Primarul de Suceava, Ion Lungu, a anunţat ieri că va iniţia un proiect de hotărâre prin care va propune Consiliului Local ca subvenţia la energia termică să fie acordată sucevenilor în funcţie de veniturile acestora, eliminându-se astfel sistemul pauşal, care funcţionează acum. Lungu a declarat, în conferinţă de presă, că va merge cu propunerea în Consiliul Local, după ce va fi desemnat operatorul de transport şi distribuţie a energiei termice în municipiul Suceava, la negocierea directă din data de 7 august a.c.
„Voi propune să nu mai subvenţionăm pauşal gigacaloria, în mod egal pentru toată lumea, ci gradual, în funcţie de veniturile utilizatorilor”, a afirmat Lungu, subliniind că nu este echitabil ca abonaţii cu venituri mari să beneficieze de aceeaşi subvenţie ca persoanele cu venituri mici.
Mai puţin de jumătate din locuinţele înregistrate la recensământul din 2011 mai sunt racordate la sistemul centralizat
La ultima fază a licitaţiei, din data de 7 august, pentru desemnarea operatorului de transport şi distribuţie a energiei termice în municipiul Suceava s-au înscris actualul operator, Termica SA Suceava, şi firma Termonet. „Indiferent cine va fi desemnat operator, trebuie să vedem care va fi strategia privind sistemul de termoficare a Sucevei, un sistem care cuprinde producătorul-operatorul de transport/distribuţie şi populaţia. La această oră datoriile populaţiei pentru energia termică utilizată se ridică la 4 milioane de euro”, a declarat Lungu.
Tariful la energia termică în municipiul Suceava este de 267 de lei/gigacalorie. Din această sumă, 143 de lei revin producătorului, firma Bioenergy SRL Suceava, şi 124 de lei rămân la Termica pentru serviciul de transport şi distribuţie. De asemenea, la energia termică furnizată populaţiei, din 267 de lei bugetul local suportă 185 de lei/gigacalorie, cu titlu de subvenţie acordată nediscriminatoriu tuturor beneficiarilor, indiferent de veniturile şi posibilităţile de plată ale acestora. Aşa se face că, în ultimii zece ani, municipalitatea a făcut către Termica plăţi de 100 de milioane de euro. De la începutul anului 2014, de la bugetul local s-au virat peste 3 milioane de euro în conturile Termica. Asta, în condiţiile în care la sistemul centralizat de termoficare mai sunt racordate, la această oră, aproximativ 20.000 de locuinţe din oraş, din cele 41.431 înregistrate oficial la ultimul recensământ, din octombrie 2011.
( 3 iul 2014, 11:29:32
Oamenii sunt exasperanţi, iar stresul provocat de cei ce ne conduc va face ca in scurt timp sistemul sa clacheze, prin plecarea acestora.
Nimic nu ii supara mai tare pe cei abonati la termica, decât jignirile şi agresiunile venite din partea consilierilor si primarului. Nu de puţine ori, oameniii sunt fără apărare in faţa ,,ideilor* si ostilitatii acestora.
Fiecare face ce vrea in Suceava fara sa aiba nici o remuscare fata de cei ce sufera cu adevarat.
Oare chiar nu mai este nimic de facut pentru a intra in normalitate?