joi, 3 iul 2014 - Anul XIX, nr. 151 (5660)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Iniţiativă

Subvenţii pentru căldură şi apă caldă, în funcţie de veniturile locatarilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primarul de Suceava, Ion Lungu, a anunţat ieri că va iniţia un proiect de hotărâre prin care va propune Consiliului Local ca subvenţia la energia termică să fie acordată sucevenilor în funcţie de veniturile acestora, eliminându-se astfel sistemul pauşal, care funcţionează acum. Lungu a declarat, în conferinţă de presă, că va merge cu propunerea în Consiliul Local, după ce va fi desemnat operatorul de transport şi distribuţie a energiei termice în municipiul Suceava, la negocierea directă din data de 7 august a.c.

„Voi propune să nu mai subvenţionăm pauşal gigacaloria, în mod egal pentru toată lumea, ci gradual, în funcţie de veniturile utilizatorilor”, a afirmat Lungu, subliniind că nu este echitabil ca abonaţii cu venituri mari să beneficieze de aceeaşi subvenţie ca persoanele cu venituri mici.

 

Mai puţin de jumătate din locuinţele înregistrate la recensământul din 2011 mai sunt racordate la sistemul centralizat

La ultima fază a licitaţiei, din data de 7 august, pentru desemnarea operatorului de transport şi distribuţie a energiei termice în municipiul Suceava s-au înscris actualul operator, Termica SA Suceava, şi firma Termonet. „Indiferent cine va fi desemnat operator, trebuie să vedem care va fi strategia privind sistemul de termoficare a Sucevei, un sistem care cuprinde producătorul-operatorul de transport/distribuţie şi populaţia. La această oră datoriile populaţiei pentru energia termică utilizată se ridică la 4 milioane de euro”, a declarat Lungu.

Tariful la energia termică în municipiul Suceava este de 267 de lei/gigacalorie. Din această sumă, 143 de lei revin producătorului, firma Bioenergy SRL Suceava, şi 124 de lei rămân la Termica pentru serviciul de transport şi distribuţie. De asemenea, la energia termică furnizată populaţiei, din 267 de lei bugetul local suportă 185 de lei/gigacalorie, cu titlu de subvenţie acordată nediscriminatoriu tuturor beneficiarilor, indiferent de veniturile şi posibilităţile de plată ale acestora. Aşa se face că, în ultimii zece ani, municipalitatea a făcut către Termica plăţi de 100 de milioane de euro. De la începutul anului 2014, de la bugetul local s-au virat peste 3 milioane de euro în conturile Termica. Asta, în condiţiile în care la sistemul centralizat de termoficare mai sunt racordate, la această oră, aproximativ 20.000 de locuinţe din oraş, din cele 41.431 înregistrate oficial la ultimul recensământ, din octombrie 2011. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Subvenţii pentru căldură şi apă caldă, în funcţie de veniturile locatarilor.
 Vizualizări articol: 2213 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Subvenţii pentru căldură şi apă caldă, în funcţie de veniturile locatarilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Lipsa de decizie si fermitate! trimis de
( 3 iul 2014, 11:29:32
Nu cu mult timp in urma, indemnati oamenii sa treaca la pausal, repartitoarele fiind o pacaleala. Ce sa mai intelegi?!
Oamenii sunt exasperanţi, iar stresul provocat de cei ce ne conduc va face ca in scurt timp sistemul sa clacheze, prin plecarea acestora.
Nimic nu ii supara mai tare pe cei abonati la termica, decât jignirile şi agresiunile venite din partea consilierilor si primarului. Nu de puţine ori, oameniii sunt fără apărare in faţa ,,ideilor* si ostilitatii acestora.

Fiecare face ce vrea in Suceava fara sa aiba nici o remuscare fata de cei ce sufera cu adevarat.

Oare chiar nu mai este nimic de facut pentru a intra in normalitate?
2.   Moralitatea subventiei trimis de
( 3 iul 2014, 12:11:53
Cetatenii racordati la sistemul centralizat reprezinta 50% din populatia orasului.Ei vor plati 185 lei gigacaloria.Diferenta de 100lei pe gigacalorie va fi platita de la bugetul primariei(adica tot din banii lor numai ca aici se adauga si contributia celor 50% din populatie care nu sunt racordati la sistemul centralizat)..Intrebarea este urmatoarea:este moral si corect ca cei 50% din populatia orasului sa subventioneze din banii lor ce consuma ceilalti 50% din cetateni care sunt racordati la sistemul centralizat?Echitabil ar fi ca cei 50% care nu sunt racordati la sistemul centralizat sa primesca si ei subventie pentru gaz metan si lemne in acelasi procent.

3.   Moralitatea subventiei trimis de
( 3 iul 2014, 12:13:32
Ideea este ca fiecare cetatean trebuie sa plateasca cat consuma.In sistemul centralizat se plateste subventia de Primarie,probabil in scop electoral.Lungu tot timpul a spus:La Suceava e cea mai ieftina caldura.Fals.Diferenta o plateste Primaria tot din banii cetatenilor.Bani din taxe si impozite.Bani cu care se pot face drumuri,gradinite,scoli,curatenia orasului,cinema,stadion,sala de sport polivalenta.Faptul ca la subventie participa si cetatenii care nu sunt la sistemul centralizat este o tampenie si o ilegalitate.Pai de ce sa platesc eu ca cel de la sistemul centralizat sa stea in caldura si sa aiba apa calda?De ce sa platesc pentru el?Voi actiona in judecata Hotararea Consiliului Local pe care o consider ilegala si abuziva.

4.   Moralitatea subventiei trimis de
( 3 iul 2014, 12:34:02
d-le Radumamii problema e ca nici subventia nu a paltito , acei bani ai nostri, se duc catre catedrale, asfaltari sezoniere, pavele, etc.
Daca isi platea subventia si dac accepta facturile aferente pierderilor din retelele de transport si distributie, retele care apartin primariei, Termica functiona si astazi iar 400 de oameni mai aveau unde lucra si din ce sa-si achite darile la primarie si la stat, ASA statul trebuie sa suporte inca 400 de someri cu ajutorul de somaj, etc.
5.   Plagiatorul LUNGU trimis de
( 3 iul 2014, 12:38:14
"Cei cu venituri mai mici sa fie protejati si sprijiniti de stat. Nu este firesc ca cineva cu 100 milioane de lei vechi pe luna sa beneficieze cu pana la 45% compensare a valorii combustibulilului la fel ca unul care are 10 milioane lei vechi pe luna. Cred ca firesc este ca acela care are salariu mai mare, casa mare, sa plateasca mai mult, iar cei cu venit mai mic sa fie sprijiniti de stat prin formula sprijinului pe care Ministerul Muncii il acorda celor cu venituri reduse. Asta cred ca inseamna corectitudine, pentru ca, asa cum este la pausal, ca ai bloc sau garsoniera, toti platesc aceeasi valoare a gigacaloriei" (11 Mai. 2011- Primul-ministru Emil Boc a declarat ca Executivul are in vedere sa elimine subventiile numai pentru cei care au venituri mari si ca nu este normal ca oameni cu salarii de 10 mii de lei sa fie sprijiniti de stat la fel ca un cetatean cu un venit de doar o mie de lei.)
D-le Primar De ce nu a-ti aplicat aceasta metoda din 2011 ?, - pentru a aduce Termica in situatia de faliment ?
6.   Plagiatorul LUNGU trimis de
( 3 iul 2014, 12:44:43
Dex. " Tarif (sau preț) paușal = tarif sau preț care se plătește uniform, stabilit în baza experiențelor sau a unei evaluări. " Dorim sa ne prezentati evaluarea facuta, din care a-ti tras concluzia aplicarii actualului pret, prin care a-ti trimis in somaj peste 400 de oameni (a se citi familii).
Cred ca cunoasteti declaratia d-lui Valeriu Eftimie, reprezentantul ELSACO " am înfiinţat o firmă care se numeşte Thermonet. Suntem doi asociaţi, Adrem Bucureşti şi Elsaco...La starea pierderilor din reţele, efortul investitorului este mare.
Eu nu pot investi în reţelele din Suceava pentru că nu sunt ale mele.
Eu pot face doar operare. Acolo sunt 20.000 de clienţi...Reprezentantul companiei Elsaco susţine că actuala societate de termoficare din Suceava are nişte datorii uriaşe şi că redresare sistemului centralizat de încălzire depinde de primăria municipiului Suceava care ar trebui să investească în reţelele de distribuţie.
Îi dau un preţ de 180 de lei pe gigacalorie.
Dacă vor face reţelele, eu le promit că în zece ani nu vor mai da subvenţie. Să ajungă de la 35% la 15% pierderi şi apoi e treaba mea. Eu mă ocup de client, îi dau căldură, îi explic. Îi dau un preţ de 180 de lei pe gigacalorie astfel încât să fie suportabil. Nu poţi să faci parametri cu un lucru stricat.(Botosani online26.06.)
Deci "ce avem noi si aici..." tot retele cu pierderi de cca 50%, ale cui sunt retelele? ale Primariei Suceava. Cat si cand va investi Primaria ? nu se stie.
Poti sa schimbi 10 opertori ca apa si caldura tot prin aceleasi retele se transporta.
Concluzia... oare o fi vreo intelegere intre Primarie - Elsaco si Adrem ? "eu nu cred.."
7.   Apel catre organele statului trimis de
( 3 iul 2014, 12:51:50
va rugam, noi populatia Sucevei, sa va faceti timp pentru a analiza cauzele si factorii care au dus la aceasta situatie, oare numai "problemelor de sistem" (care sistem?),
8.   Caldura in colaps trimis de
( 3 iul 2014, 19:26:01
Neplata la timp,de către primărie, a subvenţiei, neîncasarea istorică de la populaţie a serviciilor oferite, pierderile peste cele reglementate şi prinse în tarif din reţelele de distribuţie aparţinând primăriei (aflate doar în concesiunea Termica), alături de decapitalizarea cu 70 de milioane de lei, au fost principalele cauze care au condus la situaţia financiară catastrofală a societăţii.S-a mers pe foamea de mandate si lipsa de orizont tehnic si pragmatic. Foamea de mandate prin populismul ieftin al păstrării preţului gigacaloriei pentru populaţie la unul din cele mai scăzute nivele din ţară şi prin tolerarea sistematică a neplăţii serviciilor prestate de Termica. Lipsa de orizont tehnic si pragmatic prin abordarea singulară a părţii de producere , încurajând investitorul privat care va construi noua centrală , dar uitând cu totul de partea de distribuţie (abandonată în ceea ce priveşte reabilitarea şi modernizarea, dar şi încurcată de amestecul pe lanţul de distribuţie al reţelelor publice cu capacităţile SC Termica).

9.   Procesele Primariei cu SC Termica trimis de
( 3 iul 2014, 19:27:17
Primul proces între Primăria Suceava şi administratorii judiciari de la Termica priveşte colosala sumă de 93,3 milioane de lei .Un alt proces în care este chemată Primăria Suceava de către administratorii judiciari ai SC Termica SA priveşte returnarea către societatea de termoficare a suprafeţei de 155,46 hectare de teren. Este vorba de un teren pe care Primăria Suceava s-a intabulat în cursul anului 2007 şi care ulterior trebuia trecut înapoi la Termica pentru a compensa neachitarea subvenţiilor în sumă de 70 de milioane de lei. Ultimul proces a plecat de la neplata subvenţiei datorate de Primăria Suceava pentru mai multe luni din cursul anului 2013. Administratorii judiciari solicită o sumă de 5.347.186 de lei cu titlu de subvenţie neachitată în perioada martie-noiembrie 2013.Deci observam sumele colosale pe care Primaria Suceava le datoreaza Termica in urma neplatii subventiilor.Mai mult Primaria l-a angajat pe Sorin Rusu, decanul Baroului de Avocaţi Suceava pentru procesele cu Termica.. Acesta va primi pentru activitatea sa suma de 75.000 de lei.Tot din banii nostri.Pai ce vina am eu ca Lungu nu a platit subventia?Sau de ce nu a platit-o ??????

10.   Pentru Răducu trimis de
( 3 iul 2014, 22:03:52
Păi dacă plătea Termica, falimenta simetrica sau catedrala

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei