La un an de când a fost sistat, sporul pentru condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare (sporul de ecran) va fi recuperat de o parte dintre salariaţii de la catedră, afiliaţi Sindicatului Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar (SSÎP)Suceava. Sporul de ecran are un cuantum de 15% din salariul de bază.
Potrivit lui Petru Gorea, preşedintele SSÎP Suceava, „hotărârea instanţei privind reintroducerea în statele de plată a acestor drepturi băneşti este definitivă”. Acesta a mai adăugat că a acţionat în justiţie atât Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, cât şi unităţile şcolare care au pus în aplicare ordinul de a suspenda aceste sporuri.
Cei care au avut câştig de cauză vor primi banii cu ţârâita
Potrivit hotărârii judecătoreşti, unităţile şcolare acţionate în instanţă sunt obligate „să modifice statele de plată în sensul includerii în acestea a sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, începând cu data de 1 iunie 2013”. De asemenea, Inspectoratul Şcolar este obligat să avizeze aceste state de personal.
Totodată, profesorii care au împuternicit organizaţia sindicală să-i reprezinte în instanţă îşi vor primi retroactiv sporul de ecran, „pârâţii fiind obligaţi la plata diferenţelor de drepturi băneşti cuvenite începând cu 1 iunie 2013 şi până în prezent, precum şi la plata dobânzii legale, sume ce vor fi actualizate cu indicele de inflaţie”.
Totuşi, cei care au avut câştig de cauză îşi vor primi banii cu ţârâita, datoria din iunie 2013 până în iunie 2014 fiind eşalonată pe cinci ani. În acest an cei vizaţi vor primit 5% din datorie, în 2015 – 10%, 2016 – 25%, 2017 - 25%, 2018 – 35%.
Cum a fost suspendat acest spor?
Din luna iunie a anului trecut, veniturile unor angajaţi din învăţământul sucevean s-au diminuat din cauza sistării sporului pentru condiţii vătămătoare.
Pe atunci, Ministerul Educaţiei Naţionale a trimis o adresă către IŞJ Suceava prin care solicita instituţiei o statistică şi poziţia faţă de legalitatea acordării acestui spor. La presiunile ministerului de resort, sindicaliştii spun că IŞJ Suceava a trimis în teritoriu o adresă prin care impunea conducerilor unităţilor şcolare să nu avizeze statele de plată dacă este cuprins şi sporul pentru condiţii vătămătoare.
Afectaţi de această măsură au fost în mod special contabilii şi secretarii şcolilor, profesorii de informatică, dar şi alţi angajaţi din educaţie care aveau buletin de expertizare.
Angajaţii din învăţământ au beneficiat de acest spor până la data de 31 mai 2013.
“SSÎP Suceava este primul sindicat care a primit hotărâri definitive în acest proces”, a mai menţionat liderul sindical Petru Gorea.
(25 iun 2014, 23:52:58