Trei minori în vârstă de 13 ani şi unul care a împlinit recent 14 ani sunt, de la începutul acestui an, principala problemă de la nivelul Poliţiei municipiului Suceava. Nu este deloc o glumă, iar zeci de locuitori din comuna Şcheia pot confirma asta în urma a ceea ce au păţit pe pielea lor. Cei patru copii, care provin din familii de etnie romă, s-au transformat într-o adevărată grupare de spărgători de locuinţe, iar ultimele fapte pe care le-au comis arată că pot fi şi violenţi. Îi au în spate, mărturisesc surse judiciare, pe fraţii mai mari sau pe părinţii lor, unii dintre ei cu caziere de pagini întregi.
Au 26 de furturi probate pe numele lor
Monitorul de Suceava a adunat informaţii detaliate referitoare la cei patru, pentru a trage un semnal de alarmă serios cu privire la această problemă.
Cei patru minori provin din familiile de romi Bozomală, Cuţitaru, Rîpă şi Oltean. Cel mai mic a împlinit 13 ani în luna mai a acestui an, iar cel mai mare a împlinit 14 ani în luna aprilie.
Fiecare are câte o poreclă, „Paznicu”, „Scoică”, „Federicu” şi „Cornu”, însă partea uşor comică din acest caz se termină aici.
Agenţii de la Postul comunal Şcheia, alături de anchetatorii de la Poliţia municipiului Suceava, au date certe despre 26 de fapte comise de aceştia de la începutul anului. Sunt furturi probate, bunurile sustrase fiind găsite la familiile autorilor ori la centrele de colectare a fierului vechi. De altfel, doi dintre minori au şi recunoscut comiterea acestor furturi, iar în majoritatea cazurilor au fost recunoscuţi în planşele poliţiei de părţile vătămate.
În cazul celor 26 de fapte penale nu se poate vorbi de anumite bunuri furate, minorii sustrăgând tot ce le-a picat la mână. Prejudiciile provocate de aceştia sunt de până la 2.000 de lei la fiecare caz în parte. Cei patru mai sunt suspecţi şi în cazul multor alte furturi, însă poliţiştii nu au încă probe împotriva lor.
Minorii au început să fie violenţi
În cazul a 70-80% din fapte, arată anchetatorii, cei patru au acţionat împreună, iar în celelalte cazuri au fost câte doi sau trei.
„În cazul în care sunt surprinşi de proprietari, de cele mai multe ori abandonează bunurile şi fug înspre terenuri împădurite sau, în ultima perioadă, aruncă cu pietre spre cei care îi urmăresc sau spre autovehiculele acestora, pentru a-şi asigura scăparea”, explică surse din rândul anchetatorilor.
Între cele 26 de fapte probate se găseşte şi un furt cu violenţă, încadrat la tâlhărie. Este vorba de un caz care a mai fost relatat în Monitorul de Suceava. Un pescar care se afla pe malul râului Suceava, pe raza satului Şcheia, a fost atacat de cei patru minori, care i-au sustras o undiţă, l-au lovit cu pietre şi i-au provocat distrugeri la autoturismul personal, un Opel Vectra. Pescarul, care a încercat să-l prindă pe minorul care i-a furat undiţa, a căzut în apă, moment în care cei patru s-au dus la maşina victimei, i-au dezumflat roțile, au distrus luneta și au sustras oglinzile laterale, iar din portbagaj au furat mai multe scule. Un mod de acţiune cât se poate de violent şi care poate fi doar începutul unor alte acte violente pe care sătenii din Şcheia încep să le simtă deja pe propria piele.
Poliţiştii au date că cei patru sunt autori de furturi şi din boxe şi garaje din municipiul Suceava, fapte comise în noaptea de 5 spre 6 iunie 2014. Aşadar, minorii infractori nu se rezumă doar la Şcheia, iar de o scurtă perioadă de timp par să încerce să-şi extindă raza de acţiune.
Protest al localnicilor la Primăria Şcheia
Semnul că situaţia de la Şcheia este cât se poate de tensionată a venit acum două zile, când câteva zeci de localnici i-au cerut explicaţii primarului Vasile Andriciuc şi s-au declarat revoltaţi că poliţia nu le face nimic acestor minori infractori. Oamenii s-au plâns că au ajuns să fie furaţi şi apoi ameninţaţi cu acte de violenţă şi au cerut luarea de măsuri urgente.
Primarul Vasile Andriciuc nu a putut decât să înainteze memoriul lor către poliţiştii de la postul local şi a promis luarea de măsuri suplimentare de pază în comună, concomitent cu asigurarea de iluminat public.
De ce nu pot fi opriţi aceşti minori
Totuşi, de ce nu pot fi opriţi aceşti minori? Poliţiştii spun că îşi fac treaba şi vin cu numeroase argumente în acest sens. Au adunat zeci de file cu ancheta din acest caz şi au probat activitatea infracţională a minorilor. În mod normal, la probatoriul existent, suspecţii de furt s-ar fi aflat acum în arest preventiv. Nu şi cei patru, care beneficiază din plin de prevederile Codului Penal, care exonerează de răspundere penală minorii până în 14 ani. Abia minorii între 14 şi 16 ani au răspundere penală, însă una limitată.
Minorul în vârstă de 14 ani ar putea fi tras la răspundere numai dacă are discernământ
Surse judiciare au precizat că în cazul unuia din cei patru minori, cel care a împlinit 14 ani, s-a dispus readministrarea probatoriului, pentru faptele comise după ce a împlinit această vârstă. Poliţiştii intenţionează să ceară expertizarea psihiatrică a copilului, iar dacă acesta are discernământ poate fi pus sub acuzare şi eventual arestat preventiv. Procedura este însă extrem de greoaie.
După cum au reclamat şi oamenii care s-au adunat acum două zile la Primăria Şcheia, cei mai vinovaţi în acest caz sunt cei care îi au în îngrijire pe aceşti patru minori. Anchetatorii sunt convinşi că aceştia nu doar că tolerează activitatea infracţională a copiilor, ci o gestionează direct, asigurându-şi venituri din bunurile sustrase. Copiii sunt cu alte cuvinte trimişi la furat, tocmai pentru că poliţiştii nu prea au ce să le facă minorilor.
De precizat că, în conformitate cu prevederi ale Codului Penal, copii până în 14 ani nu pot fi audiaţi în calitate de suspecţi de furt, ci doar ca martori.
( 2 iul 2014, 12:35:34