Polonezii din Soloneţu Nou, împreună cu oaspeţii veniţi din ţară şi străinătate, au sărbătorit sâmbătă împlinirea a 180 de ani de la întemeierea satului de către muntenii polonezi, precum şi împlinirea a 90 de ani de la înființarea parohiei romano-catolice. Îmbrăcaţi în haine populare, membrii comunităţii de polonezi din Soloneţu Nou şi-au început sărbătoarea cu o paradă a portului popular.
Oaspeţii veniţi la sărbătoarea din Soloneţu Nou au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare la poarta de intrare în sat, construită din lemn, femeile, bărbaţii şi copiii din localitate venind la această sărbătoare îmbrăcaţi în costume tradiţionale. Imediat după primirea oficială, oaspeţii din Polonia s-au urcat în trăsuri şi au fost conduşi către biserica cu hramul Coborârea Duhului Sfânt, unde toţi cei prezenţi au asistat la Sfânta liturghie solemnă concelebrată de Petru Gherghel, episcopul diecezei de Iași, asistat de preoți din decanatul de Bucovina, împreună cu părintele decan Iosif Păuleț.
Printre oaspeții care au participat la manifestările de sâmbătă s-au numărat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu, reprezentanţi ai Ministerului de externe din Polonia, consulul Ambasadei Poloniei în România, Pawel Bogdziewicz, şi primarul comunei Cacica, Elena Boloca. Alături de aceştia a fost prezent deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, care a organizat toate manifestările de sâmbătă din satul Soloneţu Nou.
În timpul liturghiei au fost dezvelite două plăci comemorative, una care conţine numele tuturor preoţilor care au slujit în această parohie şi una pe care a fost scrisă scrisoarea de intenţie a polonezilor care au venit la Soloneţul Nou pentru a întemeia acest sat. După liturghie, toţi cei prezenţi au pornit într-o procesiune către cimitirul vechi al comunei, acolo unde au fost depuse flori şi candele şi a fost sfinţit monumentul ridicat în cinstea celor care acum 180 de ani au înfiinţat satul Soloneţu Nou.
Casa Polonă din Soloneţu Nou a fost ridicată cu fonduri primite de la statul polon
Un alt moment festiv care a avut loc sâmbătă în Soloneţu Nou a fost inaugurarea Casei Polone (Dom Polski) din acest sat, o construcţie nouă, finanţată integral din fonduri primite din partea statului polon. Panglica inaugurală a fost tăiată de deputatul Ghervazen Longher, episcopul diecezei de Iași, Petru Gherghel, primarul comunei Cacica, Elena Boloca, dar şi preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, şi prefectul Florin Sinescu.
Preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, a precizat că lucrările la Casa Polonă din Soloneţu Nou au început în urmă cu patru ani, valoarea investiţiei fiind de un milion de euro. El a explicat că finanţarea a fost asigurată de statul polon, iar Uniunea Polonezilor din România a asigurat fonduri pentru o parte din dotările clădirii.
„Casa găzduiește un club pentru tineri unde aceștia își desfășoară activitățile, învață să cânte, să danseze. Este dotată apoi cu sală mare de festivități, cu o bibliotecă, cu șapte camere de cazare la etaj și cu un spațiu etnografic”, a spus deputatul Longher.
După sfinţirea Casei Polone, în sala de festivităţii a avut loc lansarea monografiei bilingve a satului Solonețul Nou, scrisă de pr. Alfons Zielonka, fiu al satului aflat în prezent la doctorat la Universitatea Catolică din Lublin. Tot în sala de festivităţi a Casei Polone a fost organizat şi un spectacol artistic susţinut de ansamblurile „Solonczanka" din Solonețu Nou, „Dolina Nowego Solonca" și „Tajdany" din Polonia, membrii acestora fiind urmași ai soloncenilor care s-au repatriat în Polonia în anii 1946 – 1947. În satul Solonețu Nou trăiesc peste 850 de etnici polonezi, fiind cea mai mare comunitate de polonezi din România.