Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava nu a reuşit să achite nici un leu pentru plăţile restante de peste şase luni de zile ale necropsiilor şi alcoolemiilor solicitate în cadrul anchetelor penale, ceea ce echivalează cu blocarea dosarelor inclusiv în cauze grave, de morţi suspecte sau ucideri din culpă. Victimele din cazul multor dosare sunt pur şi simplu revoltate că aşteaptă de luni sau chiar de ani de zile împărţirea dreptăţii, însă sunt doar amânate. Singurul lucru pe care pot să-l facă însă poliţiştii este să întocmească rapoarte de necesitate, în care cer achitarea cu prioritate a prestaţiilor medico-legale în cazurile pe care le consideră cele mai urgente. Acesterapoarte, care s-au adunat deja teancuri, ajung la conducerea IPJ Suceava, care însă nu poate face nici ea decât demersuri mai departe, în condiţiile în care plata serviciilor efectuate de Medicina Legală se achită direct de Ministerul Afacerilor Interne.
În acest an s-au făcut doar câteva plăţi
Subcomisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, a informat că datoriile către Serviciul Judeţean de Medicină Legală Suceva se cifrează la suma de 586.712 lei. Ultima plată semnificativă s-a făcut în decembrie 2013, în timp ce în ianuarie 2014 s-au mai achitat doar câteva necropsii considerate foarte urgente, a mai spus ofiţerul. De atunci, din ianuarie, doar s-au adunat restanţe, fără a se mai achita necropsii sau alcoolemii, indiferent de gravitatea cauzelor penale.
Plata din propriul buzunar, alternativă la lunga aşteptare
Acest blocaj în care toată lumea pare prinsă la mijloc tinde să se transforme într-o situaţie critică, de care suferă victimele din dosare şi beneficiază inculpaţii. În unele situaţii s-a ajuns ca părţile vătămate să achite la cerere, din propriul buzunar, plata acestor servicii fără de care dosarele penale nu-şi pot urma cursul normal. Un exemplu în acest sens este cazul unei femei din comuna Dumbrăveni, Ana Vieriu, care a achitat 1.338 de lei pentru ca raportul de necropsie în cazul morţii fiului săusă ajungă la dosar, caz care a fost relatat pe larg într-o ediţie anterioară a ziarului nostru.
Nu puţini sunt şi învinuiţii din dosare, în special şoferii băuţi, care cer să achite personal rezultatele probelor de alcoolemie, pentru a scurta timpul în care au permisul de conducere suspendat.
De precizat că Serviciul Judeţeande Medicină Legală Suceava realizează la timp necropsiile şi alcoolemiile solicitate în dosare, însă rezultatele sunt păstrate în fişete, până când se va face plata acestora. Fără aceste rezultate medico-legale, care de obicei sunt decisive în stabilirea vinovăţiei, un dosar penal nu are cum fi trimis de procuror în instanţă, pentru împărţirea dreptăţii.
Trebuie precizat că astfel de crize de buget au mai fost şi în anii anteriori, însă exista un fond de rezervă pentru cauzele considerate de maximă urgenţă.
(16 iul 2014, 11:19:25