Transportul şi distribuţia energiei termice în municipiul Suceava se dovedesc a fi „fata mare” pe care Primăria Suceava se străduieşte să o „mărite”, dar căruia cu greu îi găseşte perechea.
Deşi iniţial numărul celor interesaţi de privatizarea acestui serviciu se dovedea a fi destul de mare, caietul de sarcini al licitaţiei fiind cumpărat de cinci firme, licitaţiile organizate până acum au fost anulate din lipsă de competitori.
Atât la licitaţia din 14 mai, cât şi la cea de ieri, 23 iunie, numărul ofertelor depuse a fost insuficient pentru ca licitaţia să fie valabilă.
Dacă la prima licitaţie singura ofertă depusă a fost cea a Termica, societate aflată în insolvenţă, la cea de-a doua a apărut un competitor surpriză - Thermonet SRL.
Societatea, recent înfiinţată, are ca asociaţi două companii care apăreau ca şi competitori la prima licitaţie - Adrem Invest şi Elsaco Electronic.
Adrem Invest, compania care a iniţiat construirea noii centrale termice a Sucevei, deţine pachetul majoritar de acţiuni – 51%, în vreme ce Elsaco, care domină piaţa locală în privinţa repartitoarelor de costuri montate pe caloriferele sucevenilor, deţine 49% din acţiuni.
Numai că, şi de această dată, comisia de licitaţie nu a mai ajuns la partea de deschidere a ofertelor, fiind nevoită să constate anularea licitaţiei, în lipsa a trei oferte eligibile.
„În aceste condiţii, singura opţiune rămasă este cea de negociere directă, cu cei care au participat măcar la una dintre licitaţii”, a precizat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Consilierul local Lucian Harşovschi, membru în comisia de licitaţie, a spus că, în conformitate cu prevederile legale, cea de-a treia etapă de licitare a serviciului de termoficare, cea de negociere directă, poate fi organizată în termen de 30-60 de zile, adică aproape la jumătatea lunii august.
Până atunci, transportul şi distribuţia energiei termice, adică a apei calde în această perioadă a anului, vor fi asigurate tot de Termica.