Municipalitatea suceveană se pregăteşte să efectueze o amplă campanie de dezinsecţie a spaţiilor verzi din oraş, în special a parcurilor şi locurilor de joacă, principalele insecte contra cărora se va acţiona fiind căpuşele.
Măsura este determinată de existenţa unui număr tot mai mare de cazuri de suceveni muşcaţi de căpuşe, ajunşi la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava.
Conform directorului adjunct medical Tiberius Brădăţan, din luna mai şi până în prezent, la Unitatea de Primire a Urgenţelor s-au prezentat 420 de suceveni care au solicitat intervenţia cadrelor medicale, ca urmare a muşcăturilor de căpuşe.
Dintre aceştia, 218 pacienţi sunt bărbaţi şi 202 femei, marea majoritate locuind în mediul urban.
„Intenţionam de mai demult să facem această campanie de dezinsecţie, dar condiţiile meteo nefavorabile nu au permis efectuarea acestor operaţiuni. Imediat ce va trece această perioadă ploioasă vom acţiona în toate parcurile municipiului, la toate spaţiile de joacă şi în zona de agrement de la baza Parcului Şipote”, a declarat viceprimarul Ovidiu Doroftei.
Campania de stropire cu substanţe insecticide trebuie precedată de acţiuni de igienizare şi toaletare a spaţiilor verzi.
Principalul risc în cazul muşcăturilor de căpuşe îl reprezintă contactarea bolii Lyme.
Printre simptomele bolii se numără înroşirea locului muşcăturii, dureri musculare, transpiraţii, nas înfundat. Boala Lyme este o afecţiune infecţioasă gravă care afectează sistemul nervos şi presupune un tratament complex care poate dura şi câţiva ani, dacă nu este depistată la timp. Aceasta este cunoscută şi sub numele de “boala cu o mie de feţe”, fiind greu de depistat şi trebuind tratată din faze incipiente pentru a putea fi ţinută sub control.
Totuşi, doar o mică parte dintre sucevenii care au fost muşcaţi de căpuşe au fost infectaţi cu boala Lyme, conform analizelor efectuate.
(23 iul 2014, 23:07:13