20 de copii care participă în fiecare sâmbătă la orele de cateheză, la Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava, au vizitat, la sfârşitul săptămânii trecute, mănăstiri din Bucovina, în cadrul unei excursii organizate de pr. Justinian-Remus A. Cojocar.
Ca o răsplată a efortului și dragostei de care au dat dovadă copilașii pe parcursul anului, părintele Justinian Cojocar le-a pregătit o zi de neuitat. Copiii au mers în excursie la mănăstiri și la locul copilăriei părintelui Cojocar, Slătioara, la poalele Rarăului.
Prima oprire a fost la Mănăstirea Humor, unde elevii au rămas încântați de frumusețea bisericii și a picturii. Au ascultat cu atenție ce le-a explicat măicuța-ghid și au promis că vor reveni ori de câte ori vor putea și cu familia, cu cei dragi, pentru a le arăta nestematele din Bucovina, care sunt mănăstirile.
Elevi olimpici, apropiaţi bisericii
A doua mănăstire vizitată de grupul de copii de la Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava a fost Mănăstirea Voroneţ. Preotul Cojocar ne-a spus că „la Voroneţ, cerul se oglindea pe pereții mănăstirii. Copiii nu-și mai dezlipeau ochii de la picturi. În interior au descoperit mormântul Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul. Ghidul mănăstirii, maica Elena Simionovici, a rămas impresionată de cunoștințele copiilor din domeniul religiei”.
Printre copiii care participă la cateheză, cu vârste între 8-15 ani, se numără elevi de la Colegiul Naţional „Petru Rareș” Suceava și de la Școala Gimnazială Nr. 3 Suceava, unde studiază religia cu părintele Justinian Cojocar, copiii din Parohia „Sf. Dumitru” din Suceava și de la alte școli sucevene. Nelipsiţi de la cateheză sunt doi elevi care au luat locul I la Olimpiada Județeană de Religie, la clasa a VI-a, Mihail Mihnea Moruz și Teodora Lungoci, un olimpic național la fizică, Adrian Petraș, o olimpică internațională la limba română, cu multiple premii internaţionale, concursuri naționale de limbă și comunicare, Iasmina Maria Răceanu.
„Nu vom uita niciodată această zi”
Călătoria copiilor a continuat cu un popas la Mănăstirea Doroteia. Aici au participat la Sfânta Liturghie și s-au rugat împreună. Părintele Justinian şi un preot-călugăr de la mănăstire au citit mai multe rugăciuni, pentru luminarea minții copiilor, pentru spor și ajutor și binecuvântarea călătoriei. În localitatea Slătioara, excursioniştii suceveni au putut admira Codrii Seculari. „Rezervația Codrii Seculari este sălbatică. Acolo se găsesc arbori de 400 și 500 de ani, specii rare de plante, unele chiar unice în lume. Copiii au descoperit ferigi, mușchi, licheni, diferite specii de copaci bătrâni. Printre stânci, au ajuns până la o cascadă și au văzut cum iese izvorul din stâncă. A fost nemaipomenit pentru ei. Cu rucsacurile în spate și lanterne, elevii au descoperit frumusețile naturii din Bucovina”, a completat părintele Cojocar.
Copiii s-au convins de frumuseţile naturii și când părintele Justinian Cojocar i-a dus pe un platou-pajiște din Slătioara, de unde au cules fragi. Ultima oprire a fost la o stână. Copiii au gustat din bucatele tradiționale de la stână, au văzut mistreți, păstrăvi și s-au jucat pe pășunea cu iarbă proaspăt cosită. „Nu vom uita niciodată această zi”, au exclamat copiii, la finalul excursiei, mulțumindu-i părintelui Justinian Cojocar pentru frumoasele ore de cateheză de la biserică și pentru efortul depus în organizarea şi finanțarea acestei excursii în Bucovina.