Începând de astăzi, magistratul Daniela Iuliana Lămăşanu este noul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Suceava, unitate în subordinea căreia intră Parchetele din judeţele Suceava şi Botoşani.
Tot de astăzi, procurorul Lucian Stănescu a preluat funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Atât Lămăşanu, cât şi Stănescu au câştigat funcțiile în urma concursului organizat luna trecută de către Consiliul Superior al Magistraturii şi i-au înlocuit la conducerea celor două unităţi de Parchet pe fostul procurorul general Vasile Mandici, respectiv fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Elisabeta Cocîrlă, ale căror mandate şi-au încetat valabilitatea începând cu data de astăzi, 15 iulie.
Procurorul general Lămăşanu şi-a început activitatea ca avocat
Daniela Iuliana Lămăsanu a absolvit în 1996 Facultatea de Drept din Timişoara, după care în perioada 1997-2004 a făcut studii de doctorat la Academia Română - Institutul de Cercetări Juridice.
În prezent lector universitar la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava -Facultatea de Drept, Daniela Iuliana Lămăşanu şi-a început activitatea didactică încă din 1996, la Timişoara, unde a lucrat ca avocat.
În februarie 2004, avocatul Lămăşanu intră în rândurile magistraţilor şi devine procurorul Lămăşanu, iar după o scurtă perioadă petrecută la Parchetul de pe lângă Judecătoria Darabani, s-a transferat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava (martie 2004-ianuarie 2005), apoi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava (2005-august 2006). De aproape opt ani, Daniela Iuliana Lămăşanu lucrează la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, unde, la finele lui 2010, a fost delegată ca procuror general adjunct, iar din ianuarie 2011 numită pe aceeași funcție, pe care a deţinut-o până astăzi, când a fost numită oficial în funcţia de procuror general.
Obiectivele noului procuror general
Noul procuror general ne-a declarat ieri că unul dintre obiectivele sale, în noua funcţie pe care o deţine, constă în implementarea unui stil de management participativ, cu fundamentarea deciziilor de jos în sus, prin consultarea colectivului de procurori.
„Un alt obiectiv ar fi acela al reducerii stocului de dosare rămase nesoluţionate la finele anului trecut la nivelul unităţilor de Parchet din judeţele Suceava şi Botoşani (peste 18.000 de dosare), precum şi echilibrarea volumului de muncă al procurorilor, în special de la Parchetele locale”, a arătat Daniela Iuliana Lămăşanu, explicând că, dacă media pe ţară la dosarele soluţionate de un procuror într-un an ar fi de aproximativ 400, la multe Parchete locale din circumscripţia PCA Suceava au fost procurori care au soluţionat şi peste 700 de dosare, ceea ce înseamnă un volum de muncă foarte mare.
În acest sens, a precizat Lămăşanu, vor fi preluate de PCA Suceava dosare de la Parchetele unde se înregistrează o activitate intensă.
Toate dosarele în care sunt cercetaţi ofiţeri de poliţie sau privesc conflicte de interese sunt preluate de către PCA Suceava, întrucât la această unitate de Parchet sunt procurori specializaţi care au lucrat ani la rând în astfel de dosare, înainte de schimbarea competenţelor odată cu modificăriile aduse legislaţiei penale (intrate în vigoare din luna februarie a acestui an).
„Poate unul dintre cele mai importante obiective este legat de interpretarea dispoziţiilor noilor coduri, iar în acest sens doresc o pregătire profesională profundă a procurorilor. Mă preocupă crearea unei practici unitare la nivelul unităţilor de Parchet din circumscripţie”, a declarat Lămăşanu, subliniind că doreşte organizarea de întâlniri periodice cu organele de poliţie pentru a exista un mod de interpretare unitar a dispoziţiilor legale, având în vedere practica instanţelor de judecată.
„Vreau să impun o soluţionare ritmică, în special a dosarelor complexe şi a celor mai vechi, respectiv a celor care au mai mult de un an de la sesizare şi peste şase luni de la începerea urmăririi penale”, a mai declarat noul procuror general, precizând că astfel vor fi preîntâmpinate şi eventualele constestaţii introduse de către justiţiabili.
Daniela Iuliana Lămăşanu a declarat de asemenea că va pune accent şi pe o mai bună colaborare cu mass-media, pentru o informare cât mai corectă a cetăţenilor.
(16 iul 2014, 09:53:24