Noua taxă pe construcţii speciale care trebuie plătită începând de anul acesta de persoanele juridice, cunoscută ca „taxa pe stâlp”, reprezintă o adevărată povară pentru societatea care asigură transportul şi distribuţia agentului termic în municipiul Suceava, Termica SA, care în momentul de faţă se află în insolvenţă. Până la data de 25 mai a.c., agenţii economici din judeţul Suceava trebuiau să declare la Administraţia Finanţelor Publice Suceava sumele pe care le au de plătit în contul taxei pe construcţiile speciale, iar suma calculată de SC Termica SA se ridică la aproape 2,3 milioane de lei (23 de miliarde de lei vechi).
Potrivit administratorului special care conduce în prezent SC Termica SA Suceava, suma care trebuie plătită bugetului de stat este o „piatră de moară” pentru societate, în condiţiile în care aceasta trebuie să achite aproximativ 14 milioane de lei către compania care produce agentul termic în municipiul Suceava, SC Bioenergy SRL. Reprezentanţii administratorului special al SC Termica SA mai afirmă că, de principiu, suma calculată în contul „taxei pe stâlp” nu poate fi achitată în momentul de faţă, deşi plăţile se pot face în două tranşe egale, cu atât mai mult cu cât prioritare sunt plăţile către societatea care furnizează agent termic sucevenilor.
Pe de altă parte, potrivit datelor furnizate de Finanţele sucevene, suma pe care trebuie să o achite SC Termica SA Suceava pentru impozitul pe construcţii speciale reprezintă aproape două treimi din valoarea totală declarată la nivelul judeţului Suceava de către persoanele juridice care trebuie să plătească „taxa pe stâlp”.
Astfel, suma totală declarată de firmele sucevene în contul „taxei pe stâlp” se ridică la 3,7 milioane de lei (37 de miliarde de lei vechi). Jumătate din această sumă, adică 1,85 de milione de lei, ar fi trebuit achitată până la data de 25 mai 2014, însă până la sfârşitul lunii mai a.c. la bugetul de stat s-au virat doar 380.000 de lei. A doua tranşă a „taxei pe stâlp” trebuie plătită până pe data de 25 septembrie 2014.
Pentru ce clădiri se plăteşte „taxa pe stâlp”
Reamintim că, începând de anul acesta, potrivit modificărilor aduse Codului Fiscal, a fost instituit un nou impozit asupra valorii construcţiilor, altele decât clădirile pentru care se datorează impozit pe clădiri. Contribuabilii care datorează impozitul pe construcţii speciale sunt persoanele juridice române, persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România, şi persoanele juridice cu sediu social în România înfiinţate potrivit legislaţiei europene.
De la plata acestui impozit sunt exceptate institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, instituţiile publice şi asociaţiile, fundaţiile şi celelalte persoane juridice fără scop patrimonial.
Potrivit noilor prevederi legale, acest impozit se aplică pentru construcţii precum centrale hidroelectrice, staţii şi posturi de transformare, staţii de conexiuni, centrale termoelectrice şi nuclearo-electrice, piste şi platforme, sonde de ţiţei, gaze şi sare, rampe de încărcare-descărcare, coşuri de fum şi turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, heleştee, iazuri, bazine; ecluze şi ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultură, infrastructură transport feroviar, infrastructură drumuri: alei, străzi, autostrăzi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulaţie, marcaje etc.), linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii (stâlpi, circuite, cabluri, traverse, console), platforme, turnuri şi piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă, radio, tv, lacuri artificiale de acumulare, construcţii pentru transportul energiei electrice şi canale de irigaţii.