Arestarea procurorului Dumitru Dîmbu, şeful secţiei de urmăriri penale din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, a căzut ca un trăsnet peste justiţia suceveană, magistratul fiind cunoscut drept unul dintre cei mai experimentaţi procurori din judeţ, activitatea fiindu-i apreciată ani la rând de conducerea Ministerului Public.
Majoritatea marilor dosare instrumentate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, prin care au fost daţi pe mâna justiţiei tot felul de indivizi acuzaţi de la fapte de corupţie, la abuzuri grosolane, înşelăciuni de proporţii, evaziuni fiscale şi infracţiuni de mare violenţă, l-au avut printre investigatori pe procurorul Dumitru Dîmbu.
Recent, chiar procurorul sucevean a destructurat o reţea de poliţişti corupţi care luau şpăgi de la şoferi depistaţi în trafic cu nereguli.
Cu o carieră de peste 20 de ani în magistratură, procurorul Dumitru Dîmbu era văzut de colegii săi drept un model de urmat, iar imaginile cu magistratul escortat de cagulişti şi ulterior încătuşat i-au lăsat pe mulţi cu gura căscată.
Dezvăluirile Monitorului din ultimele ediţii, cu interceptările şi acuzaţiile grave ce i se aduc procurorului, au conturat imaginea unui alt procuror Dîmbu, unul corupt şi plin de interese meschine, cu totul diferit faţă de acel procuror Dîmbu, pe care îl cunoșteau majoritatea dintre noi.
Până şi caracterizarea făcută de DNA procurorului sucevean pare parcă dintr-un alt film: „Pe parcursul investigațiilor și cercetărilor a dat dovada unui comportament mult mai apropiat de cel al unei persoane preocupate de obținerea de venituri în orice fel, de consolidarea propriei influențe în scopuri ilicite, ajungând să fie recunoscut în județul Suceava drept autoritate supremă, care poate soluționa în afara cadrului legal orice litigiu dintre părți și orice problemă judiciară pe care părțile o aveau”.
În încercarea de a fi cât mai obiectivi, am contactat-o pe Viorica Lidia Vargan, avocata care îl reprezintă pe Dumitru Dîmbu în faţa acuzaţiilor DNA, pentru a afla de la aceasta care este poziţia procurorului vizavi de infracţiunile pentru care acesta se află în prezent în arestul Poliţiei Capitalei.
Procurorul Dîmbu susţine că e nevinovat
Avocata Viorica Lidia Vargan, cea care l-a apărat pe procurorul şef Dumitru Dîmbu în faţa judecătorilor care au analizat propunerea de arestare preventivă a acestuia, a susţinut în faţa completului de judecată că acuzaţiile aduse de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie împotriva clientului ei nu sunt susţinute şi de probele depuse la dosar.
Aşa cum vă informam în ediţiile trecute şi, după cum se arată şi în motivarea Curţii de Apel Bucureşti, făcută publică de reprezentanţei instanţei, procurorul Dîmbu îşi susţine nevinovăţia în acest dosar şi respinge acuzaţiile pentru care a ajuns în arestul Poliţiei Capitalei.
Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti, respectiv Înalta Curte, au stabilit că se impune arestarea preventivă a procurorului şef de la Suceava, pe motiv că, dacă ar fi lăsat în libertate, Dumitru Dîmbu ar încerca să influenţeze un alt participant la comiterea infracţiunii, un martor sau un expert, ori să distrugă, să altereze, să ascundă ori să sustragă mijloace materiale de probă.
„Din probatoriul administrat nu a rezultat că inculpatul ar fi încercat să influenţeze un alt participant la comiterea infracţiunii, martori, sau să distrugă, să altereze ori să ascundă mijloace materiale de probă”, a susţinut avocata Viorica Lidia Vargan.
Nu rezultă din probele anchetatorilor că procurorul ar fi făcut presiuni asupra omului de afaceri Arcadie Plămadă
Una dintre acuzaţii era făcută de către afaceristul Arcadie Plămadă, cel pe care, potrivit procurorilor DNA, afaceristul Babiuc şi judecătorul Bărbuţă voiau să îl determine să semneze o convenție prin care să renunțe la o parte dintr-un imobil din Rădăuţi, şicanându-l în acest sens printr-un proces aflat pe rolul Judecătoriei Rădăuţi, proces intentat de Primăria Rădăuţi.
Numele lui Dîmbu şi funcţia acestuia ar fi fost folosite pentru a pune şi mai mare presiune pe Arcadie Plămadă. Chiar acesta din urmă declara la audieri că l-a văzut pe procurorul Dîmbu ieșind din biroul primarului Aurel Olărean, iar acest lucru i-a creat o stare de temere.
„A fost supus (n.r. - Arcadie Plămadă) unor presiuni psihice concertate, care reprezentau tot atâtea mijloace de constrângere, întrucât nesemnarea acelei tranzacţii îi putea atrage şicane din partea procurorului şef de secţie Dîmbu Dumitru, care coordona Serviciul de investigarea fraudelor de la nivelul IPJ Suceava. Partea vătămată desfăşoară activităţi economice în localitatea Rădăuţi” - se arată în încheierea instanţei care a dispus arestarea preventivă a procurorului sucevean.
Apărarea a susţinut că nu rezulta din nici o probă că procurorul Dîmbu ar fi ameninţat în vreun fel persoanele implicate.
„Faptul că inculpatul a deţinut o funcţie de conducere nu poate constitui un motiv suficient pentru ca persoanei vătămate să îi fie indusă o stare de temere, atât timp cât nu s-a făcut dovada că acesta s-ar fi folosit de funcţia sa şi ar fi exercitat constrângeri de orice fel asupra acesteia. De altfel, în măsura în care activităţile economice pe care le desfăşoară persoana vătămată sunt licite, nu există vreun motiv temeinic care să atragă <şicane> din partea Serviciului de investigarea fraudelor de la nivelul IPJ Suceava, prin intermediul inculpatului. Aşadar, afirmaţia aparţine exclusiv persoanei vătămate, nerezultând din declaraţiile martorilor audiaţi, dar nici din înregistrările efectuate, că inculpatul ar fi exercitat presiuni pentru a-l determina pe acesta să încheie tranzacţia cu inculpatul Babiuc Constantin. Starea de temere invocată de persoana vătămată în declaraţia dată în faţa organelor de urmărire penală este motivată exclusiv de funcţia deţinută de Dîmbu Dumitru. Nu au fost indicate însă în ce constau, în mod concret, acţiunile de presiune şi constrângerile la care ar fi contribuit inculpatul”.
Despre acei 92.000 de euro daţi de Babiuc la solicitarea lui Dîmbu: „Un împrumut cu acte, restituit”
O altă acuzaţie ar fi aceea că procurorul Dumitru Dîmbu ar fi intervenit asupra executorului judecătoresc Marcel Mustea, cerându-i acestuia din urmă să facă presiuni asupra lui Arcadie Plămadă.
Culmea, la audieri, Marcel Mustea a declarat că procurorul Dîmbu nu i-a cerut să facă presiuni asupra afaceristului sau să îşi încalce în vreun fel atribuţiile de executor judecătoresc, iar, zilele trecute, într-un articol apărut în Monitorului de Suceava, chiar Arcadie Plămadă susţinea că executorul judecătoresc nu a făcut nici o presiune asupra lui.
În acest sens, apărarea a arătat ca e vorba doar de o presupunere a anchetatorilor, deoarece nu rezulta din probele administrate că procurorul Dîmbu a cerut să se facă presiuni asupra persoanei vătămate prin intermediul altor persoane.
În ce priveşte suma de 92.000 de euro, dată de Babiuc, la solicitarea lui Dîmbu, unui prieten de-al acestuia, apărarea a arătat ca: „E vorba de un împrumut, pentru care s-a încheiat un înscris autentic. Din declaraţiile celor trei, rezultă că tranzacţia a fost efectuată şi împrumutul restituit, existând înscrisuri în acest sens, transferul fiind efectuat prin bancă”.
Judecătorii au dat copy-paste la propunerea de arestare preventivă
Referitor la înregistrările dintre procurorul Dîmbu şi ofiţerul DNA, magistratul a aflat de la acesta din urmă că şi el se află pe lista suspecților, lucru care i-a sporit interesul vizavi de acuzațiile ce i se aduc.
În contestaţia formulată împotriva încheierii Curţii de Apel Bucureşti s-a susţinut că:„Aşa cum se arată în practica judiciară română, doar săvârşirea faptelor pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, nu justifică luarea măsurii arestării preventive, ci este necesară existenţa la dosar a probelor de natură a dovedi existenţa pericolului concret pentru ordinea publică. Numai gravitatea faptelor comise nu poate fi socotită în sine, ca reprezentând pericol pentru ordinea publică. Deşi în prezentarea acţiunilor inculpatului de către organele de urmărire penală, s-a indicat existenţa unei stări de nesiguranţă şi a unui pericol concret pentru ordinea publică, aceste susţineri nu au un suport probatoriu. Încheierea din 23 iunie 2014 (n.r. - prin care s-a decis arestarea preventivă a lui Dumitru Dîmbu, Bogdan Bărbuţă şi Constantin Babiuc) conţine descrierea lapidară a faptelor săvârşite de inculpat, iar la final o apreciere globală asupra pericolului concret pentru ordinea publică reprezentată de cercetarea inculpaţilor în stare de libertate, apreciere care nu este circumscrisă fiecărui inculpat în parte, deşi măsura arestării preventive este o măsură individuală şi trebuie analizată în funcţie de circumstanţele fiecărui inculpat. Totodată, nu putem omite faptul că încheierea contestată reprezintă o preluare a susţinerilor din referatul cu propunere de arestare preventivă, neexistând o analiză proprie care să reflecte suficient decizia luată”, a conchis avocata Viorica Lidia Vargan.
CSM: Procurorul Dîmbu şi judecătorul Bărbuţă, suspendaţi din funcţii
Ieri după-amiază, Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat suspendarea din funcţia de procuror, respectiv judecător a lui Dumitru Dîmbu şi a lui Bogdan Bărbuţă, „ca urmare a rămânerii definitive a măsurii arestării preventive luate faţă de aceştia”.
Hotărârile au fost luate tot ieri în urma şedinţelor secţiilor pentru procurori, respectiv judecători ale Consiliului Superior al Magistraturii.
„Hotărârile au fost luate în temeiul dispoziţiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările şi completările ulterioare şi 62 alin. (1) lit. a1) şi alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare”, au transmis reprezentanţii CSM.
( 1 iul 2014, 11:23:15