Festivitatea de închidere de an şcolar la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava a debutat ieri cu Gala olimpicilor, în cadrul căreia cei mai valoroşi elevi ai colegiului au primit diplome de excelenţă, plachete, flori, dar şi premii în bani.
Directorul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava, profesorul Dan Popescu, i-a felicitat pe toţi ştefaniştii cu rezultate deosebite în anul şcolar 2013-2014, „copii cu care ne mândrim”, a spus el, adăugând că „vom fi răbdători şi cu cei cu care nu ne mândrim...”.
Inspectorul general adjunct Gabriela Scutaru, prezentă la Gala olimpicilor, eveniment care a avut loc în curtea Colegiului „Ştefan cel Mare”, i-a felicitat la rândul ei pe elevii colegiului, urându-le vacanţă plăcută, „să vă distraţi şi să construiţi prietenii frumoase”.
Elevul anului
Cel mai aplaudat moment a fost acela în care directorul Dan Popescu a desemnat „Elevul ştefanist al anului”, distincţia revenindu-i elevului Gonçalo Araujo Regado, care a primit o diplomă de excelenţă şi o plachetă de onoare din partea conducerii colegiului. Portughezul Gonçalo Araujo Regado este unul dintre tinerii care au reprezentat România la cea de-a X-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de „Ştiinţe pentru juniori”, care a avut loc la Pune, India, unde ştefanistul a câştigat medalia de bronz.
Născut în Coimbra, Portugalia, Gonçalo (clasa a XI-a) a venit de câţiva ani în România, iar din clasa a V-a este elev al Colegiului „Ştefan cel Mare”. La fizică este pregătit de prof. Sorin Golda, la biologie de prof. Gabriela Scutaru, iar la chimie de prof. Aurelia Strugariu.
Răsplătiţi pentru performanţă
Diplome de excelenţă, pentru rezultate deosebite la nivel naţional şi internaţional, validate şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, au primit 27 de participanţi la olimpiade naţionale pe discipline de învăţământ sau ramuri sportive.
Au fost aplaudaţi şi au primit diplome de excelenţă elevii Alexandra Ionela Andriciuc, care a obţinut Premiul I la Olimpiada Naţională de Limba Spaniolă, Vlad Ştefan Ciubotariu (Premiul I MEC la Concursul Naţional de Geografie Terra), Mălina Cuşnir (Premiul II la Olimpiada Naţională de Limba Germană Modernă), Delia Atitienei (Premiul II la Olimpiada Naţională de Limba Germană Modernă), Andreea Monica Ungureanu (Premiul III la Olimpiada Naţională de Limba Spaniolă), Gonçalo Araujo Regado(Menţiune la Olimpiada Naţională de Chimie), Lucian Bicsi (Menţiune, medalie de argint – lotul naţional la Olimpiada Naţională de Fizică), Ramona Popovici (Menţiune la Olimpiada Naţională de Religie – cultul ortodox), Daniela Stanciuc (Menţiune la Olimpiada Naţională de Filozofie), Patricia Demetria Popovici (Menţiune specială la Olimpiada Naţională de Chimie), Eusebiu Şutu (Menţiune de Onoare la Olimpiada Naţională de Fizică), Vlad Morhan (Premiul Special la Olimpiada Naţională de Biologie).
Elevul Alexandru Sahlean a fost felicitat şi a primit diplomă de excelenţă din partea conducerii colegiului, pentru că a obţinut Premiul I şi medalie de aur la Festivalul Naţional - Concurs de Muzică Populară „Sus la munte la Muscel”. Alţi elevi, precum Beniamin Vasileniuc, Valentina Alexandra Fărtăiş, Gabriela Fodor, Teodor-Eduard Rusu, Ştefan-Ciprian Cojocariu, Andrei-Robert Cuzenco, Sebastian Popa, Ciprian Dăscăliţei, Răzvan-Constantin Unguraşu, Andreea Chisăliţă, Valentina Diana Ciocan, Gabriel Mahalu, Maria Cuconu, Cătălina Andronache, au primit diplome de excelenţă şi au fost aplaudaţi pentru că s-au numărat printre finalişti la diferite olimpiade naţionale.
Corul de fete „Ciprian Porumbescu” şi Trupa de teatru „PI”, premii de excelenţă
În prezenţa a zeci de elevi, profesori şi părinţi, directorul Dan Popescu a felicitat şi Corul de fete „Ciprian Porumbescu” al Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”, coordonat de preotul prof. Lucian Tablan Popescu, care a obţinut medalia de aur - Premiul I, la cel mai important concurs coral internaţional, Concursul Coral Internaţional „Franz Schubert”, desfăşurat în perioada 4-9 iunie, la Viena.
„Ne onorează acest premiu obţinut la Viena de corul liceului, mai ales că istoria Colegiului Naţional <Ştefan cel Mare> din Suceava a început acum 154 de ani, când la Viena s-a semnat, în 1860, decretul de înfiinţare a liceului”, a spus profesorul Dan Popescu, după care, ajutat şi de preotul prof. Lucian Tablan Popescu, a înmânat diplome de excelenţă şi flori celor 35 de eleve care fac parte din Corul „Ciprian Porumbescu”, în aplauzele auditoriului.
La „Ştefan cel Mare” se premiază performanţa din orice domeniu, astfel că cei 14 membri ai trupei de teatru ”PI”, care au obţinut mai multe distincţii de nivel naţional, au primit diplome de excelenţă din partea conducerii colegiului. Directorul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava ne-a spus că premiile în bani pentru olimpici, dar şi florile pentru profesori, au fost oferite de TehnoWorld Fălticeni, partener permanent al Galei olimpicilor ştefanişti, de Lumytools Suceava şi de Darex Suceava, cărora conducerea colegiului le aduce mulţumiri. După premierea olimpicilor, a urmat premierea elevilor pe clase.