Constantin Babiuc, personajul principal în dosarul instrumentat de structura centrală a DNA, a aflat luna trecută că procurorii anticorupţie fac o anchetă legată de modul în care a dobândit zeci de hectare de teren în cursul anului 2005 pe care le-a vândut ulterior firmei austriece Holzindustrie Schweighofer. În perioada respectivă, au fost audiaţi mai mulţi martori la DNA Suceava, în legătură cu terenurile de la austrieci, iar informaţia a ajuns şi la urechile patronului de la Nikodemus.
În acest sens, înainte de a apela la procurorul Dumitru Dîmbu, Babiuc i-a cerut sprijinul finului său, arată anchetatorii, comisarul Mihai Prelipcean, şeful Sectorului Poliţei de Frontieră Rădăuţi, ştiind că acesta are cunoştinţe la DNA Suceava.
Pe 19 mai a.c., Prelipcean s-a dus la structura DNA din Suceava (al cărei sediu este tot în clădirea Parchetelor, la etajul IV) şi l-a abordat pe ofiţerul de poliţie judiciară Marius Asmarandei, care lucrează în cadrul structurii anticorupţie. Potrivit anchetatorilor, Prelipcean i-a cerut lui Asmarandei, cu care a fost coleg de promoţie la Academia de Poliţie, să-i divulge date din anchetă (probe administrate sau ce urmau a fi administrate, înscrisuri etc.).
În mod corect, Asmarandei şi-a anunţat superiorii, iar aceştia au dispus ca discuţiile dintre ei să fie interceptate.
Pe 19 mai a.c., cei doi au discutat pe terasa de la etajul IV din clădirea Parchetelor, după care ofiţerul de la Frontieră şi cel de la DNA s-au întâlnit la un restaurant din Rădăuţi. Întreaga conversaţie a fost înregistrată. Asmarandei fusese autorizat să-i furnizeze documente lui Prelipcean.
Asmarandei: „Mi-o dat delegare.”
Prelipcean: „...şi o venit iarăşi ăştia.”
A.: „Da, şi sunt aicea, sunt aicea.”
P: „A, şi fac iar audieri.”
A.: „Şi m-o delegat şi pe mine să lucrez.”
P.: „Şi ce? Pentru cine, pentru Costel?”
A.: „Măi, omule bun.”
P: „Pentru Babiuc?”
A: „Doamne fereşte! Deci am luat să fac o copie după ordonanţa de începere, continuare pentru persoane. Deci uite cum tremur.”
P: „Dar ce mă, ce s-a întâmplat?”
A: „E plin de magistraţi şi lovele, n-am văzut în viaţa mea atâtea lovele câte sunt acolo scrise.”
(e doar o parte din discuţia celor doi)
Ce a spus comisarul Prelipcean la audieri
Surse judiciare mărturisesc că la audieri la DNA, comisarul Mihai Prelipcean ar fi recunoscut că naşul său de cununie, Babiuc, l-a rugat să se intereseze despre dosarul instrumentat de structurile anticorupţie, sens în care s-a întâlnit cu ofiţerul Asmarandei.
Şeful Sectorului Poliţiei de Frontieră Rădăuţi recunoaşte de asemenea că s-a întâlnit ulterior cu Constantin Babiuc şi i-a confirmat acestuia existenţa unui dosar în care era cercetat, însă susţine că nu i-a dat alte informaţii, întrucât i s-a făcut frică de repercusiuni.
Dîmbu, Bărbuţă şi Babiuc rămân după gratii
Joi după-amiază, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au judecat contestaţiile făcute de procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuţă şi omul de afaceri Constantin Babiuc împotriva măsurii de arestare preventivă dispusă la începutul acestei săptămâni de Curtea de Apel Bucureşti.
Şedinţa de judecată a început la ora 17.00 şi s-a terminat în jurul orei 20.00, însă, până aproape de miezul nopţii nu se ştia ce decizie a luat completul de judecători.
Abia vineri dimineaţă reprezentanţii Biroului de relaţii publice al Curţii Supreme au anunţat că judecătorii au respins contestaţiile celor trei suceveni, astfel încât aceştia rămân în arestul Poliţiei Capitalei, cel puţin până la expirarea mandatului emis pentru 30 de zile.
Dîmbu şi Babiuc au negat acuzaţiile
În motivarea Curţii de Apel Bucureşti a măsurii de arestare preventivă luate faţă de cei doi magistraţi, Dîmbu şi Bărbuţă, dar şi faţă de afaceristul Babiuc, se arată şi ce au avut de declarat aceştia, personal sau prin avocaţii lor, în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi.
Inculpaţii Dîmbu şi Babiuc nu au recunoscut nici una dintre faptele de care sunt acuzaţi.
„Inculpatul Dîmbu Dumitru, prin avocat, a arătat că nu se arată în propunere exact activitatea infracţională a sa, vorbindu-se generic despre faptele de favorizare a infractorului, complicitate la şantaj şi trafic de influenţă. Faptul că s-a interesat de un dosar penal care îl privea nu este de natură a-l acuza”, se arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti.
Tot în documentul remis mass-media de instanţa din Bucureşti se arată că „inculpatul Babiuc Constantin, prin avocat, s-a apărat în sensul că nu există indicii temeinice din care să reiasă suspiciunea că ar fi comis faptele de care este acuzat şi nu este îndeplinită condiţia existenţei pericolului pentru ordinea publică, cu atât mai mult cu cât faptele sunt în urmă cu 8-9 ani şi nu mai sunt de actualitate. Se consideră că scopul poate fi atins şi prin luarea măsurii controlului judiciar”.
În privinţa judecătorului Bodgan Bărbuţă, acesta a uzat de dreptul de a nu face nici o declaraţie.
Totuşi, în apărare, judecătorul de la Rădăuţi a arătat că, din probele aflate la dosar, nu rezultă suspiciunea rezonabilă de comitere a faptelor.
„Astfel, referitor la cele 69 de hotărâri, nu se precizează care au fost dispoziţiile încălcate şi fără a se dovedi intenţia specifică faptei de abuz în serviciu. De asemenea, nu se arată care ar fi activitatea de şantaj, iar referitor la pretinderea, primirea sau acceptarea de bunuri – ciocolată, băuturi, bani – nu rezultă nici o promisiune expresă a inculpatului faţă de cumpărătorul de influenţă”, scrie negru pe alb în încheierea Curţii de Apel Bucureşti.
DNA: Judecătoarea Prandea a încercat să şteargă urmele infracţiunii
Presiuni asupra lui Arcadie Plămadă
În motivarea Curţii de Apel Bucureşti se vorbeşte şi despre judecătoarea Daniela Prandea de la Judecătoria Rădăuţi, iubita lui Bogdan Bărbuţă, colegul ei de instanţă.
Judecătoarea nu a putut fi audiată până în prezent, ea suferind de anumite probleme medicale, fiind internată într-un spital din Capitală.
Daniela Prandea, aşa cum au făcut public anchetatorii, este acuzată că a tărăgănat un proces început în martie 2011 şi nefinalizat nici până în ziua de astăzi.
În acel proces, Primăria Rădăuţi, prin primarul Aurel Olărean (cercetat şi el în dosarul DNA), a cerut radierea dreptului de proprietate al unui afacerist rădăuţean, Arcadie Plămadă, asupra unui imobil din Piaţa Unirii din localitate.
O parte din respectivul imobil, arată anchetatorii, a fost făcută cadou lui Constantin Babiuc, în 2006, de judecătorul Bogdan Bărbuţă, printr-o hotărâre judecătorească ilegală.
Pentru a-i închide gura lui Arcadie Plămadă, care nu voia să renunţe la acea parte din clădirea câştigată de el la Înalta Curte, Constantin Babiuc - se arată în documentele DNA - a început să-l şantajeze, atât direct, cât şi prin primarul Olărean, procurorul Dîmbu, judecătorul Bărbuţă şi, nu în ultimul rând, prin judecătoarea Prandea.
Aceasta din urmă avea rolul de a ţine dosarul în care se cerea radierea dreptului de proprietate al lui Arcadie Plămadă cât mai mult timp pe rolul Judecătoriei Rădăuţi.
Avocat tocmit de Primăria Rădăuţi, cu onorariu de 65.000 de euro, într-un proces banal
Procurorii DNA susţin că după ce procurorul Dumitru Dîmbu a aflat că DNA-ul este pe fir, a transmis mai departe informaţiile, care au ajuns şi la judecătoarea Daniela Prandea, iar la termenul de judecată din 6 iunie a.c., „încercând să şteargă urmele infracţiunii” - se arată în documentul trimis de Curtea de Apel Bucureşti, judecătoarea a admis excepţia ridicată de Arcadie Plămadă de inadmisibilitate a cererii de radiere intabulară formulată de Primăria Rădăuţi, precum şi excepţia formulată de aceeaşi instituţie privind amendarea acestuia şi acordarea de daune morale.
Asta, după ce în dosar Primăria Rădăuţi, „tot ca element de presiune” - potrivit anchetatorilor, a angajat un avocat cu care a încheiat un contract de asistenţă juridică, în cuantum de 65.000 de euro, onorariu care i s-ar fi imputat lui Plămadă, dacă ar fi pierdut procesul.
(28 iun 2014, 20:32:30