Judeţul Suceava se află pe primul loc la nivel naţional din punctul de vedere al numărului de operatori înscrişi în agricultura ecologică în perioada 2007-2013. Potrivit unui raport prezentat de reprezentanta Direcţiei Agricole Suceava, Beatrice Botuşanu, în şedinţa de ieri a Colegiului Prefectural, cel mai mulţi operatori în agricultura ecologică au fost înregistraţi în anii 2011 şi 2012, când au fost întregistraţi 3.188, respectiv 4.358 de operatori. Beatrice Botuşanu a spus că în cursul anului 2013 erau înregistraţi 2.006 operatori în agricultura ecologică, cu acest număr judeţul Suceava fiind pe primul loc la nivel naţional.
Ea a subliniat faptul că suprafeţele de terenuri pe care se practică agricultura ecologică au crescut de la 13.844 de hectare, în anul 2007, la 17.300 de hectare, în anul 2013. Pe de altă parte, reprezentanta Direcţiei Agricole Suceava a precizat că în cursul anului trecut, apicultorii suceveni aveau 5.486 de familii de albine certificate ecologic. „Putem aprecia că în judeţul Suceava gospodărirea ecologică a fondului pastoral montan este o premisă sigură de conservare a biodiversităţii şi de dezvoltare durabilă a satului bucovinean”, a spus Beatrice Botuşanu.
Pe de altă parte, din raportul prezentat în şedinţa Colegiului Prefectural reiese faptul că a scăzut numărul procesatorilor de produse tradiţionale atestate. Astfel, în prezent, din cei 35 de procesatori de produse tradiţionale atestate mai funcţionează doar 25, din care 13 în domeniul prelucrării laptelui, 11 în cel de procesare a cărnii şi peştelui şi un producător de bere. Din raportul Direcţiei Agricole Suceava mai reiese faptul că situaţia produselor tradiţionale atestate în judeţul Suceava, în perioada 2005-2013, scoate în evidenţă faptul că acestea sunt din domenii de activitate agricolă cu tradiţie, din totalul de 126 de produse atestate, 87 fiind produse din carne şi 35 sunt produse din lapte.