La finalul primei săptămâni a sesiunii de admitere de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), 1.272 de candidaţi şi-au depus dosarele pentru unul dintre programele de licenţă ale instituţiei (la zi).
Cifra este mai mică decât cea înregistrată în 2013, când, după prima săptămână de înscrieri, 1.606 de absolvenţi optaseră pentru una dintre direcţiile de studiu ale USV, precum şi decât cea din 2012, când erau 1.553.
Miercuri, 23 iulie, este ultima zi în care se pot face înscrieri pentru admiterea la USV, urmând ca până la data de 31 iulie să se desfăşoare perioada de înmatriculare. Candidaţii care nu se înmatriculează vor pierde locul pe care s-au înscris.
Concurenţa cea mai mare e la specializarea Drept
Înscrişi mulţi şi locuri bugetate puţine. Aşa s-ar descrie situaţia de la specializarea Drept după prima săptămână de admitere de la USV. 5,7 candidaţi „se bat” pentru un loc bugetat, numărul înscrișilor ajungând la 74 (pentru 13 locuri finanţate de stat).
De altfel, pentru aproape toate specializările Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, numărul absolvenţilor care au optat pentru direcţiile de studiu ale facultăţii depăşeşte cifra de şcolarizare aferentă locurilor finanţate de stat. Tot la aceeaşi facultate, concurenţă se înregistrează la Contabilitate (patru candidaţi pe un loc) şi Economia comerţului şi turismului (trei pe un loc).
La mare căutare printre absolvenţi s-au dovedit a fi şi câteva specializări din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, unde numărul candidaţilor a ajuns la 149. Cele mai vânate specializări sunt Kinetoterapie şi motricitate specială (trei candidaţi pe un loc) şi Balneofiziokinetoterapie şi recuperare (3,5 candidaţi pe un loc).
Înscrişi mulţi sunt şi la singura specializare a Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei (Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar), unde 128 de bacalaureaţi s-au înscris pe cele 51 de locuri scoase la concurs.
Specializările ocolite de candidaţi
În timp ce în cazul unor specializări candidaţii au emoţii în ceea ce priveşte ocuparea unui loc, în cazul altora probabilitatea ca acestea să nu fie activate în următorul an şcolar este foarte mare şi asta din cauza numărului foarte mic de candidaţi.
Specializarea Filosofie de la Facultatea de Istorie şi Geografie figurează cu zero înscrişi. Nouă specializări ale facultăţilor din cadrul USV nu au reuşit să adune peste 10 candidaţi.
Printre ele se numără Nutriţie şi dietetică, Inginerie economică în domeniul mecanic, Ştiinţe politice, Română – Spaniolă, Română – Italiană, Economie generală și comunicare economică, etc.
De menţionat că specializările propuse de USV vor fi activate doar dacă adună minim 30 de studenţi. În condiţiile în care un program de studii nu însumează după sesiunea de înmatriculare minim 30 de studenţi, candidaţii vor fi transferaţi în limita capacităţii de şcolarizare la unul dintre programele care va funcţiona, indicat în lista de opţiuni a absolventului.
Pentru programele de învăţământ la distanţă ale USV s-au înscris 174 de candidaţi, cei mai mulţi la Silvicultură, Contabilitate, Administrație publică şi Administrarea afacerilor.
Pentru programele de master au optat 379 de licenţiaţi, cei mai mulţi depunându-şi dosarele pentru programele Facultăţii de Silvicultură şi specializările Contabilitate, Drept European, Managementul securității mediului și siguranță alimentară şi Managementul igienei, controlul calităţii produselor alimentare.