Cele două surori din Vama, de 13 şi 8 ani, care au fugit de-acasă, săptămâna trecută, după o ceartă cu mama, au revenit în familia naturală. Minorele au fost consiliate psihologic, în Centrul de Primire Minori în Regim de Urgenţă Suceava, unde au fost internate câteva zile. Fata de 13 ani şi-a exprimat dorinţa de a fi dusă acasă, la Vama.
Elena Solomon, mama copilelor, care mai are în întreţinere o fată în vârstă de 17 ani şi un băieţel în vârstă de 3 ani,era sub influenţa băuturilor alcoolice atunci când şi-a apostrofat fata în vârstă de 13 ani. Femeia regretă incidentul şi a promis în faţa asistenţilor sociali din cadrul Protecţiei Copilului Suceava şi ai Primăriei Vama, care monitorizează cazul, că nu va mai recurge la băutură, nu se va purta urât cu copiii, pentru că nu vrea să-i piardă, să fie crescuţi de stat.
Părinţii copiilor trăiesc în concubinaj de cel puţin 15 ani. Doar unul dintre copii, fata în vârstă de 13 ani, este recunoscută de concubin în acte. Dispariţia celor două minore a fost anunţată prin serviciul 112, săptămâna trecută, chiar de mama acestora. Din fericire, asistentul maternal la care, până în 2012, a stat fata în vârstă de 13 ani, a anunţat poliţia că surorile au ajuns la el, în Dolhasca, după o noapte de căutări. Fata a fugit la cel în care avea încredere, luând-o cu ea şi pe surioara mai mică.
La un pas să-şi piardă copiii
Purtătoarea de cuvânt a Protecţiei Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc, ne-a spus că ar trebui să fie o lecţie pentru mamă, „mai ales că fata în vârstă de 13 ani a fost reintegrată în familie în anul 2012, cu sprijinul Fundaţiei Hope and Homes for Children (HHC) România, care a ajutat atunci familia cu materiale de construcţii şi îmbrăcăminte.
Fata a stat o perioadă la un asistent maternal din Dolhasca, persoană care nu mai lucrează acum în cadrul Protecţiei Copilului Suceava. Reintegrarea în familie a fetei mai mari s-a făcut prin hotărâre judecătorească”.
În 2012, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, Serviciul de evaluare a copilului aflat în situaţie de risc şi intervenţie în regim de urgenţă, au solicitat sprijinul Primăriei Vama, în vederea efectuării unei anchete sociale acasă la Elena Solomon, cu scopul de a găsi cele mai bune soluţii pentru minorii condamnaţi la sărăcie.„Noi ne dorim să fie cât mai puţini copii instituţionalizaţi, de ceea încercăm să-i responsabilizăm pe părinţi, să îi ajutăm atunci când întâmpină greutăţi, fie din punct de vedere financiar, fie în relaţia cu copiii”, a completat Nicoleta Daneliuc.