Judecătoarea Daniela Mariana Prandea, de la Judecătoria Rădăuți, a fost pusă oficial sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și complicitate la șantaj, au anunțat ieri procurorii structurii centrale a Direcției Naționale Anticorupție.
Prandea este cercetată în același dosar în care au fost arestați preventiv în urmă cu aproape o lună colegul ei de instanță și, totodată, concubinul ei, judecătorul Bogdan Bărbuță, procurorul Dumitru Dîmbu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, și omul de afaceri rădăuțean Constantin Babiuc, patronul firmei Nikodemus.
Față de Daniela Mariana Prandea, anchetatorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar. Magistratului i s-au adus la cunoștință acuzațiile abia la începutul acestei săptămâni, în tot acest timp Prandea fiind internată într-un spital din București, suferind de afecțiuni grave de sănătate.
Dacă procurorul Dîmbu și judecătorul Bărbuță au fost suspendați din funcție, imediat după rămânerea definitivă a măsurii de arestare preventivă, aceeași decizie, a suspendării, va fi dispusă de către Consiliul Superior al Magistraturii şi faţă de Prandea, odată cu punerea în mișcare a acțiunii penale prin ordonanță, potrivit Legii nr. 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
Ce acuzații i se aduc judecătoarei Prandea
Judecătoarea Daniela Mariana Prandea este acuzată de procurorii DNA că a făcut parte din scenariul pus la cale de către afaceristul Constantin Babiuc, cu complicitatea judecătorului Bărbuță, de a face presiuni asupra unui alt om de afaceri rădăuțean, Arcadie Plămadă, cel care câștigase definitiv în instanță, în 2008, dreptul de proprietate asupra unei clădiri din Rădăuți. Problema era că o parte din acel imobil a fost făcută cadou, în 2006, de către judecătorul Bărbuță, printr-o hotărâre judecătorească ilegală, afaceristului Babiuc.
Pentru a-l determina pe Arcadie Plămadă să renunțe la acea parte din imobil, arată anchetatorii, patronul de la Nikodemus a pus la cale un șantaj la care i-a cooptat și pe cei doi judecători, Bărbuță și Prandea, pe procurorul Dumitru Dîmbu, dar și pe, susțin procurorii anticorupție, primarul municipiului Rădăuți, Aurel Olărean (cercetat și el pentru complicitate la șantaj).
Edilul rădăuțenilor, arată aceleași surse, a introdus în instanță, în numele primăriei, o acțiune prin care cerea radierea dreptului de proprietate al lui Arcadie Plămadă asupra imobilului câștigat de afacerist în 2008.
Dosarul a fost repartizat judecătoarei Prandea, care, “în intervalul 2011- 2014, a acordat un număr de 32 de termene, ultimul fiind stabilit la 24.06.2014, pentru a tergiversa soluționarea cererii respective”.
Cu dosarul ținut pe rolul Judecătoriei Rădăuți, Arcadie Plămadă nu putea să se folosească de clădirea respectivă, existând și presiunea că, în cazul pierderii procesului, trebuia să plătească zeci de mii de euro cheltuieli de judecată, după ce Primăria Rădăuți a angajat un avocat în această cauză, pentru un onorariu de succes de nu mai puțin de 65.000 de euro.
„A încercat să şteargă urmele infracţiunii”
Procurorii anticorupţie arată că la începutul lunii trecute, judecătoarea Prandea a aflat de la concubinul ei judecător, Bogdan Bărbuță, că a intrat DNA-ul pe fir, iar atunci - susţin anchetatorii - „a încercat să şteargă urmele infracţiunii”.
La termenul din 6 iunie a.c., Daniela Prandea, după ce mai bine de doi ani a tras cât a putut de proces, a admis două excepţii ridicate de Arcadie Plămadă, una de inadmisibilitate a cererii de radiere intabulară formulată de Primăria Rădăuţi, cealaltă privind amendarea acestuia şi acordarea de daune morale.
Un sejur la mare, la hotelul lui Hagi, cadoul pentru d-na judecător
Pentru serviciile cuplului de judecători Prandea-Bărbuţă, susţin procurorii DNA Bucureşti, omul de afaceri Constantin Babiuc s-a oferit să-i recompenseze cu un sejur la mare, la hotelul Iaki din Mamaia, aparţinând fostului mare fotbalist român Gheorghe Hagi.
În acest sens, anchetatorii au interceptat şi o discuţie între cei doi judecători (pe 22 februarie 2014) în care Bogdan Bărbuţă îi spune concubinei sale că a vorbit cu Costel (Constantin Babiuc) şi că îi va cere „să fie cu toate mesele”.
Bogdan Bărbuţă: „Şi am zis în a doua jumătate a lui iulie. Era mai bine dacă îi ziceam la sfârşitul lui iulie? Sau acuma, dacă ar fi un 20 şi ceva iulie, n-ar fi mare nenorocire! Sau nu prea-i indicat?”
Daniela Prandea: „Nu ştiu, Bogdane, deci, eu nu ştiu nimic”.
Bărbuţă: „Nu, nu, eu mă refeream la vreme, nu la ce ştii tu sau ce nu ştii tu.”
Prandea: „Aha, la vreme. Eu aş fi preferat... chiar în august mă gândeam, ştii?”
Bărbuţă: „Da, da, da.”
Prandea: „Hai că vedem.”
Bărbuţă: „Bun, bun, bun, pa, hai că zic eu la începutul lunii august, bun, pa, pa!”
În aceeaşi zi, arată anchetatorii, Constantin Babiuc a luat legătura cu reprezentantul unei firme de turism şi i-a solicitat rezervarea a două camere la hotelul Iaki din Mamaia, pentru a doua jumătate a lunii iulie ori începutul lui august.
Cu ocazia audierilor, Babiuc nu a recunoscut săvârşirea infracţiunii de dare de mită, susţinând că a făcut rezervarea de bilete la Mamaia pentru familia sa şi nicidecum pentru cei doi judecători.
Ce obligații are judecătoarea pe timpul cât se află sub control judiciar
Procurorii DNA au anunțat ieri, printr-un comunicat de presă, și ce obligații trebuie să respecte inculpata Daniela Mariana Prandea pe timpul cât se află sub control judiciar.
- să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemată;
- să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței;
- să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemată;
- să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent;
- să nu se apropie și să nu comunice direct sau indirect cu inculpații, suspecții și martorii din dosarul de urmărire penală în care inculpata Prandea Daniela Mariana este cercetată;
- să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
“Inculpatei i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, se precizează în comunicatul DNA.