurare impresionantă de forţe.

Despre acest concurs, Sorin Trocaru, inspector general în Ministerul Educaţiei Naţionale, declara că este cel mai mare eveniment de acest gen, respectiv olimpiadă ştiinţifică, organizat în România din 1983 şi până în prezent.

La rândul său, prof. dr. Petru Crăciun, inspector din cadrul IŞJ Suceava şi coordonator al lotului olimpic de astronomie al României, a menţionat că această olimpiadă „este primul eveniment de o asemenea anvergură organizat într-un oraş de provincie din România”.

Celelalte ediţii ale concursului au fost organizate în Thailanda, Indonezia, Iran, Polonia, China, Brazilia şi Grecia.

 

Bucureşti, Braşov şi Cluj au vrut să organizeze olimpiada

România a fost invitată să organizeze, în anul 2014, cea de-a VIII-a ediție a acestei competiţii internaţionale. Motivația invitației o constituie prevederea din statutul olimpiadei ca fiecare țară participantă să organizeze o ediție a competiției, precum şi rezultatele foarte bune obţinute de echipele României la toate ediţiile precedente ale concursului, cu toate că astronomia nu se studiază în şcolile din ţară.

Organizatorii spun că România face parte din „clubul de elită” al naţiunilor participante, nu numai prin rezultatele obţinute de-a lungul timpului, ci şi prin contribuţia la elaborarea regulamentelor de desfăşurare şi a subiectelor propuse.

Petru Crăciun a evidenţiat însemnătatea acestei competiţii pentru comunitatea locală, menţionând că „au fost oraşe din ţară care şi-au dorit foarte mult să găzduiască această olimpiadă cu o participare atât de numeroasă - Bucureşti, Braşov, Cluj. Vin atâţia oameni de peste hotare, persoane care pot încheia diferite parteneriate, care vor cheltui nişte bani aici. Acest eveniment este o şansă pentru Suceava, pentru această zonă”.

 

Vizită din partea preşedintelui olimpiadei

În luna iunie a acestui an, preşedintele Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, indonezianul Catief Kunjaya, a fost prezent la Suceava pentru a vedea stadiul pregătirilor.

Kunjaya a inspectat, timp de patru zile, toate aspectele ce ţin de organizarea competiţiei, de la condiţiile de cazare a participanţilor, program, subiectele elaborate, până la meniurile pregătite.

Potrivit lui Victor Şutac, preşedintele Societăţii Ştiinţifice Cygnus, „acesta a fost plăcut surprins de ce pregătim noi, am primit chiar nota 10. Cele trei instituţii organizatoare colaborează perfect, avem o echipă deosebită şi mulţi oameni care vor să se implice fără a aştepta un câştig material, fiind circa 200 de voluntari care s-au înscris”. Acesta a mai precizat că elementele cele mai importante ale unei competiţii de acest rang sunt corectitudinea, transparenţa şi calitatea subiectelor propuse.

 

Ceremonia de deschidere va avea loc la Cetatea de Scaun a Sucevei

Festivitatea de deschidere a olimpiadei va avea loc la Cetatea de Scaun a Sucevei, în data de 2 august, începând cu ora 20.00. Organizatorii promit un show spectaculos, un spectacol de lumini, lasere, artificii şi jonglerii cu foc.

„Vrem să facem un spectacol deosebit cum nu a mai fost la nici o olimpiadă internaţională, să se vadă că şi la Suceava se pot face lucruri minunate”, a evidenţiat Petru Crăciun.

La rândul său, Victor Şutac a menţionat că evenimentul va fi condimentat de voluntari îmbrăcaţi în costume medievale, iar printre cei care vor asigura partea artistică a manifestării se numără trupa de dans coordonată de prof. Mihaela Schiotis, de la Palatul Copiilor Suceava, trupa de folk îndrumată de prof. Valentin Ianoş, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Andrei Mihnea Cerbu din Iaşi, chitaristul finalist de la „Românii au Talent”, şi trupa Hypnosis din Braşov. De regia întregului eveniment se va ocupa Valentin Ianoş.

Pe parcursul evenimentului, elevii vor fi cazaţi în căminul 4 din campusul USV, iar profesorii la Best Western din Gura Humorului. Pe lângă activităţile specifice competiţiei, participanţii vor avea parte şi de programe de vizită la obiectivele istorice şi culturale din judeţ, precum şi de itinerarii recreative.

 

Cei mai buni elevi din domeniul fizicii şi astrofizicii vor veni la Suceava

Olimpiada al cărei start se va da în mai puţin de două săptămâni se individualizează de alte olimpiade în primul rând prin complexitatea probelor de concurs.

Patru probe îi vor departaja pe cei mai buni dintre competitori. Prima probă este cea teoretică, testare căreia îi sunt alocate cinci ore.

„Proba vizează rezolvarea a 15 probleme scurte şi două-trei probleme lungi şi va avea loc la Conacul Domnesc. În cinci ore sunt copii care scriu şi 50 de pagini”, spune Petru Crăciun.

A doua probă este cea de analiză a datelor, urmată de o probă observaţională, găzduită de Planetariul din Suceava (renovat, cu acest prilej, pentru prima dată de la inaugurare) şi de Mănăstirea Dragomirna, şi proba pe echipe.

„Vor veni cei mai buni elevi din lume din domeniul fizicii şi astrofizicii. Astronomia presupune cunoştinţe de fizică şi matematică de un înalt nivel, chestiuni ce nu se studiază la liceu, ci în facultate”, au mai adăugat organizatorii.

 

Apel către sponsori pentru susţinerea financiară a acestui eveniment

Eforturile conjugate ale organizatorilor, entuziasmul şi motivaţia acestora promit un eveniment unic ca amploare şi spectaculozitate pentru Suceava.

Totuşi, ca acesta să fie fără cusur, organizatorii mai au nevoie de circa 100.000 de lei, în acest sens făcând un apel către sponsorii dispuşi să susţină această competiţie.

Ministerul Educaţiei a alocat suma de 614.000 de lei, bani ce au venit cu doar două săptămâni înainte de startul evenimentului. Totodată, Primăria municipiului Suceava s-a angajat să finanţeze cu 100.000 de lei spectacolele de deschidere şi închidere ale olimpiadei, iar Consiliul Judeţean Suceava a oferit alţi 100.000 de lei.

„În mare lucrurile sunt aranjate, dar ne-ar mai trebui 100.000 de lei pentru ca totul să fie perfect. Au fost câteva societăţi comerciale care au venit în sprijinul nostru cu sume cuprinse între 500 şi 1.000 de lei, iar o altă societate a oferit 2.500 de lei. Oricât de puţin e bine-venit”, susţin organizatorii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Olimpiada Internaţională de Astronomie de la Suceava, un eveniment unic pentru un oraş de provincie din România.
 Vizualizări articol: 2477 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 7 voturi
Olimpiada Internaţională de Astronomie de la Suceava, un eveniment unic pentru un oraş de provincie din România4.757

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei