„Fursecuri fragede cu făină de linte, seminţe de pin şi merişor”, „Pâine cu telemea şi mărar” şi „Ruladă Anuţa” sunt trei creaţii alimentare inovative pentru care studenţi ai Facultăţii de Inginerie Alimentară din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) au fost recompensaţi cu Premiul pentru cel mai bun produs al anului 2014, la Simpozionul anual al Asociaţiei Specialiştilor din Morărit şi Panificaţie din România.
Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul expoziţiei internaţionale Expo GastroPan, în Braşov Business Park, la concursul organizat fiind înscrise produse ale studenţilor şi de la alte facultăţi cu profil de inginerie alimentară din ţară.
Din echipa care a creat „Fursecuri fragede cu făină de linte, seminţe de pin şi merişor” fac parte masteranzii Cristian Aurel Hatnean şi Ionela Nechifor (coordonator ştiinţific - conf. univ. dr. ing. ec. Cristina Gabriela Constantinescu).
„Pâine cu telemea şi mărar” aparţine echipei formate din masteranzii Ionela Nechifor, Cristian Aurel Hatnean şi Tatiana Gherasimciuc (coordonator ştiinţific - conf. univ. dr. ing. ec. Adriana Dabija). Rulada „Anuţa” aparţine studentelor Antonia-Andreea Butnariu şi Elena-Petronela Butnariu (coordonator ştiinţific - conf. univ. dr. ing. Ioan Gontariu).
( 9 iul 2014, 11:24:56
Rulada Anuta auzi la ei ce fuduli is Le-a trebuit si un coordonator ştiinţific - conf. univ. dr. ing. ca s-o pregateasca...
Uite cu ce se ocupa facultatile serioase cu profil alimentar (Cluj) din Romania:
"Un tânăr clujean, care a inventat un ambalaj antimicrobian produs din extracte din carapacea melcilor, alge şi alte ingrediente naturale, este primul român care primeşte premiul ''Danubius Young Scientist Award 2014
Ambalajul antimicrobian este format din polimeri naturali extraşi din carapacea melcilor şi din alge şi are înglobat în el biomolecule din ceai verde, busuioc, mentă sau alte feluri de plante. Dan Vodnar a făcut apoi cercetări minuţioase asupra efectelor de inhibiţie pe care ambalajul le are asupra cărnii contaminate cu listeria.
'Contaminarea cărnii se poate face strict la suprafaţă, ea nu poate veni din interior şi este o contaminare ulterioară procesului de gătire. Sigur, producătorii adaugă multe E-uri din categoria conservanţilor care au şi activitate antimicrobiană. Dar întrebarea mea a fost de ce să adaugi conservanţi într-o cantitate atât de mare într-un produs când organismul tău nu are nevoie de ele', a spus Dan Vodnar, citat de Agerpres."