Eugen Mogoş, directorul suspendat al APIA Suceava, nu mai are nici un fel de interdicţie. Tribunalul Suceava a admis ieri contestaţia depusă de Eugen Mogoş şi i-a revocat măsura controlului judiciar impusă de procurorii DNA Suceava, dar soluţia nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava. Cel mai probabil acest lucru se va întâmpla, mai ales că în cazurile similare de săptămâna trecută, care le priveau pe Lya Chiriac, şef Serviciu Măsuri Specifice în cadrul APIA Suceava, şi pe Ionela Melania Blanariu, funcţionară la aceeaşi instituţie, DNA a înaintat contestaţie.
Joia trecută, Tribunalul Suceava a ridicat interdicţiile impuse de DNA în privinţa celor două angajate ale APIA Suceava, Lya Chiriac şi Ionela Melania Blanariu, în timp ce acţiunea formulată de Gabriel Constantin Şerban, fostul primar din Câmpulung Moldovenesc în perioada 2004-2012, a fost respinsă pe motiv de tardivitate.
Tot în partea a doua a săptămânii trecute au fost anulate şi măsurile de arest la domiciliu luate faţă de Delia Moldoveanu, fost director executiv adjunct al APIA Suceava, respectiv Dorel Gheorghe Benu, directorul general al APIA România. Faţă de cei doi, măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită cu cea a controlului judiciar.
Aceeaşi măsură, a controlului judiciar, a fost menţinută şi în ceea ce-i priveşte pe consilierul judeţean Ioan Piticari, preşedintele Asociaţiei de Creştere a Taurinelor „Piatra Şoimului” din Câmpulung Moldovenesc, şi pe Neculai Toma, medic veterinar în Horodnic de Sus şi Horodnic de Jos.
În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi Nicoleta Cheler, consilier superior în cadrul APIA Suceava, şi Lucian Ciobanu, inspector în cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava.
Nu este exclus ca zilele următoare să asistăm şi la alte surprize în acest dosar, mai ales că audierea unor fermieri nemulţumiţi de modul în care s-au acordat subvenţiile europene, în special pentru animale, au continuat şi zilele trecute.
Bani europeni luaţi prin intermediul unor exploataţii agricole constituite abuziv
Din informaţiile puse la dispoziţie de DNA Suceava, gruparea acţiona pe linia fraudării fondurilor europene acordate pe exploataţii agricole. Prejudiciul creat a fost estimat la circa 5 milioane de lei, dar este posibil ca valoarea pagubei să crească până la finalul anchetei.
Schema era destul de simplă, în sensul că medici veterinari din judeţul Suceava înfiinţau exploataţii agricole în mod fictiv, iar aceste falsuri erau confirmate ulterior de angajaţi ai APIA Suceava. Pentru a nu avea probleme în urma controalelor venite de la Bucureşti, totul era rezolvat de directorul executiv adjunct al instituţiei, Delia Moldoveanu. Aceasta era, de fapt, pionul principal al afacerilor ilegale, directorul executiv Eugen Mogoş preferând să închidă ochii, deşi cunoştea exact ce se întâmpla în instituţia pe care o conducea.
Principalul protector al Deliei Moldoveanu şi a ceea ce se petrecea la Suceava era directorul general al APIA, Dorel Gheorghe Benu, despre care se crede că avea cu directorul executiv adjunct al APIA Suceava o relaţie mai mult decât profesională.
(17 iun 2014, 21:46:11