Doi elevi suceveni s-au întors de la Olimpiada Internaţională de Fizică din Kazakhstan, de la Astana, cu medalii de argint şi bronz. Tudor Creţu şi Gabriel Găitanu au făcut parte din lotul care a reprezentat România la Olimpiada Internaţională de Fizică din Kazakhstan, iar în cadrul competiţiei ce a reunit peste 190 de concurenţi din 48 de ţări, Tudor Creţu a fost laureat cu medalie de argint, iar Gabriel Găitan a intrat în posesia medaliei de bronz.
La concursul din Kazakhstan, elevii au susţinut o probă practică şi o probă teoretică, fiecare de câte cinci ore.
În total, echipa României şi-a adjudecat cinci medalii, dintre care două medalii de aur, două medalii de argint şi o medalie de bronz. Datorită acestui rezultat la care au contribuit semnificativ şi cei doi suceveni, România s-a clasat pe primul loc în Europa, respectiv pe locul 10 la nivel mondial, fiind printre puţinele echipe ai căror componenţi au fost medaliaţi in corpore.
Delegaţia României a fost condusă de Adrian Dafinei, conf. univ. dr. la Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti, şi însoţită de Sebastian Popescu, conf. univ. dr. la Facultatea de Fizică a Universităţii „A.I. Cuza” din Iaşi.
A 45-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Fizică s-a desfăşurat în perioada 13-21 iulie.
Sucevenii învaţă la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti
Tudor Creţu (clasa a X-a) şi Gabriel Găitan (clasa a XI-a) sunt elevi ai Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti, însă studiile gimnaziale le-au făcut în oraşele de baştină. Tudor a studiat la Şcoala Gimnazială Nr. 3 „Mihai Eminescu” Rădăuţi până în clasa a VIII-a, iar Gabriel a fost elev al Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava, în clasele V-IX.
În luna mai, Tudor Creţu a fost medaliat cu argint la Olimpiada Asiatică de Fizică, din Singapore
Suceveanul Tudor Crețu a câștigat medalie de argint în cadrul celei de-a XV-a ediții a Olimpiadei Asiatice de Fizică (Asian Physics Olympiad), competiție ce a avut loc în Singapore, în perioada 12-18 mai.
Mai exact, suceveanul şi-a adjudecat prima medalie de argint, clasându-se, după punctaj, primul sub linia celor care au luat medalie de aur.
De menţionat că din lotul care a reprezentat România la Singapore a făcut parte şi Gabriel Găitan.
Lotul României a fost singurul reprezentant din Europa, la invitația organizatorilor.
De asemenea, Tudor Crețu a fost medaliat cu aur la Olimpiada de Știinţe a Uniunii Europene - EUSO 2014, competiţie cu caracter interdisciplinar, pe echipe. România a fost reprezentată de două echipaje, ambele desemnate câştigătoare şi recompensate cu medalia cea mai strălucitoare. Tudor a făcut parte din una dintre echipele României, acesta concurând la disciplina fizică. Ediţia 2014 a Olimpiadei de Ştiinţe a Uniunii Europene s-a desfăşurat la Atena, în perioada 30 martie - 6 aprilie.