Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 iun 2014 - Anul XIX, nr. 147 (5656)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pronunţare

Primele condamnări în dosarul SC MES SA Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Punct final în dosarul care s-a judecat la Curtea de Apel Suceava şi care a privit devalizarea societăţii MES Suceava. Toate cele cinci persoane trimise în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au fost găsite vinovate. În afară de Liviu Şelaru, administratorul unei firme din Câmpulung Moldovenesc, care a fost condamnat cu suspendare sub supraveghere, ceilalţi patru inculpaţi, respectiv Cezar Ţugui, Dumitru Duduman, Andrei Duduman şi Liliana Vasilisa Daniliuc, au primit condamnări cu executare. Soluţia pronunţată ieri nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Fostul executor judecătoresc Cezar Ţugui, vinovat pentru patru infracţiuni

Cezar Ţugui, fost executor judecătoresc în Suceava până acum câţiva ani, când a pierdut dreptul de practică în urma unei condamnări penale, a fost omul fără de care devalizarea SC MES SA nu era posibilă. Magistraţii l-au găsit vinovat pentru patru infracţiuni şi i-au aplicat următoarele condamnări: evaziune fiscală - 5 ani, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată - 5 ani, fals intelectual - 2 ani şi 6 luni, iniţiere sau constituire ori aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup, în vederea săvârşirii de infracţiuni - 5 ani.

În final, cele patru condamnări au fost contopite, iar Cezar Ţugui va avea de executat 5 ani de închisoare.

Curtea de Apel Suceava a mai luat notă şi de condamnarea cu suspendare de 6 luni pronunţată de instanţele de judecată într-un alt dosar penal, rămasă definitivă în aprilie 2009.

 

Dumitru Duduman, campion la infracţiuni

O altă persoană care a avut un rol determinant în ceea ce s-a petrecut la SC MES SA este directorul acestei societăţi, Dumitru Duduman.

Probele prezentate de procurori i-au determinat pe judecători să-l condamne pentru şase infracţiuni, după cum urmează: complicitate la evaziune fiscală - 6 ani, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată - 6 ani, spălare de bani - 5 ani, iniţiere sau constituire ori aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup, în vederea săvârşirii de infracţiuni - 6 ani, bancrută frauduloasă - 2 ani şi 6 luni, încălcarea obligaţiei de non-concurenţă - 6 luni.

Toate cele şase condamnări au fost contopite, iar Dumitru Duduman va avea de executat 6 ani de închisoare.

 

Duduman şi-a atras şi fiul în acest lanţ vicios

Pe lângă Dumitru Duduman, în instanţă a ajuns şi fiul acestuia, Andrei Duduman. În calitate de administrator al unor firme care făceau concurenţă celor de la MES SA, Andrei Duduman a contribuit din plin la faptele penale ale tatălui său.

A fost judecat pentru patru infracţiuni, în toate cazurile stabilindu-se că este vinovat după cum urmează: complicitate la evaziune fiscală - 3 ani, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată - 5 ani, spălare de bani - 4 ani, iniţiere sau constituire ori aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup, în vederea săvârşirii de infracţiuni - 4 ani.

Ca şi în cazul celorlaţi doi inculpaţi, pedepsele au fost contopite şi Andrei Duduman va avea de executat pedeapsa cea mai grea, respectiv 5 ani de închisoare.

 

Fostul consilier juridic de la MES, Liliana Vasilisa Daniliuc, a primit tot 5 ani de închisoare

Liliana Vasilisa Daniliuc, fost acţionar, secretar al şedinţelor Consiliului de Administraţie şi consilier juridic al SC MES SA, este a patra persoană condamnată cu executare. Trei au fost acuzaţiile care i s-au adus, pentru toate stabilindu-se că este vinovată, respectiv: complicitate la evaziune fiscală - 5 ani, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată - 5 ani, iniţiere sau constituire ori aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup, în vederea săvârşirii de infracţiuni - 5 ani. În final, va avea de executat 5 ani de puşcărie.

Cea de-a cincea persoană judecată în acest dosar este Liviu Şelaru, administratorul SC Portic SRL Câmpulung Moldovenesc, firmă prin care s-a încercat spălarea de bani gândită de Dumitru Duduman. Acesta a fost găsit vinovat şi condamnat pentru două infracţiuni, complicitate la spălare de bani - 3 ani şi iniţiere sau constituire ori aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup, în vederea săvârşirii de infracţiuni - 3 ani.

În final, a rămas cu o condamnare de 3 ani de închisoare, numai că magistratul care a analizat dosarul a considerat că Şelaru nu trebuie să stea după gratii, condamnarea fiind cu suspendare sub supraveghere.

 

Cum a fost devalizată SC MES SA Suceava şi cum a trucat licitaţiile executorul judecătoresc Cezar Ţugui

Devalizarea societăţii s-a produs în trei etape. Este vorba de licitaţiile organizate de executorul judecătoresc Cezar Ţugui în mai multe zile din 2008, în urma cărora au fost vândute opt curţi clădiri în suprafaţă de 14.668 mp, patru terenuri în suprafaţă de 9.857 mp şi bunuri mobile, mai exact 30 de maşini şi utilaje industriale. Procurorii DNA Suceava au ajuns la concluzia că, în calitate de executor judecătoresc, Cezar Ţugui a organizat licitaţii fără a avea acest drept, „având obligaţia de a declina competenţa de organizare a licitaţiilor în favoarea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava”.

Interesant este că o bună parte din banii încasaţi de Cezar Ţugui cu ocazia licitaţiilor au fost utilizaţi în scopuri personale. Astfel, din suma de 360.384 de lei, la licitaţiile din 15 şi 27 mai 2008, executorul judecătoresc a plătit rate leasing auto, în valoare de 34.399 de lei, cotizaţii la Camera Executorilor, impozite şi taxe locale datorate de propriul birou de executări, în sumă de 123.642 de lei, iar altă sumă, respectiv 202.342 de lei, a reprezentat retrageri în numerar şi care au fost folosite în interes personal, inclusiv despăgubiri în alte dosare de executare. Pentru licitaţia din 31 martie 2008, Cezar Ţugui avea de încasat un onorariu de 105.356 de lei, din care au ajuns efectiv în buzunarele sale 12.162 de lei.

 

A falsificat procese verbale de licitaţie

Procurorii au constatat că în procesul verbal de licitaţie aferent datei de 31 martie 2008 s-au făcut falsuri grosolane. În respectivul proces verbal se menţionează că licitaţia a avut loc în acea zi, între orele 10.00-12.00. În ceea ce priveşte licitaţia din 5 iunie 2008, procesul verbal conţine menţiunea că suma de 220.017 lei încasată de la SC Machines Wood&Metal (MWM) SRL şi SC Ady Logistics SRL a fost distribuită către BCR Suceava. În realitate, banii au fost viraţi către SC Friuli Orlandi SRL, SC Giacmello Spa şi către buzunarul lui Cezar Ţugui.

 

Cum s-a constituit grupul infracţional organizat

Procurorii au explicat şi cum a luat fiinţă acest grup infracţional, avându-i pe Ţugui şi Duduman drept principali stâlpi.

„În perioada martie-iunie 2008, împreună cu învinuiţii Duduman Dumitru, Duduman Andrei şi Daniliuc Liliana Vasilisa au constituit un grup în vederea comiterii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi evaziune fiscală prin organizarea de licitaţii la BEJ Cezar Ţugui la datele de 31 martie 2008, 15 mai 2008 şi 27 mai 2008, respectiv prin înstrăinarea bunurilor mobile şi imobile din patrimoniul SC MES SA Suceava la 17 aprilie 2008, 20 mai 2008, aflate sub sechestrul instituit de executorul fiscal, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor datorate de această societate bugetului de stat în cuantum de cca. 1.765.770 euro”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.

 

Duduman a umflat artificial datoriile către propria firmă

Un alt personaj principal din această fraudă de mari proporţii este Dumitru Duduman, director al SC MES SA Suceava, dar şi administrator al SC MWM SRL Suceava. Procurorii au stabilit că Duduman l-a ajutat cu intenţie pe Ţugui pentru a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale către statul român. Mai mult, anchetatorii au descoperit că în zilele de 13 şi 28 martie 2008, Dumitru Duduman a semnat patru bilete la ordin ce au fost depuse spre decontare la BCR Suceava, asta în condiţiile în care „ştia că vor fi refuzate la plată, deoarece nu exista disponibilul necesar în cont şi, mai mult decât atât, contul indicat în aceste instrumente de plată era supus măsurii de poprire, ce a fost dispusă de DGFP Suceava”.

Deşi cuantumul real al datoriilor SC MES SA către SC MWM SRL la data de 31 martie 2008 era de 1.204.827 de lei, executorul judecătoresc Cezar Ţugui a acceptat cele patru bilete la ordin, în valoare totală de 2.782.292 de lei.

 

Spălare de bani, marca Dumitru Duduman

Printre acuzaţiile aduse lui Dumitru Duduman se numără şi cea de spălare de bani. În rechizitoriul de trimitere în judecată se arată că în cursul lunii iunie 2008, în calitate de asociat şi administrator al SC MWM SRL, a vândut prin mai multe contracte de vânzare-cumpărare 25 de bunuri mobile achiziţionate la licitaţiile fantomă organizate de Cezar Ţugui. O parte din maşini şi utilaje au ajuns la SC Portic SRL Câmpulung Moldovenesc, iar altele către SC Grivco SRL Bucureşti.

„Totodată, trei dintre maşinile - utilajele provenite din comiterea de infracţiuni au fost înstrăinate succesiv folosind metoda suveică prin firmele SC Ady Logistics SRL Suceava, SC MWM SRL Suceava, SC Grivco SRL Bucureşti, fiind în cele din urmă dobândite şi ajungând în proprietatea şi folosinţa SC MWM SRL Suceava, unde Dumitru Duduman avea calitatea de administrator şi asociat”, se arată în rechizitoriu.

 

A pus mâna pe două secţii ale MES prin intermediari

Cu ocazia anchetei au rezultat şi alte detalii care creionează modul în care Dumitru Duduman a dus spre faliment SC MES SA Suceava. Mai precis, în perioada decembrie 2006 - ianuarie 2007, respectiv iulie 2008 - septembrie 2009, în calitate de director general, acţionar şi administrator la SC MES SA a desfăşurat operaţiuni comerciale cu SC MWM SRL Suceava fără a înştiinţa Consiliul de Administraţie şi cenzorii. Procurorii au descoperit şi că SC MWM SRL a achiziţionat prin intermediari Secţia de îmbuteliere Oxigen şi Secţia prelucrări uşoare, hala sculărie, dar şi că din contractele de închiriere încheiate, SC MES SA avea de încasat de la firma privată a lui Dumitru Duduman suma de 1.337.054 de lei, din care s-au plătit efectiv doar 82.530 de lei. 

 

Lanţul slăbiciunilor, completat cu Daniliuc şi Şelaru

Lanţul acţiunilor comise de familia Duduman şi executorul judecătoresc Cezar Ţugui a fost completat cu Liliana Vasilisa Daniliuc. În calitate de acţionar, secretar al şedinţelor Consiliului de Administraţie şi consilier juridic al SC MES SA, Daniliuc a participat la pseudo-licitaţiile organizate de Cezar Ţugui, semnând procesele verbale de adjudecare, deşi era la curent cu faptul că aceste licitaţii sunt ilegale.

În această adevărată caracatiţă a fost atras şi Liviu Şelaru, administratorul SC Portic SRL Câmpulung Moldovenesc, firmă prin care s-a încercat spălarea de bani gândită de Dumitru Duduman.

 

Ce sume au de plătit inculpaţii din acest dosar

În afara condamnărilor privative de libertate, instanţa a decis că oamenii care au contribuit la distrugerea SC MES SA Suceava trebuie să plătească şi anumite sume de bani.

„Obligă, în solidar, inculpaţii Ţugui Cezar, Duduman Dumitru, Duduman Andrei şi Daneliuc Liliana Vasilisa, ultimii trei inculpaţi în solidar şi cu părţile responsabile  civilmente SC MES SA Suceava, SC MWM SRL Suceava şi SC Ady Logistics SRL Suceava să plătească părţii civile ANAF – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi suma de 7.748.707 lei despăgubiri civile şi a accesoriilor fiscale ce se vor calcula de la data săvârşirii infracţiunii şi până la plata efectivă a prejudiciului”, se arată în condamnarea pronunţată de Curtea de Apel Suceava.

Dumitru Duduman a fost obligat şi la plata a 86.292 de lei, reprezentând diferenţa de onorariu către expertul care a lucrat în acest dosar şi care are de încasat suma de 95.192 de lei.

De asemenea, Cezar Ţugui, Dumitru Duduman, Andrei Duduman şi Liliana Vasilisa Daneliuc au fost obligaţi la achitarea a cheltuieli de judecată de câte 15.000 de lei fiecare, în timp ce Liviu Şelaru are de achitat 13.000 de lei.

Instanţa a mai hotărât să menţină sechestrul asigurător pe apartamentul şi maşina lui Dumitru Duduman, dar şi asupra bunurilor pe care acesta a încercat să le facă dispărute din curtea SC MES SA Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primele condamnări în dosarul SC MES SA Suceava.
 Vizualizări articol: 5698 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Primele condamnări în dosarul SC MES SA Suceava4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Prea putin trimis de
(29 iun 2014, 10:48:50
Sa distrugi ditamai fabrica si sa primesti doar 5 ani de inchisoare e prea putin.
2.   Productie si locuri de munca la Suceava?..Neeee..! trimis de
(29 iun 2014, 13:05:26
Toata "povestea" incepe in 2000,nu in 2007 sau 2008.!!,odata cu instaurarea regimului "luminos" PSD(exponent pe plan local celebrul primar "sucevean" Ionescu) .Cei care au lucrat in MES,(printre care ma numar si eu),isi aduc probabil aminte cum a inceput totul.Nu este spatiu suficient aici pentru a spune intreaga poveste! Tot ce au facut acei "distinsi" guvernanti l-au determinat pe Duduman sa ajunga sa reactioneze ca un caine incoltit de o haita de lupi !Ar trebui intrebati despre cum s-a ajuns in situatia aceea si fostii "prieteni" si colaboratori apropiati(membri in consiliul de conducere al MES)! Ar trebui intrebati ce parere au si cei care au avut curajul sa imprumute sume mari din banci pentru a salva de la dezastru fabrica.Nu stiu cati dintre ei mai locuiesc in apartamentele pe care le-au ipotecat atunci.Nu sunt de acord cu modul in care a incercat Duduman sa scape din situatia creata atunci.!!! Incerc doar sa arat ca principal cauza a prabusirii si falimentarii MES au fost interesele imobiliare,(vezi fostul I.U.P.S.) si supermarketizarea Sucevei !Daca nu venea criza si caderea sectorului imobiliar,astazi nu se mai vedea nici o urma a fostei fabrici !! Iata si de ce am intitulat astfel comentariul meu.Bun,rau,era un loc de munca ACASA pentru generatia mea.!!Acum trebuie sa spun ACASA doar cand vin in concediu, sau privind imaginile camerelor web instalate in oras !!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei