Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 iul 2014 - Anul XIX, nr. 153 (5662)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Viitorii boboci de liceu

Record de medii de admitere la liceu sub 5, printre absolvenţii de gimnaziu din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat, joi, notele cu care elevii care au susţinut evaluarea naţională urmează să fie admişi în învăţământul liceal de stat în acest an.

Pentru cei peste 6.700 de absolvenţi ai ciclului gimnazial nu au fost surprize, dat fiind faptul că imediat cum au fost afişate rezultatele examenului de evaluare naţională, aceştia au putut să-şi calculeze media de admitere la liceu. Aceasta este alcătuită din media de la evaluarea naţională (75%) şi din media anilor de gimnaziu (25%).

La nivelul judeţului Suceava, 800 dintre elevii care în această vară au încheiat socotelile cu ciclul gimnaziul nu au reuşit să obţină o medie de admitere peste 5. Pentru ei, atât notele de la examenul de evaluare, cât şi notele din gimnaziu au fost mediocre.

Dintre aceştia, 28 au medii de admitere mai mici de 3, 2,26 fiind cea mai mică medie din judeţ, aceasta aparţinând unui absolvent al Şcolii Gimnaziale Slătioara.

De menţionat că indiferent de medii, toţi absolvenţii vor fi admişi la liceu. Inclusiv elevii cu note sub 5 vor ajunge să studieze într-o formă de învăţământ, întrucât învăţământul obligatoriu este de zece clase.

În 2013, numărul elevilor cu medii de admitere mai mici de 5 a fost de 168, în 2012 a fost 391, iar în 2011 au fost 148 de absolvenţi cu medii foarte mici.

 

Cinci absolvenţi cu 10 pe linie

Cinci absolvenţi din judeţul Suceava au medii de admitere de 10. Nici unul nu a urmat studiile gimnaziale în cadrul unei unităţi din municipiul Suceava, ba mai mult, primii zece elevi cu cele mai mari note de admitere nu sunt de la şcoli din municipiul reşedinţă de judeţ.

Au medii de admitere 10 următorii: Ştefania Chelba, de la Şcoala Gimnazială „Bogdan Vodă” Rădăuţi, Maria Alexandra Cîrceie, de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Vatra Dornei, Diana Ioana Cîrlan, de la Şcoala Gimnazială Bosanci, Amallya Elena Ustrate şi Cezara Andreia Marcu, de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Gura Humorului.

Totodată, alţi patru elevi au note de admitere de 9,99, iar 28 au medii de admitere între 9,90 şi 9,99.

837 de elevi au note de admitere de între 9 şi 9,90.

Anul trecut, într-un top realizat în funcţie de media aritmetică a mediilor de admitere din fiecare şcoală,în fruntea clasamentului s-au aflat absolvenţii claselor de gimnaziu de la Colegiul Naţional “Petru Rareş” Suceava, cu media de 9,47. Următoarele două poziţii ale ierarhiei erau completate de Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava, cu media de 9,08, şi CN “Nicu Gane” Fălticeni, cu aceeaşi medie.

Pe primele zece poziţii se mai clasau următoarele unităţi: Colegiul Tehnic “Laţcu Vodă” Siret (9,04), Şcoala Gimnazială Ulma (8,84), Şcoala Gimnazială “Teodor Bălan” Gura Humorului (8,78), Şcoala Gimnazială “Bogdan Vodă” Rădăuţi (8,76), Şcoala Creştină “Filadelfia” (8,71), CN ”Mihai Eminescu” Suceava (8,70) şi Şcoala Gimnazială Plopeni (8,65).

 

Elevii află la ce liceu sunt admişi pe 15 iulie

Absolvenţii de gimnaziu, însoţiţi de părinţi şi diriginţi, trebuie să completeze fişele de înscriere la liceu în perioada 4-8 iulie. În funcţie de liceul pentru care s-au hotărât să opteze, elevii vor completa codurile respectivelor instituţii pe fişele de înscriere.

Completarea acestor fişe este o acţiune ce trebuie tratată cu maximă atenţie de elevi şi de părinţii acestora, deoarece eventualele greşeli pot trimite elevul la un liceu pe care nu şi-l doreşte.

Prima etapă a repartizării computerizate a candidaţilor va avea loc pe 15 iulie, iar afişarea rezultatelor va avea loc pe 16 iulie, la şcolile în care aceştia au învăţat, precum şi la liceele la care au fost repartizaţi.

Repartizarea se face ordonând candidaţii descrescător, după mediile de admitere.

A doua etapă de admitere va avea loc în perioada 16-31 iulie. Repartizarea computerizată a candidaţilor din etapa a doua de admitere va avea loc în 24 iulie. În etapa a treia de admitere în licee, repartizarea computerizată va avea loc pe 4-5 septembrie.

 

Locuri pentru toată lumea în liceele din judeţ

Pentru învăţământul liceal cu frecvenţă zi au fost aprobate 6.496 de locuri, pentru învăţământul profesional cu durata de doi ani – 1.120 de locuri, iar pentru cel cu durata de trei ani – 1.232 de locuri.

Oferta, pe filiere, profiluri şi specializări a fost avizată în Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social, în cazul învăţământului profesional şi tehnic fiind condiţionată de criterii specifice (baza materială corespunzătoare specializărilor, resurse umane calificate, existenţa şi disponibilitatea agenţilor economici de a realiza parteneriate).

 

Care sunt cele mai vânate licee din judeţ?

La finele anului trecut, peste 5.500 de elevi de clasa a VIII-a din întreg judeţul au participat la un sondaj de opinie referitor la liceele spre care ei doresc să se îndrepte.

Colegiul „Petru Rareş” este liceul din municipiul Suceava care se află în topul preferinţelor viitorilor liceeni, 311 elevi de clasa a VIII-a exprimându-şi interesul pentru această unitate. Poziţia a doua este ocupată de Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, urmat de Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, Liceul cu Program Sportiv şi Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”.

În Rădăuţi, cei mai mulţi viitori liceeni (403) au declarat că vor să urmeze cursurile Colegiului Tehnic, în Fălticeni, în topul liceelor este Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, iar la Câmpulung Moldovenesc, cel mai căutat este Colegiul Naţional „Dragoş Vodă”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Record de medii de admitere la liceu sub 5, printre absolvenţii de gimnaziu din judeţ.
 Vizualizări articol: 2152 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
Record de medii de admitere la liceu sub 5, printre absolvenţii de gimnaziu din judeţ4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei