joi, 3 iul 2014 - Anul XIX, nr. 151 (5660)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiect

CFR vrea să restaureze Gara Iţcani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Regionala Căi Ferate Iaşi şi-a anunţat la Primăria Suceava intenţia de a obţine autorizaţie de construire/reparaţii capitale la unul dintre imobilele pe care le deţine în municipiul Suceava - clădirea Gării Iţcani.

Primarul de Suceava, Ion Lungu, a făcut publică informaţia ieri, într-o conferinţă de presă, şi şi-a declarat susţinerea pentru realizarea unui parteneriat cu CFR sau cu Ministerul Transporturilor pentru salvarea acestei clădiri de patrimoniu. Conform primarului, reprezentanţii CFR au solicitat sprijin pentru descoperirea de date şi documente despre imobil.

Lungu a arătat că, în ultimii ani, Primăria Suceava a trimis mai multe adrese către proprietarul clădirii, prin care a propus o colaborare în acest sens, dar singurul răspuns primit constă în solicitarea de autorizaţie de construcţie. Primarul a precizat că interesul municipalităţii pentru restaurarea Gării Iţcani este foarte mare, deoarece este vorba despre un monument istoric, o clădire simbol a Sucevei, la care ultimele reparaţii capitale au fost efectuate în anii 1974-1975.

Din păcate, după 1990 atenţia companiei CFR pentru imobilul pe care îl are în proprietate şi îl gestionează a fost nulă, astfel că acesta a ajuns într-o avansată stare de degradare, funcţionând mai mult ca adăpost pentru oamenii străzii şi câinii vagabonzi, decât ca gară. Deşi câteva zeci de trenuri mai vin şi pleacă încă din staţia Suceava Nord (Iţcani), în istoria recentă activitatea care a adunat cei mai mulţi oameni la gară a fost filmarea, în anul 2012, a câtorva scene din filmul lui Radu Gabrea, "Călătoria lui Gruber". Regizorul a considerat decorul foarte potrivit pentru filmul a cărui acţiune se petrece în 1940.  

Astăzi, din măreţia şi splendoarea clădirii inaugurate în 1871, carte de vizită a Imperiului Austro-Ungar, n-a mai rămas decât umbra. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CFR vrea să restaureze Gara Iţcani.
 Vizualizări articol: 2714 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
CFR vrea să restaureze Gara Iţcani5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pai poate fi folosita trimis de
( 3 iul 2014, 22:34:22
Cu siguranta ca ar fi o idee buna daca este dusa la urmatorul nivel. Adica gara ar putea fi folosita pentru a lega trenuri de Ucraina si Moldova. Ar fi interesant sa poti calatori cu trenul pana la Cernauti sau Chisinau. Moldovenii si Ucrainienii ar putea veni in scopuri turistice sau noi am putea merge acolo fara drumuri sau probleme. Ar fi o idee foarte buna din punct de vedere turistic si economic pentru Suceava.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei