182 dintre profesorii suceveni care au susţinut luni, 14 iulie, proba scrisă a definitivatului au luat note de trecere, promovabilitatea la nivel de judeţ fiind de 64,32%. Rezultatul din acest an este mult superior faţă de cel înregistrat anul trecut, când în Suceava au promovat doar 39,48% dintre examinaţi.
Reamintim că nota minimă de promovare a examenului este 8.
Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Şcolar Suceava, 16 candidaţi au luat calificative mai mici de 5, iar dintre cei promovaţi 149 au note aparţinând intervalului 8 - 8.99, 29 au note între 9 şi 9.99, pe când tezele a patru candidaţi au fost evaluate cu nota maximă.
Rezultate slabe au bifat profesorii de limba română, dintre cei 36 de candidaţi, doar 16 obţinând note de trecere. Scenariu similar şi la disciplina engleză, unde 13 profesori au picat testarea (dintr-un total de 21), şi la educaţie fizică, unde 14 profesori nu au luat note de promovare (din 35).
Contestaţiile vor fi soluţionate între 21 şi 23 iulie, iar afişarea rezultatelor finale este programată pentru data de 24 iulie.
Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen.
Obţinerea definitivatului este urmată de obţinerea gradelor didactice II şi I.
57 de profesori au plecat din examen, 26 au absentat, iar altul a fost eliminat pentru fraudă
Dacă elevii suceveni din clasele terminale nu au strălucit la examenele de bacalaureat sau evaluare naţională, nici profesorii din judeţ nu au făcut o figură mai frumoasă la testările susţinute de ei. 341 de cadre didactice din judeţ s-au înscris pentru a susţine luni, 14 iulie, proba scrisă a definitivatului, testarea care le asigură o catedră pe perioadă nedeterminată.
26 de candidaţi suceveni au absentat, 57 au părăsit sălile de examen după ce au primit subiectele, iar un altul a fost eliminat după ce a fost surprins copiind din materiale informative pe care le avea asupra sa.
Cei mai mulţi dintre candidaţii care s-au înscris pentru definitivat sunt învăţători, profesori de educaţie fizică, educatoare şi profesori de limba română. Toţi cei care au dat proba scrisă au susţinut până în luna iunie a acestui an inspecţii la clasă, etapă obligatorie pentru cei care doresc definitivarea în învăţământul preuniversitar. 273 au obţinut nota maximă la inspecţiile de la clasă, iar restul notelor sunt de asemenea mari, cel mai slab calificativ fiind de 8.50.
Promovabilitate peste media naţională
La nivel naţional, din totalul de 9.196 candidaţi prezenţi la proba scrisă, 60,62% au promovat. Rata de promovare este superioară cu aproape 13 procente celei de anul trecut (înainte de contestaţii) – 47,83%. Cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judeţul Cluj (72,57), iar cel mai scăzut, în judeţele Maramureş şi Giurgiu (47,62).
Dintre candidaţii care au promovat examenul, 57 au obţinut note de 10. 40 de candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentative de fraudă.
Patru profesori suceveni au luat nota 10
Tezele a patru candidaţi suceveni au primit din partea corectorilor calificative maxime. Aceştia sunt: Irina Gafiţa, de la Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” Fălticeni, aceasta susţinând proba la istorie, Ileana Petrariu, de la Şcoala Gimnazială Vereşti (educaţie fizică), Ionuţ Marius Sofian, de la Liceul Tehnologic “Vasile Deac” Vatra Dornei (geografie) şi Lăcrămioara Măriuca, de la Colegiul Silvic “Bucovina” Câmpulung Moldovenesc (turism şi servicii). La inspecţiile de la clasă aceştia au fost evaluaţi tot cu 10.