Colectarea câinilor fără stăpân de pe străzile municipiului Suceava este din nou amânată. Consilierii locali şi primarul de Suceava, Ion Lungu, au stabilit, ieri, suspendarea licitaţiei din data de 22 iulie a.c., pentru desemnarea unui operator pentru gestionarea problemei câinilor comunitari. Caietul de sarcini prevede nu doar strângerea animalelor de pe străzi, ci şi eutanasia celor nerevendicate sau adoptate în 14 zile, în conformitate cu HG 1059/ 2013 care cuprinde Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Deoarece executarea hotărârii de guvern a fost suspendată de Curtea de Apel Bucureşti, a fost necesară şi suspendarea licitaţiei până la clarificarea în instanţă.
Primarul Lungu a declarat, ieri, că până când Curtea de Apel se va pronunţa, municipalitatea se va asocia, pe bază de selecţie de oferte, cu „o persoană juridică” şi aceasta se va ocupa de colectarea animalelor de pe străzi şi transportul lor în adăpost. Asocierea urmează a fi aprobată într-o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, care va fi convocată în cel mai scurt timp. În prealabil, consilierii şi primarul vor discuta săptămâna viitoare noul caiet de sarcini, precum şi despre activitatea de sterilizare a câinilor comunitari, care trebuie să continue, tot prin asociere cu o firmă sau asociaţie/fundaţie.
„Nu are rost să mergem în Consiliul Local fără a cădea de acord asupra proiectului de hotărâre şi să avem acolo discuţii interminabile. Problema cea mai importantă este să luăm aceşti câini de pe străzi şi aici discutăm despre o strategie pe termen scurt, şi de o strategie pe termen mediu, cu sterilizarea. În anumite condiţii, intrăm şi în curţile oamenilor. Primăria se va implica şi va suporta anumite costuri legate de sterilizare. Sper ca până la jumătatea lunii să avem proiectul de hotărâre convenit şi să mergem în Consiliul Local pentru aprobare”, a declarat Lungu.
„În zece ani nu am cheltuit un leu pentru câinii fără stăpân, dar am şi o mustrare de conştiinţă că nu am rezolvat problema”
În ceea ce priveşte eutanasia, primarul a precizat că aceasta se poate face şi astăzi, dar în condiţii speciale, în cazul câinilor bolnavi şi periculoşi. Decizia este luată de o comisie din care face parte obligatoriu un medic veterinar, care analizează şi stabileşte dacă un câine trebuie eutanasiat. Potrivit primarului, câinii care sunt cazaţi acum în adăpostul din Lunca Sucevei sunt „în principiu” sănătoşi şi neagresivi, dar se va mai face o inventariere, în perioada următoare. Şeful administraţiei sucevene acceptă că suplimentarea numărului de animale din adăpost va conduce la creşterea cheltuielilor de masă şi cazare, dar în acelaşi timp recunoaşte că în ultimul deceniu primăria n-a dat nici un ban în această direcţie: „Îmi fac un titlu de glorie că în zece ani nu am cheltuit nici un leu pentru câinii fără stăpân, dar am şi o mustrare de conştiinţă că nu am rezolvat problema. Acum suntem dispuşi să cheltuim nişte bani, în condiţii de transparenţă şi eficienţă maximă. Totodată, mulţumesc asociaţiei Pro Animals, care ne-a ajutat în aceşti ani cu hrana şi sterilizarea”, a mai spus Lungu. Imediat ce vor fi stabilite de Consiliul Local Suceava condiţiile asocierii pentru activităţile de colectare şi sterilizare a câinilor fără stăpân, prioritar vor fi strânşi de pe străzi câinii mari şi cei agresivi.
( 4 iul 2014, 12:01:52