Preşcolarii de la Grădiniţa „Sfântul Ioan cel Nou“ din Suceava au participat ieri la o activitate atractivă, „Bun venit la Şezătoare!”, în cadrul căreia, îmbrăcaţi în costume populare, au cântat, au dansat şi au spus poezii, în aplauzele părinţilor, bunicilor şi educatoarelor. Şezătorile, după cum li s-a explicat şi preşcolarilor, erau întâlniri comunitare cu caracter lucrativ, dar şi distractiv, lumea satelor îmbinând în mod plăcut lucrul cu distracţia. Se rosteau ghicitori, zicale, proverbe, se cântau sau se rosteau balade, nestemate folclorice ce s-au păstrat până în zilele noastre, transmise în modul cel mai lesnicios pe această cale.
Activitatea de ieri s-a sfârşit printr-o horă mare, la care s-au prins de mâini toţi preşcolarii, la final aceştia primind ca recompensă covrigi. Tot în cadrul activităţii de ieri a avut loc şi expoziţia de icoane pe sticlă şi ouă încondeiate, realizate de copii pe parcursul desfăşurării activităţilor din cadrul proiectului „Muguri de tradiţii”, iniţiat de Fundaţia Sfinţii Martiri Brâncoveni - Filiala Suceava, desfăşurat în parteneriat cu Primăria municipiului Suceava şi Consiliul Local Suceava.
ProfesoaraMaria Doncean, coordonatoarea proiectului, ne-a spus că „icoanele pe sticlă realizate de copii reprezintă o fărâmă de inocenţă, credinţă şi culoare, născută din sufletul pur al copiilor. Deoarece oul roşu este purtătorul unor semnificaţii profunde legate de învierea lui Hristos şi de reînnoirea naturii, creştinii s-au ostenit să-l încondeieze, desenând cu ceară motive decorative, de o rară frumuseţe. Copiii au avut ocazia să experimenteze tehnica încondeierii ouălor, tehnică pe care o vor duce mai departe în timp”.Scopul proiectului „Muguri de tradiţii” a fost acela de îmbunătăţire a procesului de educare prin stimularea interesului şi educarea copiilor în vederea cunoaşterii, păstrării şi continuării tradiţiilor populare.