Un echipaj de studenţi ai Facultăţii de Inginerie Alimentară din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) va reprezenta România la faza internaţională a competiţiei „Ecotrophelia”, ce va avea loc la Paris, în perioada 19-20 octombrie 2014. Concursul are drept scop încurajarea creativităţii studenţilor în dezvoltarea unor produse alimentare eco-inovative, de calitate, destinate consumului uman şi prietenoase cu mediul înconjurător.
Produsul „TopIce Icecream” a câştigat premiul I, trofeul fazei naţionale a competiţiei „Ecotrophelia” şi dreptul de a reprezenta România la faza internaţională a concursului. Echipa câştigătoare a locului I a fost formată din studenţii Ionela Nechifor, Simona Ieţcu, Ionica Coţovanu, Valentina Mancaş, coordonatori ştiinţifici fiind conf. univ. dr. ing. ec. Adriana Dabija şi conf. univ. dr. ing. ec. Cristina Gabriela Constantinescu.
Mai multe premii pentru studenţii suceveni
În total, trei echipe de studenţi ai Facultăţii de Inginerie Alimentară din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) au participat, în perioada 26-29 iunie, la cea de a treia ediţie a competiţiei naţionale „Ecotrophelia”, care s-a desfăşurat la Universitatea „Sapienţia” Miercurea Ciuc. Concursul a fost deschis tuturor studenţilor înscrişi la programele de studii de licenţă, masterat şi doctorat.
Pe lângă reuşita studenţilor calificaţi la faza internaţională, studenţii USV s-au remarcat şi cu alte performanţe.
Produsul „Margareta gluten-free muffins” a obţinut două premii: premiul II al compeţiei „Ecotrophelia” şi premiul special pentru cel mai bun concept de marketing oferit de compania SC Covalact SA. Echipa câştigătoare a locului II a fost formată din studenţii Andrei Cicioc, Camelia Doroftei, Ilie Doroftei, Ana-Maria Gontariu, coordonatori ştiinţifici: conf. univ. dr. ing. ec. Cristina Gabriela Constantinescu, conf. univ. dr. ing. Ioan Gontariu.
Cea de a treia echipă a USV participantă la concurs a fost echipa formată din studenţii Ovidiu Procopeţ, Daniela Larisa Zaharia, Loredana Petruneac, Cosmin Botezatu. Aceştia au prezentat produsul „Smoked Trout Cod with Truffles”, avându-i coordonatori ştiinţifici pe conf. univ. dr. ing. ec. Cristina Gabriela Constantinescu şi conf. univ. dr. ing. ec. Adriana Dabija.
Juriul naţional al competiţiei a fost compus din şapte membri, specialişti în domeniul industriei alimentare, de la diferite firme de profil, indicaţi de Asociaţia Specialiştilor din Industria Alimentară din România ca fiind persoane competente şi independente.
Studenţii suceveni au concurat cu 14 echipe studenţeşti de la facultăţi cu profil de inginerie alimentară din cadrul a şapte universităţi din ţară: Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Sapienţia” din Miercurea Ciuc, Universitatea Valahia din Târgovişte, Universitatea din Oradea, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului.
Concursul „Ecotrophelia” a fost organizat sub egida Asociaţiei Specialiştilor din Industria Alimentară din România şi a Asociaţiei Platforma Tehnologică „Food For Life”.