O biserică din lemn, veche de peste trei secole, inclusă în patrimoniul naţional, a fost abandonată de autorităţi şi de preotul care oficiază slujbe doar o singură dată pe an, de Sf. Nicolae, când este hramul acestui lăcaş de cult.
Chiar dacă este extrem de valoroasă din mai multe puncte de vedere, biserica din Băneşti a fost lăsată pradă nepăsării şi buruienilor din spatele cărora aproape că nici nu se mai vede.
Construită în 1706, biserica este ctitoria boierului Stamate, iar de-a lungul timpului a fost un adevărat reper pentru comunitatea din Băneşti.
Zugrăvită în interior în manieră barocă la finalul secolului al XVIII-lea, biserica adăposteşte adevărate comori. Patrimoniul mobil cuprinde cărţi, icoane, dar şi piese de cult (candele, cruci) extrem de frumoase şi rare.
Cu toate acestea, praful se aşterne zi de zi peste aceste obiecte de patrimoniu, fără ca nimeni să se arate interesat pentru punerea lor în valoare.
Recent, la Băneşti au ajuns atât poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale - Patrimoniul Cultural Naţional, cât şi reprezentanții Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Suceava.
Ceea ce au găsit în jurul şi în interiorul lăcaşului de cult i-a oripilat pur şi simplu.
„Această biserică ar merita mult mai mult respect din partea administraţiei şi comunităţii locale, cu atât mai mult cu cât în fostul cimitir al bisericii, acum acoperit de buruieni, a fost înmormântată Paraschiva Iuraşcu, bunica poetului Mihai Eminescu din partea mamei, a cărei piatră de mormânt a fost depozitată în interiorul bisericii, claie peste grămadă cu alte obiecte bisericeşti”, a opinat Viorel Blănaru, consilier Patrimoniu, Monumente şi Arheologie, din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Suceava.
Nepăsarea din curtea bisericii are şi un corespondent la fel de sumbru şi în interior. Lemnul care lucrează şi-a lăsat deja amprenta asupra monumentului istoric, astfel încât prin numeroase locuri se poate comunica direct cu exteriorul. Iar problemele sunt mult mai numeroase, plecând de la picturile care trebuie conservate şi până la cărţile şi obiectele bisericeşti vechi de sute de ani care au nevoie de mult mai multă atenţie.
Vizita de la Băneşti s-a lăsat şi cu sancţiuni. Pentru că nu a asigurat supravegherea şi paza monumentului conform prevederilor legale, preotul Ilie Marţineac a primit un avertisment din partea poliţiştilor şi i s-a pus în vedere să remedieze toate deficienţele constatate.
Dacă s-a schimbat ceva se va vedea la următoarea vizită pe care poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale-Patrimoniul Cultural Naţional şi reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Suceava o vor face la Băneşti.
În cursul zilei de ieri am încercat să luăm legătura cu preotul Ilie Marţineac pentru a obţine un punct de vedere referitor la ceea ce se petrece cu biserica de lemn de la Băneşti.
Atât preotul cât şi viceprimarul din Fântânele, Ioan Sofroniei, nu au putut fi contactaţi, în timp ce primarul comunei era plecat în Germania într-un schimb de experienţă.