Pentru 360 de elevi din judeţ care şi-au încheiat socotelile cu ciclul gimnazial mediile de admitere de 2, 3 sau 4 nu sunt o piedică în a-şi continua studiile, ci biletul de trecere direct la liceu.
Notele mediocre obţinute de ei la evaluarea naţională şi în timpul anilor de studiu nu constituie un impediment pentru a urma liceul, întrucât învăţământul obligatoriu este de zece clase, astfel că nimeni nu rămâne „pe dinafară”.
În timp ce cinci elevi suceveni au fost admişi la liceu cu medii de 10, după cum am menţionat, 360 au fost admişi având medii de admitere mai mici de 5.
Directorii liceelor spun că odată ajunşi în rândul liceenilor, bobocii admişi cu note mici pot face faţă cu greu curriculei şcolare, iar mulţi nu reuşesc să ajungă în clasa a XII-a.
Licean de 2,55
Cea mai mică medie de admitere din acest an, din judeţul Suceava, a fost de 2,55, aceasta aparţinând unui elev de la Şcoala Gimnazială Soloneţ. Din toamnă, elevul de 2 va fi licean cu acte în regulă la Liceul Tehnologic Cajvana, specializarea Mecanică.
Prof. Nicolae Robu, directorul unităţii menţionate, spune că pentru elevii cu rezultate slabe la învăţătură cea mai bună alternativă este şcoala profesională.
„În cazul în care aceştia rămân totuşi la liceu, profesorii au datoria de a lucra diferenţiat, având în vedere că într-o clasă sunt elevi şi de nota 8 şi elevi foarte slab pregătiţi. Cu cei din urmă trebuie lucrat suplimentar pentru a putea recupera golurile pe care le au”, spune managerul liceului.
Un alt elev, absolvent al unei clase gimnaziale a Liceului cu Program Sportiv Suceava, cu o medie de admitere de 2,75, va fi din toamnă licean al Colegiului Tehnic „Petru Muşat” Suceava. De altfel, la acest colegiu au fost admişi trei elevi cu medii de admitere mai mici de 3, cinci elevi cu medii între 3 şi 3,99 şi alţi câteva zeci cu medii între 4 şi 4,99.
Directoarea colegiului, prof. Gabriela Alionte, a menţionat că mare parte dintre aceşti elevi fac zece clase, iar mai apoi abandonează şcoala. „Cei care totuşi reuşesc să termine 12 clase nu se înscriu la examenul de bacalaureat. Alţii nici nu-şi mai depun dosarele de înscriere la liceu şi rămân doar cu gimnaziul. Cu toate acestea, sunt şi copii care găsesc resurse să recupereze din goluri, care îşi doresc mai mult de la ei, mai ales dacă dau peste oameni care să-i motiveze suficient”, a arătat Gabriela Alionte.
Pentru elevii slabi la învăţătură, directoarea de la Colegiul „Petru Muşat” spune că cea mai bună variantă este şcoala profesională.
„Sunt copii care nu au aplecare către învăţătură, însă pot avea talent pentru un meşteşug, pot să aibă un simţ al meseriei. S-ar putea ca elevii care se înscriu la clasele profesionale să fie mai câştigaţi decât cei care urmează liceul”, a mai adăugat Gabriela Alionte.
69 de adolescenţi cu medii de admitere între 3 şi 3,99
Şase elevi din judeţ au fost admişi la liceu cu medii mai mici de 3. Din septembrie aceştia vor studia la Colegiului Tehnic „Petru Muşat”, liceul din Cajvana, Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” Siret şi Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni. Totodată, alţi 69 de adolescenţi din judeţ şi-au câştigat dreptul de a fi liceeni cu medii între 3 şi 3,99.
De menţionat că şi eleviicare au rămas corigenţi în clasa a VIII-a şi nu au putut să se înscrie pentru a susţine evaluarea naţională vor fi repartizaţi la liceu, asemeni colegilor lor care au susţinut testarea. Aceştia sunt repartizaţi în sesiunile a doua şi a treia de admitere.
Admitere cu medii de minim 5, din 2015
La finele anului trecut, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, arăta că admiterea în liceu se va face, din 2015, cu medie de minim 5. Acesta a menţionat că este nevoie de un interval de doi ani până la intrarea în vigoare a reglementării. Media de admitere în liceu a fost calculată, până în anul şcolar 2013-2014, ca media aritmetică dintre media notelor de la evaluarea naţională şi media generală a anilor de gimnaziu. În acest an, media de admitere a fost alcătuită din media de la evaluarea naţională, în proporţie de 75 la sută, şi mediile din gimnaziu – 25%.