Judeţul Suceava ar putea intra într-un proiect de înființare a fermelor-pilot de vaci de carne Angus, cu finanţare şi sprijin de specialitate de la guvernul elveţian. Directorul de cabinet Gheorghe Neaţa, din cadrul Ministerului Agriculturii, a declarat, recent, la Suceava, în cadrul unei conferinţe de presă, că Elveţia s-a oferit să ajute România pentru înființarea unor centre pilot a câte 300 de vaci din rasa Angus. Ar fi vorba despre 5-6 astfel de ferme, iar judeţul Suceava, care are deja un efectiv de 170.000 de vaci şi suprafeţe importante de păşune, are şanse foarte mari să se califice în proiect. Vacile Angus pot fi crescute ca rasă pură sau pot fi folosite pentru metisarea celor deja existente în fermele sucevene. Potrivit directorului Neaţa, fermierul sau asociaţia care ar beneficia de sprijinul elveţian trebuie să dispună de minimum 300 de hectare de teren, deoarece Angus este „o vacă de iarbă, de păşune”. „Vaca de carne va constitui o afacere extrem de profitabilă pentru fermieri, mult mai profitabilă decât vaca de lapte. Întreţinerea se face cu cheltuieli mici, este o rasă rentabilă”, a spus specialistul agricol. Carnea de vită Angus este considerată un sortiment premium în toată lumea, fiind o carne fragedă și fin marmorată.
Această rasă se creşte deja în judeţul Suceava, la Vatra Moldoviţei existând trei exploataţii. Rasa presupune puțin grajd și multă pășune. Vacile Angus au un grad sporit de valorificare a furajului natural și randament ridicat la îngrășare și sacrificare.
Costuri minime, profit maxim
Vaca Angus valorifică foarte bine pășunile, chiar și pe cele mai sărace, 95 la sută din furaj fiind iarba. Crescute în mod natural și hrănite exclusiv cu iarbă, bovinele Angus produc o carne care conţine mai puţine calorii şi mai mulţi agenți de combatere a cancerului, fiind considerată ca cel mai bun produs de carne de vită de pe piaţă. Sistemul de întreţinere a vacilor Angus este fără dotări costisitoare, inclusiv iarna. Rasa se pretează foarte bine la condițiile din Suceava, fiind foarte robustă, rezistând foarte bine la temperaturi oscilante de la -40 de grade până la +40 de grade.
Menţionăm că Programul de cooperare elveţiano-român are o valoare totală de 181 milioane de franci elveţieni şi se desfăşoară pe perioada 2009 – 2019. Scopul este reducerea disparităţilor economice şi sociale dintre România şi restul statelor membre ale Uniunii Europene, precum şi între diferitele regiuni ale României. Informat de directorul Neaţa despre acest proiect, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că îi va scrie o scrisoare ambasadorului Confederaţiei Elveţiene la Bucureşti, ES Jean-Hubert Lebet, în care să-i prezinte oportunităţile judeţului în ceea ce priveşte creşterea animalelor pe păşuni ecologice şi să precizeze interesul administraţiei pentru înfiinţarea unei astfel de ferme-pilot la Suceava. Dacă un fermier (sau o asociaţie) din Suceava va fi selectat pentru acest proiect, va primi cele 300 de vaci, utilaje şi consultanţă de specialitate pentru tehnologia de creştere, exploatare şi valorificare a cărnii.