Lucian Stănescu a preluat oficial conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava pentru o perioadă de trei ani, iar principalul obiectiv pe care şi l-a impus este creşterea transparenţei acestei instituţii.
Pentru îndeplinirea acestui deziderat, noul prim-procuror doreşte înfiinţarea unui portal, asemănător celor de la instanţele de judecată, unde să se regăsească informaţii de interes public, modalităţi de soluţionare a dosarelor, dar şi elemente care privesc părţile direct implicate, în limita prevăzută de legislaţia după care funcţionează parchetele.
De asemenea, Lucian Stănescu a anunţat că doreşte o deschidere mai mare şi cu partenerii de urmărire penală, respectiv poliţişti şi structuri informative.
„În procesul de evaluare a dosarelor, analiza şi valorificarea datelor şi pregătirea informativă sunt esenţiale. Din acest motiv cred că trebuie colaborat mult mai strâns cu diferite instituţii, cum ar fi Inspectoratul de Poliţie Judeţean sau Serviciul Român de Informaţii. Şi societatea civilă sau agenţiile care au preocupări în zona de interes a Ministerului Public trebuie atrase mai mult în parteneriate cu parchetele. Un alt punct de interes ar fi promovarea unui parteneriat cu Universitatea <Ştefan cel Mare>Suceava pentru adoptarea unei culturi judiciare europene”, a arătat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Un rol important în munca pentru creşterea transparenţei instituţiei va fi şi relaţia cu mass-media. De aceea, Lucian Stănescu a menţionat că lunar se vor organiza conferinţe de presă, iar interfaţa instituţiei în relaţia cu ziariştii va fi procurorul Cristina Ciornei.
Dosare de la alte parchete vor fi preluate pentru rezolvare
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a mai arătat că intenţionează să degreveze volumul de activitate de la alte parchete, care funcţionează pe lângă Judecătorii, prin preluarea unor dosare.
Volumul cel mai mare de muncă se înregistrează la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, iar prin preluarea unor dosare de la instituţiile menţionate s-ar reuşi reglarea dezechilibrelor create prin numărul foarte mare de cauze pe care un procuror le are de soluţionat.
„Preluarea unor dosare de la alte parchete va fi dezbătută în Colegiul de Conducere pentru a evita orice fel de arbitrariu”, a declarat Lucian Stănescu.
Zilele următoare va fi înaintată către Consiliul Superior al Magistraturii şi o propunere pentru funcţia de procuror-şef secţie urmărire penală, post rămas vacant după ce procurorul Dumitru Dîmbu a fost arestat, iar CSM a dispus suspendarea sa din activitate.