Asociaţia de Proprietari „Centru” din municipiul Suceava a fost obligată de Judecătoria Suceava la achitarea de despăgubiri în valoare de 4.000 de lei, în urma unui proces deschis de SC Asigurare Reasigurare ASTRA SA, care l-a despăgubit la rândul ei pe locatarul unui apartament care a suferit pagube în urma unei inundaţii. ASTRA şi-a motivat acţiunea prin faptul că inundarea apartamentului s-a produs ca urmare a fisurării conductei principale de aducţiune a apei calde, cea din perete, aflată în administrarea asociaţiei de proprietari. Actualul preşedinte al Asociaţiei „Centru” a apelat deja la calea de atac pe care o mai are la dispoziţie şi a venit cu o serie de argumente cu care speră să obţină o decizie cu totul diferită la recurs.
O problemă de acum mai bine de patru ani
Mihai Iulian Florea, locatar al blocului 32 de pe strada Ştefan cel Mare, nr. 17, la etajul III al imobilului, care avea asigurare la ASTRA, a sesizat că pe 3 mai 2010 şi-a găsit apartamentul inundat din cauza unei infiltraţii a apei prin planşeu, ca urmare a fisurării conductei principale de aducţiune a apei. Conform notei de constatare făcute ulterior de ASTRA, în spaţiul asigurat au fost distruse tavanul şi pereţii comuni ai băii, sufrageriei şi holului. Printre altele, pe lângă pagubele de la tavan, s-a constatat deteriorarea mobilierului din baie, a unui dulap şi a parchetului din sufragerie. Despăgubirea primită de proprietarul apartamentului, conform documentelor depuse la dosar, este de 4.000 de lei.
Administratorul asociaţiei pune la îndoială inundaţia
Dumitru Chelaru, actualul preşedinte al Asociaţiei „Centru”, a preluat recent această problemă, după ce a înlocuit-o în funcţie pe Ludmila Senciuc Dobre, fostul preşedinte. Acesta spune că inundaţia de la blocul 32 îi pune mari semne de întrebare cu privire la cum şi dacă s-a produs şi speră ca judecătorii de la instanţa de recurs să ţină cont de ele.
„Presupusa inundare din 2010 nu a fost anunţată nicăieri, vecinii de pe tronson nu au raportat nici un fel de probleme. Nu există nici un martor extern care să fi constatat că pagubele s-au produs într-adevăr, iar Termica sau ACET-ul nu au fost anunţate de inundaţie, aşa cum cere procedura, pentru a fi oprită apa şi a se interveni. De altfel, nici Asociaţia de Proprietari nu a fost solicitată pentru a interveni să facă reparaţii pe coloana principală, unde s-ar fi produs problema”, a declarat Chelaru, care a solicitat notă explicativă administratorului asociaţiei, pentru a i se explica cum a fost gestionată această problemă.
Pagubele vor cădea pe umerii a patru familii
Pe de altă parte, fostul preşedinte al asociaţiei a semnat o hârtie prin care a luat la cunoştinţă de inundarea spaţiului ca urmare a fisurării conductei principale de aducţiune a apei. Dumitru Chelaru consideră că această adresă nu este suficientă pentru ca asociaţia să fie obligată să plătească acum despăgubiri.
El a mai spus că în cazul în care decizia Judecătoriei Suceava nu se va schimba la recurs, banii vor fi plătiţi de locatarii de pe tronsonul unde ar fi apărut problema, adică de patru familii, inclusiv de Mihai Iulian Florea.
„Dacă vom pierde va trebui să ne îndreptăm la rândul nostru cu un proces împotriva fostului preşedinte, care a semnat acea hârtie în baza căreia ne-a dat în judecată societatea de asigurare”, a mai spus Dumitru Chelaru.
Conform deciziei Judecătoriei Suceava, din 13 mai 2014, Asociaţia „Centru” are de achitat suma de 4.000 de lei, reprezentând despăgubiri, la care se adaugă dobânda legală de la data introducerii cererii de chemare în judecată, 16 decembrie 2013.