Caracatiţa afacerilor în care sunt implicaţi judecătorul Bogdan Bărbuţă, procurorul Dumitru Dîmbu şi omul de afaceri rădăuţean Constantin Babiuc este departe de a fi descifrată în totalitate. Referatul depus de procurorii DNA la Curtea de Apel Bucureşti prin care s-a cerut arestarea celor trei cuprinde în jur de 200 de pagini, în care sunt descrise cu lux de amănunte presupusele activităţi infracţionale.
În afara descrierii faptelor de care sunt acuzaţi inculpaţii, la dosar au fost depuse şi mai multe interceptări telefonice, dar şi din mediul ambiental, atât din spaţii publice, în speţă restaurante, unde persoanele implicate se întâlneau şi discutau diferite chestiuni, dar şi din birouri aparţinând unor instituţii publice.
Volumul de muncă a fost unul imens, în afara celor 200 de pagini din referatul privind propunerea de arestare preventivă fiind constituite 14 volume cu documente şi probe despre modul cum s-au comis faptele penale.
Avocatul lui Babiuc: „Probatoriul se referă la discuții amicale, fără implicaţii în sfera ilicitului penal”
Marius Rădăcină, avocatul care-l reprezintă pe omul de afaceri Constantin Babiuc, a precizat că arestările s-au realizat „la foc automat” şi că din cauza volumului foarte mare de documente nu s-a putut realiza o apărare corectă a persoanelor puse sub acuzare.
„Aştept cu mare interes judecarea contestației depuse la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere că la arestare, la Curtea de Apel, ni s-au acordat doar 30 de minute pentru a studia cele 14 volume, compuse în mare parte din redarea interceptărilor atât telefonice, cât şi ambientale, precum şi o multitudine de declarații. În orice caz, ideea principală este că DNA încearcă să dea o conotație ilicită şi gravă unor relaţii interumane între persoane din sistemul judiciar şi oameni de afaceri, în condiţiile în care probatoriul se referă la discuții prietenești, amicale, fără implicaţii în sfera ilicitului penal”, a declarat avocatul Marius Rădăcină.
Afaceristul Arcadie Plămadă a indicat cine sunt persoanele care au făcut presiuni asupra sa
În urma articolului de ieri din Monitorul de Suceava, omul de afaceri Arcadie Plămadă a ţinut să vină cu o serie de precizări referitor la persoanele care au exercitat presiuni asupra sa pentru a ajunge la un consens cu privire la spaţiul pe care firma la care este administrator, SC Obcina SA Rădăuţi, l-a câștigat în instanță, încă din 2007, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Arcadie Plămadă a negat că presiunile ar fi venit din partea executorului judecătoresc Marcel Mustea, chemat şi el ca martor în acest dosar al DNA.
„Executorul judecătoresc Marcel Mustea nu a făcut niciodată presiuni în dosarele de executare care privesc SC Obcina SA Rădăuţi. De fiecare dată am solicitat să facă actele legal, conform procedurii de executare, şi acest lucru s-a şi întâmplat”, a arătat Arcadie Plămadă.
Pe de altă parte, administratorul SC Obcina SA Rădăuţi a recunoscut că a avut întâlniri cu omul de afaceri Constantin Babiuc, iar acesta ar fi încercat să-l determine să ajungă la o înţelegere. Astfel de întâlniri au avut loc şi cu magistratul Bogdan Bărbuţă, dar şi cu o serie de oameni cu funcţii de conducere în municipiul Rădăuţi.
Aceste negocieri au plecat după ce firma Nikodemus, controlată de Constantin Babiuc, a vândut acum câțiva ani un spațiu de circa 130 de metri pătraţi care se suprapune cu spațiul de 430 de metri pătraţi, reprezentând fosta bibliotecă a municipiului Rădăuți, câștigat în instanță de SC Obcina SA Rădăuţi.
Spaţiul vândut de firma Nikodemus a fost intabulat în urma unei hotărâri judecătorești pronunțată de Bogdan Bărbuţă în cursul anului 2006, ajungându-se astfel să existe două titluri de proprietate, prin cele două hotărâri judecătoreşti, dar şi două cărți funciare pentru unul şi acelaşi spaţiu.
Acuzaţiile procurorilor DNA
Bomba acuzaţiilor de corupţie în care ar fi implicaţi Dîmbu, Bărbuţă şi Babiuc a explodat duminică dimineaţă, când pe raza judeţului au avut loc 14 percheziţii, o parte dintre acestea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, judecătoria şi primăria din Rădăuţi.
Mai multe persoane au fost luate de mascaţii Jandarmeriei şi duse la audieri la Bucureşti, printre care şi cei trei suspecţi arestaţi luni seară de Curtea de Apel Bucureşti.
Povestea acuzaţiilor începe cu afacerile lui Constantin Babiuc cu judecătorul Bogdan Bărbuţă, acesta din urmă pronunţând în cursul anului 2005 nu mai puţin de 69 de hotărâri prin care afaceristul ar fi obţinut ilegal aproape 42 de hectare de teren, pe care le-a vândut ulterior cu aproape 1.000.000 de euro.
În 2006, același judecător i-a mai făcut cadou, tot în afara legii, o clădire afaceristului Babiuc, un imobil din Rădăuți, câștigat ulterior în instanță, la Înalta Curte, de un alt om de afaceri din localitate, Arcadie Plămadă.
Pentru că acțiunile lui Plămadă riscau să ducă la deconspirarea măgăriilor făcute de cuplul Bărbuță-Babiuc, au urmat o serie de șicanări ale acestuia în instanță și presiuni, susțin anchetatorii, din partea procurorului-șef Dumitru Dîmbu.
Procurorii DNA vorbesc și despre faptul că procurorul Dîmbu i-ar fi promis protecție în fața legii omului de afaceri Constantin Babiuc și i-a solicitat acestuia să-i dea unei cunoștințe suma de 92.000 de euro.
Într-un comunicat remis mass-media, procurorii anticorupție vorbesc și despre șpăgile primite de judecătorul Bărbuță, de la bani, la servicii stomatologice, dulciuri, ouă, găini și carne de porc.
Magistratul a cooptat-o în afacere, susțin aceleași surse citate, și pe colega sa de instanță, Daniela Prandea.
Aceasta a avut rolul de a tergiversa în instanţă cererea făcută de primăria din Rădăuţi, prin primarul Aurel Olărean, de-al radia din Cartea funciară pe proprietarul de drept al clădirii fostei biblioteci, Arcadie Plămadă.
Dosarul a fost înregistrat în instanţă în martie 2011 şi nu a fost finalizat nici până în ziua de astăzi.
Procurorii anticorupţie susţin că judecătoarei Prandea, internată în prezent la un spital din Bucureşti, i s-ar fi promis de către afaceristul Babiuc un sejur la Mamaia.
Printre persoanele audiate la DNA în acest dosar s-au numărat şi primarul Aurel Olărean,executorul judecătoresc Marcel Mustea, o avocată din Rădăuţi, Isabela Vega, şi şeful Sectorului Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, comisarul Mihai Prelipcean.
(25 iun 2014, 11:30:42