Circa 10.000 de oameni au participat şi în acest an la pelerinajul de Sânziene, pe străzile Sucevei. Mulţi dintre credincioşi au venit încă de luni dimineaţă, petrecând o noapte sub cerul liber, la căpătâiul raclei cu moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. Dacă în noaptea de luni spre marţi pelerinii au fost feriţi de ploaie, ieri, în timpul Sfintei Liturghii, în jurul orei 10:30, cerul a început să cearnă, ploaia însoţindu-i pe credincioşi pe tot parcursul ceremoniei religioase.
Protejaţi de umbrele, credincioşii care au umplut până la refuz curtea Mănăstirii “Sf. Ioan cel Nou” nu au dat bir cu fugiţii, ci şi-au unit gândurile în rugăciune. Timpul s-a oprit în loc pentru mulţi dintre pelerini, care, ore în şir, au stat la rând, în ploaie, pentru a atinge racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou, protectorul Sucevei. Odată ajunşi la căpătâiul Sfântului Ioan cel Nou, oamenii făceau o plecăciune, se închinau şi primeau binecuvântare din partea unui preot, care se afla în permanenţă lângă raclă, preot care îi şi miruia pe pelerini.
Slujbă oficiată de trei ierarhi
Sfânta Liturghie din ziua de hram a fost săvârşită în curtea mănăstirii, de Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor impresionant de preoţi.
Răspunsurile la strană au fost date de Corul Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, coordonat de pr. prof. Lucian Tablan Popescu. Pe tot parcursul Liturghiei, mii de credincioşi au stat la rând pentru a ajunge la raclă şi pentru a se închina Sfântului Ioan cel Nou.
Ca în fiecare an, sărbătoarea Sânzienelor la Suceava este una impresionantă, reunind oameni din toate colţurile ţării. Rugăciunile „Crezul” şi „Tatăl nostru” au fost rostite, în cor, de întreaga mulţime. La sfârşitul Liturghiei, Preasfinţitul Părinte Teofan a citit rugăciunea de dezlegare. Pelerinii au primit anaforă şi au fost binecuvântaţi de înalţii ierarhi.
Ca în fiecare an, la sărbătoarea Sânzienelor au participat stareţe şi stareţi de mănăstiri din Bucovina. Printre pelerinii aflaţi ieri în curtea Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” s-au aflat şi primarul Sucevei, Ion Lungu, subprefectul Sucevei, Atanasă Nistor, generalul de brigadă Ion Burlui, inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.
Procesiune
Dacă în timpul Liturghiei, în curtea mănăstirii şi în împrejurimi s-au aflat circa 8.000 de pelerini, pe traseul ales pentru procesiune (Mănăstirea “Sf. Ioan cel Nou”, Biserica “Sfânta Înviere”, Biserica Domniţelor “Sf. Ioan Botezătorul”, Biserica „Sf. Gheorghe” - Mirăuţi, Biserica „Sf. Dumitru”, Biserica „Sf. Nicolae”, Catedrala “Naşterea Domnului”, Biserica “Naşterea Maicii Domnului” - Tribunal şi din nou Mănăstirea “Sf. Ioan cel Nou”) s-au mai adăugat câteva mii de oameni, care au ieşit în întâmpinarea înalţilor ierarhi (la procesiune nu a participat Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei) şi a preoţilor care purtau pe braţe racla cu sfintele moaşte, acoperită cu o folie de nailon, pentru a fi protejată de ploaie.
Credincioşii s-au aşezat de o parte şi de alta a străzilor pe unde au trecut sfintele moaşte, iar alţii au privit procesiunea de la balcoanele blocurilor, făcând semnul crucii. La fiecare biserică în dreptul căreia racla cu sfintele moaşte s-a oprit, ierarhii au fost întâmpinaţi de preoţii slujitori cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce în mâini, rostindu-se câte o rugăciune. Clopotele acestor sfinte lăcaşuri au bătut până când convoiul a ajuns la următorul lăcaş de rugăciune.
Preoţii care au luat parte la pelerinaj i-au binecuvântat de-a lungul traseului pe credincioşi şi i-au stropit cu agheasmă.
Pe parcursul procesiunii, unii credincioşi nu şi-au păstrat decenţa şi s-au împins care mai de care să ajungă să atingă racla, să atingă straiele preoţeşti, cu riscul de a-şi rupe picioarele, trecând peste scuaruri şi călcând florile în picioare. Jandarmii au făcut faţă mulţimii şi nu s-au înregistrat incidente. La ieşirea din mănăstire s-au pus garduri metalice, astfel că s-a evitat aglomeraţia din alţi ani.
Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, un exemplu pentru tineri
În cuvântul său de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, i-a dat drept exemplu de urmat pe cei doi sfinţi sărbătoriţi ieri, pe Sfântul Ioan Botezătorul şi pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, după ce a făcut un scurt istoric al fiecăruia, scoţând în evidenţă virtuţile lor, credinţa şi puterea jertfelnică a celor doi sfinţi.
„Lupta noastră este grea. Este greu pentru toată lumea, pentru că suntem acoperiţi de prea multe ambiţii, prea multe ispite, dar cu atât mai mult este greu pentru un tânăr. Este greu pentru un tânăr să se lupte pentru a se îmbrăca în Hristos, pentru că totul în jurul său îl cheamă să-şi trăiască viaţa, să fie liber”, a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, completând că pentru cei care vor într-o bună zi să-şi întemeieze o familie, îl au ca exemplu de urmat pe Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, tânăr, inteligent, cu o inimă bună, care nu a ales averile, ci credinţa în Dumnezeu, de care nu s-a lepădat niciodată.
„Un om al păcatului, al poftelor trupeşti nu poate fi un om al mântuirii”
Preasfinţitul Părinte Teofan a mai spus în cuvântul de învăţătură rostit ieri în faţa a mii de pelerini că tinerii din ziua de azi sunt adesea în căutarea libertăţii fără margini, „care, după cum spunea un filozof, este uciderea libertăţii”. În căutarea acestei libertăţii, a sugerat înaltul ierarh, „tinerii pot să cadă sclavi faţă de trup, faţă de droguri, faţă de imaginea pornografică”. „Dorim ca tânărul să fie plin de entuziasm, dar nu sclav păcatului. Tânărul este definit prin curaj, dar ce curaj să mai aibă când păcatul i-a zdrobit puterile trupeşti şi sufleteşti? Un om al păcatului, al poftelor trupeşti nu poarte fi un om al mântuirii în adevăratul sens al cuvântului”, a explicat Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
ÎPS Teodosie: „Sf. Ioan cel Nou ne învaţă să nu căutăm câştigurile, ci să-i ajutăm pe cei săraci”
La finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, le-a mulţumit celorlalţi doi ierarhi pentru onoarea de a participa la Sfânta Liturghie, a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru că „ne-a îngăduit să ne adunăm aici, la rugăciune, într-o zi de înălţare sufletească”.
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nelipsit de la sărbătoarea Sucevei, s-a adresat credincioşilor: „Sf. Ioan cel Nou ne-a adunat astăzi (n.r. - ieri) să-l cinstim. De la el învăţăm ce este credinţa. Sf. Ioan cel Nou ne învaţă să nu căutăm câştigurile, ci să-i ajutăm pe cei săraci. Sfântul a fost un mare apărător al credinţei şi după ce a fost adus la Suceava a fost o comoară pentru creştinii din Suceava, din Bucovina, dar şi pentru maramureşeni. Sfântul Ioan cel Nou străjuieşte Cetatea Sucevei”, a spus arhiereul. În cuvântul său, ÎPS Teodosie a mai avut un îndemn către credincioşi: „Când suntem neîndreptăţiţi, să nu cârtim, ci să înţelegem că toate sunt rânduite de Dumnezeu”.
90 de jandarmi au asigurat ieri ordinea şi siguranţa pelerinilor
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, maiorul Bogdan Cornaci, ne-a spus că ieri, în ziua Sânzienelor, ordinea şi siguranţa pelerinilor au fost asigurate de 90 de jandarmi, sprijiniţi de poliţişti din cadrul Inspectoratului Judeţean şi poliţişti locali, echipaje SMURD ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava. În cele două zile de pelerinaj, luni şi marţi, 120 de jandarmi au făcut ca sărbătorile Sucevei să decurgă fără incidente deosebite.
Maiorul Bogdan Cornaci a completat că în prima zi de pelerinaj, luni, 23 iunie, două persoane au fost luate de echipaje SMURD şi duse la Unitatea de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Este vorba de un bărbat din Câmpulung Moldovenesc, în vârstă de 63 de ani, vânzător ambulant, care a ajuns la spital în stare comatoasă, cu anevrism. Tot luni, o femeie în vârstă de 39 de ani a acuzat un traumatism toracic uşor, solicitând deplasarea la spital. Ieri dimineaţă, în timpul slujbei, un copil în vârstă de 10 ani s-a rătăcit în mulţimea de pelerini. În cel mult jumătate de oară, minorul a fost găsit de jandarmi şi dus la familie.
(25 iun 2014, 20:05:43