Prin joc, exerciţii uşoare şi discuţii libere, bunele maniere pot fi înţelese şi asimilate uşor şi plăcut de către copii.
Asta vor să demonstreze organizatorii cursurilor de bune maniere din cadrul programului educaţional Şcoala de Vară Suceava, cursuri ce au debutat săptămâna trecută, primul seminar adunând peste 30 de copii.
Cursul a fost susţinut de psihopedagogul Alexandra Grigoraş, aceasta ghidându-i pe cei mici prin labirintul regulilor şi convenţiilor sociale.
„La primul curs le-am vorbit despre bune maniere şi etichete, teme ce ar trebui abordate şi în şcoală. Categoria de beneficiari este cuprinsă între 6 şi 14 ani, astfel că m-am raportat la un limbaj pe înţelesul lor. Au fost interesaţi şi cooperanţi. Sunt copii care au maniere de acasă, dar sunt şi lucruri noi pe care îi învăţăm, făcând apel şi la cultura generală, la jocuri de socializare, la lucrul individual şi în echipă. O parte dintre ei sunt mai timizi, câţiva au dificultăţi de limbaj, astfel că această activitate este bine-venită pentru ei, pentru stima de sine, curaj sau corectarea deficienţelor”, a menţionat Alexandra Grigoraş.
Aceasta a mai precizat că regulile sociale, înţelese şi exersate din copilărie, îi pot ajuta pe copii să se descurce mai bine în societate şi să câştige respectul celor din jur.
Cursuri pentru viitori adulţi respectuoşi
Micuţii au priceput că bunele maniere vor fi mereu la modă, prin urmare acestea trebuie însuşite de la cele mai fragede vârste.
„E important să cunoaştem bunele maniere. Trebuie să înveţi să te comporţi frumos de când eşti copil. Dacă încerci abia când eşti adult nu prea mai funcţionează”, mărturiseşte Ania, cursantă a Şcolii de Vară şi elevă a Şcolii Gimnaziale Nr. 9 „Ion Creangă” Suceava.
David Elias are 11 ani şi este elev la Şcoala „Natanael”. Spune că i-a plăcut primul curs de bune maniere şi este interesat să vină şi la următoarele.
„Am învăţat că în alte ţări unele maniere sunt diferite. De exemplu, noi ştim că atunci când mergi la cineva în vizită nu e frumos să mergi să speli farfuriile. În Germania, face parte din buna purtare să speli farfuriile. Am mai aflat că nu e frumos să stai cu spatele la musafiri decât atunci când aranjezi masa”, a declarat David Elias.
Paul Daniel este elev la Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava, iar despre primul curs acesta povesteşte: ”Am învăţat despre respectul faţă de ceilalţi şi etichete. Dacă nu ne-am respecta ar fi un haos”.
De partea cealaltă, Georgiana Lupaşcu evidenţiază importanţa politeţii, a diplomaţiei şi a manierelor în societate.
„Bunele maniere ne ajută să ne dezvoltăm, să ne integrăm în societate. Aici am mai vorbit despre înapoierea unui obiect pierdut, cum să ne comportăm în alte ţări şi ce să facem când suntem gazde”, spune eleva.
Cursurile au loc în fiecare joi
Programul educaţional Şcoala de Vară Suceava este un proiect care se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani şi care cuprinde două pachete interactive, care se vor desfăşura pe parcursul vacanţei şcolare a elevilor. Primul pachet cuprinde cursuri de etichetă şi bune maniere, cursuri de educaţie financiară şi de dezvoltare a atenţiei şi puterii de concentrare. Al doilea pachet cuprinde cursuri de dezvoltare personală, dezvoltare motivaţională şi cultură generală. Costul primului pachet este de 25 de lei/lună, iar al celui de-al doilea este de 29 de lei/lună.
Cursurile se vor desfăşura săptămânal, în fiecare zi de joi, fiind găzduite de Casa Prieteniei. Acestea vor fi susţinute de Adrian Stoleru, trainer şi public speaker, şi de o echipă de traineri calificaţi în domeniul psihologiei şi logopediei.