Noul Cod Penal, intrat în vigoare la începutul acestui an, aduce o şansă de reabilitare totală pentru persoanele care comit infracţiuni considerate minore, cum ar fi de pildă alcoolemiile simple, adică şoferii prinşi băuţi la volan fără a provoca vătămări corporale. „Acordul de recunoaştere a vinovăţiei” şi „amânarea aplicării pedepsei” sunt noutăţile care pot face într-un timp relativ scurt dintr-un condamnat definitiv o persoană care rămâne cu cazierul alb şi nu i se mai anulează permisul de conducere, aşa cum se întâmpla în cazul unei condamnări pe linie rutieră rămase definitivă şi irevocabilă, chiar şi dacă este vorba de o pedeapsă cu suspendare.
Şoferi care au şansa de a beneficia de amânarea pedepsei
La Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, de exemplu, unul din procurorii de caz a definitivat deja două acorduri de principiu de acest gen, care, pentru a rămâne definitive, mai au nevoie de acordul instanţei de judecată.
Într-un caz, un şofer din Rădăuţi s-a ales cu dosar penal după ce a condus băut, în urma celor două probe biologice recoltate rezultând concentraţia de 1,30 şi 1,15 g/l alcool în sânge. Cum şoferul nu a produs incidente majore şi nu are antecedente penale, acesta a solicitat procurorului un acord de recunoaştere a vinovăţiei. În baza Codului Penal, procurorul de caz a propus ca acesta să fie condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, cu aplicarea amânării pedepsei pe o perioadă de doi ani de zile. Dacă Judecătoria Rădăuţi va admite propunerea (fapt probabil, având în vedere ce prevede Noul Cod Penal), inculpatul nu va mai fi judecat şi va rămâne cu pedeapsa de şase luni închisoare cu suspendare, a cărei executare este însă amânată. Cel mai important, pedeapsa nu va mai fi pusă în aplicare dacă timp de doi ani de zile acesta nu va mai comite vreo infracţiune şi va respecta toate măsurile de supraveghere şi obligaţiile impuse (să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile, ori, după caz, să urmeze programe de reintegrare, să presteze o muncă în folosul comunităţii etc).
Într-un alt caz, un şofer din Suceava care a provocat un eveniment rutier la Cajvana şi a refuzat să-i fie recoltate probe biologice de sânge a solicitat acord prealabil, procurorul propunând ca acesta să fie condamnat la un an de închisoare cu suspendare, cu amânarea aplicării pedepsei timp de doi ani de zile. După cei doi ani, dacă nu calcă pe bec, pedeapsa amânată va fi anulată, fără a fi fost pusă în aplicare.
Noile prevederi ale Codului Penal
Conform articolului 83 din noul Cod Penal, de acest beneficiu extraordinar al amânării pedepsei şi apoi al anulării acesteia poate beneficia doar persoana pentru care pedeapsa stabilită, inclusiv în cazul concursului de infracţiuni, este amenda sau închisoarea de cel mult doi ani. De asemenea, foarte important, „nu se poate dispune amânarea aplicării pedepsei dacă pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este de 7 ani sau mai mare, ori dacă infractorul s-a sustras de la urmărirea penală sau a zădărnicit aflarea adevărului” (punctul 2 articolul 83 Cod Penal).
Conform articolului 88, amânarea pedepsei se revocă şi rămâne definitivă dacă persoana condamnată încalcă măsurile de supraveghere ori nu respectă măsurile impuse. De asemenea, dacă persoana supravegheată comite o nouă infracţiune, instanța revocă automat amânarea pedepsei.
Conform articolului 90 al Codului Penal, „persoanei faţă de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei nu i se mai poate aplica pedeapsa şi nu este supusă nici unei decăderi, interdicţii sau incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiunea săvârşită, dacă nu a săvârşit din nou o infracţiune până la expirarea termenului de supraveghere”.
Un agent a scăpat de demiterea din poliţie cu amânarea pedepsei
De aceste prevederi ale Nodului Cod Penal vor beneficia nu doar şoferii băuţi. Un caz cunoscut este cel al unui agent principal de poliţie, Constantin Moloce, care era şeful Postului de Poliţie Dorneşti. Acesta a fost trimis în judecată şi condamnat pentru două infracţiuni, la patru luni de închisoare pentru fals material în înscrisuri oficiale şi la două luni de închisoare pentru instigare la fals, ambele pedepse fiind cu suspendare. În baza prevederilor noului Cod Penal poliţistul a beneficiat de aplicarea amânării pedepsei pe o perioadă de doi ani de zile. Acesta s-a întors în poliţie şi beneficiază de toate drepturile de care a fost privat după ce a fost trimis în judecată. Mai mult, după cei doi ani, dacă nu va încălca măsurile impuse, agentul principal va scăpa definitiv pe această condamnare, care practic nu va mai fi pusă în aplicare. După vechiul Cod Penal, o astfel de condamnare, chiar cu suspendare, rămasă definitivă, atrăgea automat demiterea din poliţie.
Rămâne de văzut în timp care va fi eficienţa acestei prevederi care permite amânarea aplicării unei condamnări. Aparent această prevedere este foarte permisivă şi ar putea încuraja comiterea de infracţiuni, însă, pe de altă parte, ea nu se aplică decât la cei care sunt la prima abatere penală şi doar la infracţiunile mai puţin grave.
(18 iun 2014, 20:18:25