Informația prezentată în ediţiile anterioare ale Monitorului de Suceava privind faptul că primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul în care au fost arestaţi preventiv procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuţă şi omul de afaceri Constantin Babiuc a fost confirmată oficial de anchetatori.
Purtătorul de cuvânt al structurii centrale a DNA, Livia Săplăcan, a declarat pentru Monitorul de Suceava că Aurel Olărean se afla pe lista suspecţilor din acest dosar, fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la şantaj.
Primarul a încercat să ascundă acest lucru şi, iniţial, în ziua în care au avut loc descinderile la Suceava şi au fost duse la DNA Bucureşti mai multe persoane (printre care şi cei doi magistraţi, Dîmbu şi Bărbuţă, precum şi afaceristul Babiuc), primarul Olărean a declarat că se află în Capitală, în interes personal, fiind împreună cu familia.
Olărean a negat că se află la DNA şi urmează să fie audiat, susţinând că informaţia prezentată în exclusivitate de Monitorul de Suceava nu este veridică.
Deşi cunoşteam din mai multe surse că primarul Rădăuţiului a dat cu subsemnatul la structura centrală a DNA, zilele trecute am primit şi confirmarea oficială.
Ce acuzaţii i se aduc primarului Olărean
Aurel Olărean este acuzat în dosarul DNA Bucureşti că a luat parte la presiunile comise asupra omului de afaceri Arcadie Plămadă, cel care câştigase în instanţă, la Înalta Curte, un imobil situat în Rădăuţi (fosta bibliotecă municipală).
O parte din acel imobil, susţin procurorii DNA, a fost făcută „cadou”, în 2006, de către judecătorul Bogdan Bărbuţă unei persoane apropiate afaceristului Constantin Babiuc, în urma unei hotărâri judecătoreşti ilegale.
Pentru a-l determina pe Arcadie Plămadă să renunţe la acea parte din imobil, ajunsă între timp în proprietatea lui Constantin Babiuc, acesta din urmă, arată anchetatorii, a pus la cale un şantaj, printre complicii săi în acest demers infracţional fiind, în opinia DNA, şi primarul Aurel Olărean. Primăria Rădăuţi, prin primar, a introdus în instanţă, în martie 2011, o plângere prin care cerea radierea din Cartea funciară a dreptului de proprietate al lui Plămadă asupra acelui imobil, cauza fiind repartizată judecătoarei Daniela Prandea, concubina judecătorului Bărbuţă, cea care, susţin procurorii anticorupţie, a tergiversat procesul, nefinalizat nici în prezent, acordând nu mai puţin de 32 de termene.
Tot ca element de presiune, au completat anchetatorii, Primăria municipiului Rădăuți a angajat un avocat cu care a încheiat un contract de asistență juridică, prin care se stipula un onorariu de succes, în cuantum de 65.000 de euro.
Scopul: Arcadie Plămadă nu putea să facă nimic în clădirea respectivă, atâta vreme cât exista un litigiu pe rolul instanței și avea și presiunea celor câteva zeci de mii de euro pe care ar fi trebuit să le plătească drept cheltuieli de judecată, în cazul în care ar fi pierdut procesul.
Din scenariul conturat de procurorii DNA reiese şi faptul că Aurel Olărean i-ar fi cerut omului de afaceri Constantin Babiuc să intervină pe lângă procurorul Dumitru Dîmbu, cu care afaceristul avea o relaţie de prietenie, în vederea soluţionării favorabile a unui dosar din 2011, în care se efectuau cercetări faţă de primarul municipiului Rădăuţi.
Primarul Olărean, despre acuzaţii: „Nici vorbă de aşa ceva”
Contactat telefonic în cursul zilei de ieri, primarul Aurel Olărean a explicat că în anul 2008, când a fost ales primar, a introdus un proiect pe ordinea de zi a Consiliului Local pentru predarea clădirii bibliotecii lui Arcadie Plămadă, însă proiectul a fost respins de consilierii locali.
„Era un obiectiv foarte important pentru comunitate. Nu am putut să-l predau fără acordul Consiliului Local”, motivează edilul.
Aurel Olărean a povestit şi cum s-a ajuns la procesul prin care Primăria Rădăuţi a cerut în instanţă radierea din Cartea funciară a dreptului de proprietate al lui Arcadie Plămadă asupra imobilului respectiv.
Primarul rădăuţenilor susţine că fostul secretar al primăriei, Haralambie Herghelegiu, a venit la el cu o avocată şi i-a spus că există şanse să obţină în instanţă clădirea fostei biblioteci, situaţie în care a iniţiat un nou proiect de hotărâre, aprobată de data aceasta de consilierii locali, fiind făcută şi evaluare a imobilului: 153.800 de euro.
Pentru a reprezenta primăria în acel proces, avocata în cauză, explică primarul Olărean, a cerut un onorariu de succes de 10% din valoarea imobilului, situaţie cu care au fost de acord şi membrii Consiliului Local Rădăuţi care au aprobat acest proiect.
Iar banii urmau să fie plătiţi din fondurile primăriei, doar atunci când clădirea reintra în domeniul public local.
Pe lângă cei aproximativ 15.000 de euro (reprezentând 10% din valoarea imobilului), avocata a cerut, mai arată primarul Aurel Olărean, şi un onorariu fix de 50.000 de euro, bani pe care urma să îi încaseze doar în cazul în care câştiga procesul, din cheltuielile de judecată pe care primăria le-ar fi încasat cu titlu de cheltuieli de judecată de la Arcadie Plămadă.
„Totul s-a făcut cu acordul Consiliului Local. Nici măcar n-am semnat eu contractul cu avocata, probabil eram în concediu. A semnat secretarul Herghelegiu, care reprezenta Consiliul Local”, mai spune edilul.
În privinţa acuzațiilor că i-ar fi cerut afaceristului Babiuc să intervină pe lângă procurorul Dumitru Dîmbu, primarul Olărean neagă vehement: „Nici vorbă de aşa ceva. Nu ştiu dacă Babiuc a fost de două ori la mine, şi atunci cu Cupa Nikodemus pe care o organiza la Rădăuţi”.
Aurel Olărean este convins că, la finalul anchetei în acest caz, se va dovedi că nu a făcut nimic ilegal şi că acuzaţiile vor fi infirmate.
( 8 iul 2014, 11:52:38