Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 iun 2014 - Anul XIX, nr. 139 (5648)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Situaţie

Circa 4.000 de suceveni în scaun cu rotile depind de bunăvoinţa şoferilor pentru acces în autobuzele TPL

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Accesul persoanelor aflate în scaun cu rotile în mijloacele de transport în comun este încă limitat, în municipiul Suceava, deşi toate cele 33 de autobuze şi două dintre cele şapte maxi-taxi ale TPL Suceava au rampă mecanică de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Deoarece autobuzele TPL au treapta de la intrare la nivelul trotuarului, iar în momentul în care persoana cu handicap urcă în mijlocul de transport, acesta se poate înclina pentru acces mai facil, şoferii consideră că este suficient pentru ca un om în cărucior să urce în autobuz.

Directorul TPL, Darie Romaniuc, susţine că şoferii şi taxatoarele arată solicitudine maximă faţă de persoanele cu dizabilităţi ajutându-le la urcarea în autobuz, astfel că nu este necesar să fie funcţională rampa specială de acces. Cu toate acestea, reclamaţii pe această temă au fost atât la TPL, cât şi la ziarul nostru. Mai mult, persoane care au în familie membri imobilizaţi în cărucior ne-au declarat fie că nici nu au ştiut că autobuzele au această facilitate, fie că nu au fost ajutate vreodată de şoferi sau taxatoare.

Nici măcar de unul dintre cei circa 70% dintre şoferii „drăguţi”, după cum ne-a spus mama unui copil imobilizat în scaun cu rotile, adică acei şoferi care opresc autobuzul aproape de ei şi îi aşteaptă până când reuşesc să urce, fără comentarii ofensatoare.

„Noi mergem zilnic la kinetoterapie şi pentru că nu avem maşină, mergem cu autobuzul. În general, cam 70% dintre şoferi sunt drăguţi, amabili, adică opresc cu uşa din mijloc în dreptul nostru, ca să putem urca de la bordură. Am învăţat să las căruciorul pe două roţi şi mă descurc, dar ajutor nu am primit niciodată, de la şoferi sau taxatoare. Sunt şi destui şoferi care, dacă ne văd în staţie, opresc mai departe, ca să nu putem ajunge să urcăm. Nu ştiu de ce fac asta, cred că este doar răutate”, ne-a spus mama lui Alin, un copil de 9 ani cu tetrapareză spastică.

 

„Unii zic că rampele sunt stricate, alţii mă înjură”

Tatăl băiatului, Vasile Buşe, ne-a povestit că în cei peste trei ani de când îşi duce fiul la terapie, a avut o singură dată ocazia să utilizeze rampa de acces în autobuz. În rest, depinde de bunăvoinţa şoferului, dacă opreşte sau nu cu uşa din mijloc lângă bordură. El îşi aminteşte că a asistat la o scenă într-o staţie de autobuz din Obcini, când un tânăr de 18 ani a fost obligat să rămână în staţie pentru că, în absenţa rampei, nu a putut să urce cu căruciorul în autovehicul.

„Băiatul a vrut să urce, n-a reuşit, m-am oferit eu să-l ajut pentru că ştiu ce înseamnă. Nu am reuşit. Au venit şi şoferul şi taxatoarea, l-au întrebat de ce nu are însoţitor să-l ajute, am încercat toţi să urcăm căruciorul, în absenţa rampei. Nu am putut şi băiatul a rămas în staţie”, ne-a spus Vasile Buşe.

Un alt tânăr în scaun cu rotile ne-a solicitat să-i rugăm noi pe cei de la TPL să utilizeze rampele de la autobuze, „să pot merge şi eu cu ele”. „Unii zic că rampele sunt stricate, alţii mă înjură, că nu destul cară oameni, acum să mai care şi handicapaţi. Nu te aşteaptă nici unul, toţi sunt grăbiţi”, ne-a spus tânărul, care mai are încă doi fraţi imobilizaţi în cărucior de aceeaşi boală, distrofie musculară.

Un alt sucevean, Ionel Ivan, care are o fiică în scaun cu rotile, ne-a declarat că nici măcar nu ştia că autobuzele din municipiul Suceava ar dispune de această facilitate, astfel că până acum a folosit pentru transportul tinerei doar maşina personală.

 

Directorul TPL: „Şoferii preferă să ridice ei căruciorul, decât să ţină autobuzul în staţie câteva minute”

La 31 mai 2014, în judeţul Suceava erau înregistrate 6.637 de persoane cu handicap gradul I cu însoţitor. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava, Nicoleta Danieliuc, ne-a declarat că peste jumătate dintre acestea sunt în scaun cu rotile, restul fiind persoane imobilizate la pat. Pentru aceşti oameni, Legea nr.448/ 2006, aplicabilă de la 1 ianuarie 2011, prevede că autobuzele trebuie să fie accesibile inclusiv celor imobilizaţi în scaun cu rotile. Astfel, la art. 64, se arată că „pentru a facilita accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap la transport şi călătorie, până la 31 decembrie 2010, autorităţile administraţiei publice locale au avut obligaţia să ia măsuri pentru adaptarea tuturor mijloacelor de transport în comun aflate în circulaţie; adaptarea tuturor staţiilor mijloacelor de transport în comun conform prevederilor legale, inclusiv marcarea prin pavaj tactil a spaţiilor de acces spre uşa de intrare în mijlocul de transport; montarea panourilor de afişaj corespunzătoare nevoilor persoanelor cu handicap vizual şi auditiv în mijloacele de transport public; imprimarea cu caractere mari şi în culori contrastante a rutelor şi a indicativelor mijloacelor de transport în comun”.

Legea a fost respectată, la Suceava, în ceea ce priveşte dotarea, numai că rampele nu sunt utilizate.

Directorul TPL Suceava, Darie Romaniuc, ne-a declarat că cele mai multe rampe nu mai sunt funcţionale, din cauza uzurii. „Rampa se acţionează mecanic, şoferul trebuie să o dea jos. De cele mai multe ori, şoferii preferă să ridice ei căruciorul, decât să ţină autobuzul în staţie câteva minute. Însă la cele mai multe autobuze nu mai funcţionează rampa. Este corodată, mâncată, nu se poate utiliza”, a spus directorul. Acesta susţine că şoferii ştiu că au obligaţia să faciliteze accesul acestor persoane în autobuz şi o fac întotdeauna, atât ei, cât şi taxatoarele, iar probleme apar doar în staţiile de autobuz care nu au bordură şi diferenţa de 30 de cm creează un plan înclinat abrupt care împiedică accesul - cum ar fi de exemplu staţia de la Şcoala Gimnazială Nr. 9, sau „în cazul unui boschetar, care are un scaun electric foarte greu, dar nu putem să fim la dispoziţia lui”.

Un alt motiv invocat de directorul TPL pentru faptul că uneori autobuzele opresc la distanţă de staţie, eventual şi după o coloană de maşini, este blocarea alveolelor cu  autoturisme ale locatarilor din zonă. Directorul Romaniuc spune că cel mai bun exemplu în acest sens este staţia Mobilă, unde autobuzele nu pot opri practic niciodată în staţie din cauza altor vehicule parcate aici.

În opinia lui Darie Romaniuc, problema accesului pe rampe a cărucioarelor persoanelor cu handicap în autobuzele TPL poate fi soluţionată odată cu achiziţia de noi autobuze, eventual cu rampe de acces cu comandă electrică, mai uşor de manevrat. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Circa 4.000 de suceveni în scaun cu rotile depind de bunăvoinţa şoferilor pentru acces în autobuzele TPL.
 Vizualizări articol: 3014 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Circa 4.000 de suceveni în scaun cu rotile depind de bunăvoinţa şoferilor pentru acces în autobuzele TPL5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   EXEMPLU trimis de
(19 iun 2014, 15:57:03
Cel mai bun exemplu il da chiar primarul urbei Lungu, blocand o rampa de acces carucioare chiar in centrul orasului....bravo suntem ultimii oameni

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei