Lucrările executate şi neplătite integral, de modernizare a grădiniţei de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, din municipiul Suceava, au adus şcoala în situaţia de a fi somată şi ameninţată cu executarea silită, de firma către care datoriile sunt de aproape 200.000 de lei (2 miliarde de lei vechi).
Conducerea liceului a primit somaţie de plată, în baza titlurilor executorii constând într-o ordonanţă pronunţată de Tribunalul Suceava, Secţia Comercială, de Contencios Administrativ şi Fiscal, în dosarul nr. 5136/86/2011 şi Încheierea din 5 mai 2014 de stabilire a cheltuielilor de executare, a căror executare a fost încuviinţată cu Încheierea din data de 22 mai 2014 a Judecătoriei Suceava, din dosarul 5487/314/2014.
„Vă aducem la cunoştinţă că s-a declanşat urmărirea silită împotriva dumneavoastră şi vă somăm, în conformitate cu art. 666, 667 Cod procedură civilă, să vă conformaţi dispozitivului sentinţei de mai sus şi, în termen de o zi de la primirea prezentei, să achitaţi suma de 370.803,20 de lei reprezentând facturi neachitate (361.749,20 de lei), cheltuieli de judecată (44 de lei), onorariu şi cheltuieli de executare”, scrie în somaţia expediată de biroul executorului judecătoresc, în data de 10 iunie a.c. De asemenea, conform procedurii, şcoala a fost informată că, dacă nu plăteşte, se va trece la pasul următor, poprirea pe conturi.
Directorul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, Renato Tronciu, ne-a declarat că din 2011 nu a mai primit bani de la Guvern pentru investiţii, aşa că nu a avut cum să achite sumele rămase restante.
„Firma era obligată procedural să ne trimită somaţia, altfel suma s-ar fi prescris în iulie. Am discutat cu ei, au înţeles că suntem condiţionaţi de investiţiile guvernamentale şi s-au hotărât să nu ne ceară executarea silită. Am obţinut înţelegere, la primele discuţii”, a afirmat directorul Tronciu.
Cei 180 de copii ai grădiniţei au fost mutaţi provizoriu în internatul nr. 1 al liceului
Şeful instituţiei de învăţământ a solicitat susţinere juridică şi financiară atât la Inspectoratul Şcolar Judeţean, cât şi la Primăria Suceava şi a anunţat că va depune un dosar pentru accesare de fonduri europene, astfel încât să poată finaliza lucrările la grădiniţă.
Lucrările de modernizare, reabilitare termică, mansardare şi extindere corp grădiniţă au început în anul 2008. Valoarea totală a lucrărilor este de 35 de miliarde de lei vechi, din care au fost executate lucrări în valoare de 14 miliarde de lei vechi. Până acum au fost achitate facturi de circa 12 miliarde de lei vechi, dar pentru facturi de 1,9 miliarde de lei vechi banii nu au mai venit de la Bucureşti. Contractul a fost sistat până la momentul când colegiului îi vor fi alocate din nou sume pentru investiţii. Dat fiind faptul că este vorba despre un obiectiv demarat cu fonduri guvernamentale, legislaţia actuală nu permite, potrivit directorului, ca banii pentru încheierea lucrărilor să fie alocaţi de primărie sau de şcoală, din bugetul propriu. Singura alternativă acceptată o reprezintă fondurile europene.
Deocamdată, cei 180 de copii înscrişi în cele şase grupe cu program prelungit, de la 7.30 la 17.30, au fost mutaţi provizoriu în internatul nr. 1 al liceului. Noua grădiniţă, atunci când va fi finalizată, va avea capacitate mai mare cu 100 de locuri, va fi prevăzută cu sală de sport, sală de mese şi alte dotări necesare unui învăţământ modern şi civilizat.