Trei dintre suspecţii de furt sau tăinuire la furt în cazul grupării care ar fi comis peste 40 de spargeri şi ar fi produs un prejudiciu de aproximativ 200.000 de lei, la Vicovu de Jos, Voitinel, Gălăneşti şi Bilca, vizând case nelocuite, cu precădere ale localnicilor plecaţi peste hotare, au fost arestaţi preventiv, ieri, pentru 30 de zile de către Judecătoria Rădăuţi. În actul de sesizare a instanţei, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi au arătat că doi dintre suspecţi, care au avut rolul principal în majoritatea furturilor, ajunseseră să comită şi câte două-trei spargeri pe noapte, furturile devenind un fel de „job” al acestora, din care îşi asigurau traiul.
Cine sunt cei trei arestaţi preventiv
Romică George Ungurean, în vârstă de 30 de ani, Ovidiu Adrian Cîrstean, în vârstă de 27 de ani, ambii din Vicovu de Jos, şi Ion Gheorghe Ciotău, în vârstă de 39 de ani, din Frătăuţii Noi, sunt cei trei arestaţi preventiv în acest dosar, ei fiind introduşi în arest încă de miercuri seară, în baza ordonanţei de reţinere pentru 24 de ore. Primii doi au fost arestaţi preventiv pentru un cumul de infracţiuni de furt calificat, în timp ce Ciotău este suspect de două infracţiuni de tăinuire (bunuri furate ascunse la locuinţa sa) şi de infracţiunile de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier şi furtul de arbori tăiaţi fără drept din fondul forestier. În cazul lui Ciotău, propunerea de arestare preventivă s-a bazat pe faptul că faptele au fost comise în perioada în care era sub control judiciar. Ciotău a fost trimis în judecată în luna decembrie a anului trecut, într-un alt dosar privind furturi, şi a fost eliberat pe cauţiune în ianuarie 2014.
Cum acţionau cei doi pioni principali ai grupării
În ceea ce-i priveşte pe Romică George Ungurean şi Ovidiu Adrian Cîrstean, ambii sunt cunoscuţi cu antecedente penale, iar anchetatorii au arătat că aceştia au ajuns departe în privința activității infracționale. Ei îşi pregăteau şi îşi planificau cu minuţiozitate faptele, se deplasau în preajma imobilelor pe care urmau să le spargă, verificau vecinii şi împrejurimile pentru a-şi asigura scăparea şi stabileau traseele de retragere de la locul faptei, pe căi studiate şi greu accesibile. Erau, practic, deja rodaţi în ceea ce făceau.
Dispreț faţă de lege, spargeri în serie şi bunuri vândute cât mai repede, pe bani puţini
„Dispreţul manifestat faţă de lege şi ordinea socială este dovedit prin faptul că cei doi suspecţi îşi asigurau existenţa prin comiterea infracţiunilor de furt calificat, ajungând ca într-o noapte să spargă chiar două-trei locuinţe, fără a le păsa de consecinţele faptelor lor precum şi de impactul social al infracţiunilor comise, ce au ajuns să genereze o nelinişte şi o stare de nesiguranţă în rândul locuitorilor din Vicovu de Jos şi din localităţile limitrofe, Voitinel, Gălăneşti şi Bilca”, arată anchetatorii. Din anchetă mai rezultă că cei doi vindeau bunurile furate repede şi la preţuri mici, pentru a-şi asigura un trai mai bun, fără a ţine cont de valoarea reală a acestora.
Ancheta vizează 11 persoane, majoritatea acuzate de tăinuire a furturilor
Ancheta din acest caz, desfășurată de judiciariştii Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, în colaborare cu poliţiştii de la Secţia Rurală Gălăneşti şi Poliţia municipiului Rădăuţi, vizează 11 persoane care au fost ridicate miercuri dimineaţă şi duse la audieri. Nu toţi cei 11 au însă calitatea de suspecţi de furt, cei mai mulţi fiind acuzaţi doar de tăinuire, după ce la locuinţele lor au fost găsite bunuri care ar proveni din furturi.