Magistraţii care vor fi condamnaţi definitv pentru corupţie nu vor mai primi pensii speciale. Aceasta după ce plenul Senatului a aprobat în cursul zilei de ieri amendamentele propuse de senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu la proiectul de lege pentru completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Propunerea legislativă a fost adoptată cu 98 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi o abţinere.
Iniţiatorul acestor amendamente, Ovidiu Donţu, a explicat că potrivit noilor prevederi legale, judecătorii, procurorii, magistraţii asistenţi şi personalul de specialitate juridică ce au fost condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de corupţie nu vor mai beneficia de pensia de serviciu. De asemenea, într-un alt amendament aprobat de Senat se precizează că „nu beneficiază de pensia de serviciu prevăzută la art. 82 şi 83 indice 1 şi de indemnizaţia prevăzută la art. 81 judecătorii, procurorii, magistraţii asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor care ulterior eliberării din funcţie au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiune de corupţie, o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie sau infracţiunile în legătură cu acestea”. Ovidiu Donţu a mai declarat că într-un alt amendament care a devenit parte a acestei legi se precizează că punerea în mişcare a infracţiunii penale pentru una dintre infracţiunile prevăzute la alin. 1 atrage de drept suspendarea soluţionării cererii de acordare a pensiei de serviciu sau, după caz, suspendarea plăţii pensiei de serviciu dacă aceasta a fost acordată până la soluţionarea definitivă a cauzei. În acelaşi amendament adoptat se mai spune că în această perioadă, persoana faţă de care s-a pus în mişcare acţiunea penală beneficiază, în condiţiile legii, de pensie din sistemul public.
„Forma finală a legii este una echilibrată, în sensul că a fost menţinută eliminarea pensiilor de serviciu pentru magistraţi numai pentru infracţiunile de corupţie, fiind eliminate prevederile referitoare la infracţiunile de serviciu, precum şi cele referitoare la infracţiunile cu intenţie săvârşite de magistraţi. În punctul său de vedere, Consiliul Superior al Magistraturii a avut referiri privind scoaterea din text a infracțiunilor de serviciu pentru că pierderea pensiei de serviciu în legătură, spre exemplu, cu comiterea infracţiunii de neglijenţă în serviciu ar putea avea probleme de constituţionalitate faţă de unele decizii ale Curţii Constituţionale şi ar deschide o cutie a Pandorei care ar afecta sistemul de justiţie din România”, a declarat Donţu. Senatorul PSD de Suceava a fost cel care a citit în Senat raportul comisiei juridice.